MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, hükümetin dış politikasını eleştirerek, "Hükümet Anayasa suçu işlemiştir. Devlete ait olmayan bir silahlı gücün Türkiye'den geçirilmesine müsaade edemezsiniz. Bir gün önce, bir saat önce, iki saat önce PYD'nin de PKK gibi terör örgütü olduğunu söyleyeceksiniz, Obama'dan gelen telefonla işin rengi değişecek" dedi.
MHP Grup Başkanvekili, Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Anayasa'nın 92'nci maddesine ve tezkereye tamamen aykırı bir durumun söz konusu olduğuna değinerek, "Hükümet Anayasa suçu işlemiştir. Şimdi Anayasa maddesine göre ve tezkereye göre, Irak devletine ait bir ordu birliğinin Türkiye üzerinden geçişine veya Türkiye'ye gelişine izin verilebilir ama devlete ait olmayan bir silahlı gücün Türkiye üzerinden geçirilmesine müsaade edemezsiniz. Kaldı ki hem Cumhurbaşkanı, hem Başbakan yaptığı açıklamalarda PYD'yi PKK'nın eş değeri ve bir terör örgütü olarak nitelendirdi. Öyleyse bir terör örgütüne - yardım etmek için- Türkiye yardım ve yataklık mı yapıyor? Bunun anlamı nedir? Bunun altından nasıl kalkacaksınız? Bunları göz önüne almak zorundasınız. Çünkü bir gün önce, bir saat önce, iki saat önce PYD'nin de PKK gibi terör örgütü olduğunu söyleyeceksiniz, Obama'dan gelen telefonla işin rengi değişecek" dedi.
Amerika Birleşik Devletleri'nin PYD'yi muhatap aldığını, bunun da PKK'yı da muhatap alıyor anlamına geldiğini belirten Halaçoğlu, hükümetin Esad'ı ön plana çıkararak IŞİD'e müdahale etmemek veya Kobani'ye müdahale etmemek gibi bir politika sürdürdüğüne dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Amerika Birleşik Devletleri adeta Türkiye'yle oyun oynamıştır. Dolayısıyla, buna bağlı olarak sizin şu sırada yarın kime döneceğini bilmediğiniz bir silahlı gücü Türkiye sınırında PYD'ye destek verir hale getiriyorsunuz. Açıklamalara bakacak olursak, efendim, Suriye'de alınmış ve yetiştirilmiş peşmergeler tarafından Suriyelilerin buraya gönderildiğidir. Eğer böyleyse daha da kötü bir duruma düşmektesiniz. Bunların yarın o silahları orada bırakmayacaklarını nasıl garanti edeceksiniz o zaman, kayıtlı silah değilse? Orada bıraktığında bunların PKK'nın eline geçmeyeceğini nasıl garanti edeceksiniz? Anayasa'nın 92'nci maddesi peşmergenin Ceylanpınar üzerinden de olsa, nereden olursa olsun Türkiye topraklarına girmesine ve bunun üzerinden geçmesine asla müsaade etmemektedir ve kesinlikle bunun karşılığında Anayasa suçu işlenmektedir ve bunun hesabını eninde sonunda vermek zorunda kalırsınız. Suriye'den Türkiye'ye girmiş 1 milyon 800 bin kişi arasında kaç IŞİD militanının olduğunu, kaç PYD militanının olduğunu, genel anlamda ne kadar terörist olduğunu nasıl tespit edeceksiniz? Yarın bombalar patlamaya başlarsa Türkiye'de bunun hesabını kim verecektir, bunun altından nasıl kalkacaksınız? IŞİD bir terör örgütüdür, PYD bir terör örgütüdür ve PKK'nın uzantısıdır. Zaten flamalarında da bunlar görülmektedir. Öyleyse, iki terör örgütünün çarpışması sırasında ve ikisini de terör örgütü olarak nitelendiriyorsanız terör örgütlerinin birine yardım ederek hangi işlemi yaptığınızı, nasıl kanunsuzluk içerisine düştüğünüzü görmeniz gerekir ve siz 'terör örgütü' dediklerinizle masaya oturuyorsunuz."