HDP Kadın Meclis Grubu, '25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü' dolayısıyla, "Kadın cinayetlerini teşvik eden bir mekanizmaya dönüşen cezai indirimlerin önüne geçilmesi için TCK'daki ilgili maddelerde değişiklik içeren kanun teklifini" TBMM Başkanlığı'na sundu.
HDP Kadın Meclis Grubu'nun kadın cinayetlerinin önüne geçilmesine ilişkin sunduğu kanun teklifinin genel gerekçesinde Türkiye'de kadına yönelik şiddetin her boyutuyla giderek daha da arttığı belirtildi. Gerekçede şöyle denildi:
"Eril zihniyetin sistematik bir politikası olan kadına yönelik şiddet, toplumsal bir şiddet olarak ortaya çıkmaktadır. AKP döneminde 2002-2015 yılları arasında ulaşılabilen bilgilere göre, 7.427 kadın katledilmiştir. Cinsiyetçiliğin ve militarizmin en ağır şekilde yaşandığı 2015 yılında kadın cinayetleri de artan militarist ortama paralel bir şekilde yükselmiştir. Kadınların sistematik bir şekilde öldürüldüğü adı konulmamış bu savaşta, kadın cinayetleri 2015 yılında en yüksek seviyeye çıkarak son 10 ayda 346'a ulaşmıştır. Aynı dönemde 271 transfobik nefret cinayeti işlenmiştir. Sokağa çıkma yasaklarıyla birlikte başta kadınlar ve çocuklar olmak üzere sivil insanlar öldürülmektedir. Yaşanan bu süreçte yaratılan militarist ortam eril zihniyetin güçlenerek sadece çatışmaların olduğu yerlerde değil Türkiye'nin her yerinde kadın cinayetlerinin artmasına sebep olmaktadır. Türkiye'de kadın cinayetlerinde uygulanan TCK'nın 62'nci maddesi ile iyi hal indirimi düzenlenmiş olup, fail yararına cezayı hafifletecek 'takdiri' nedenlerin bulunması halinde cezada indirime gidilmesi hüküm altına alınmıştır. 'İyi hal indirimi' hukuken TCK'da düzenlenirken Türkiye'de kadınların katledilmesinin meşrulaştırılması ve cezasızlık politikasının yürütülmesi için bir araç haline gelmiştir. Hakimin takdirine bırakılan durumlarda, yargıda yer alan eril bakış açısıyla birlikte, kadınları öldüren erkeklerin korunması yönünde takdir kullanılması kaçınılmaz olmaktadır. Yasal güvence olsa dahi uygulanan ceza indirimleriyle, kadın cinayetlerinin artarak devam etmesine hizmet etmektedir. Kadın cinayetlerinden basına yansıyanların neredeyse hepsinde ceza indirimlerinin uygulandığı bilinmektedir. Kadınların 'tayt giymesi', erkeğin mahkemede 'takım elbiseli' olması gibi gerekçelerle verilen indirimler kadın cinayetlerinin özendirilmesi ve erkeklerin yasalarca cesaretlendirilmesi demektir. Medyaya yansıyan tüm kadın cinayeti davalarında 'iyi hal' indirimine gidildiği görülmektedir."