CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Gölbaşı'ndaki Yeni Türkiye Stratejik Araştırma Merkezi'nin açılış töreninde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yeni Türkiye mücadelemiz, bizim kızıl elmamız. İnşallah bu yolda Rabbim ömür verdiği sürece kararlıkla yürüyececeğiz. Makamlar bizim için gelip geçici. İlla bir makamda olmak şart değil. Eğer siz bu hizmeti verebilecekseniz her yerde bu hizmeti verirsiniz. Bütün mesele bir köşe taşı olabilmektir. Eğer bir köşe taşı olabiliyorsak zaten mesele bitmiştir. Maalesef insanoğlu, bizler, illa 'ben şurada olacağım' iddiasında olduğumuz için maalesef bu o ideal yeni Türkiye inşaamız hep gecikerek gelmiştir. Yoksa çok daha önceden bu inşa, bu süreç bitebilirdi. Öyle veya böyle inşallah bu iş bitecek" dedi.

BU ESERLER DE ÖYLE KOLAY KOLAY OLMUYOR"

Gölbaşı’nda gerçekleşen törende protokol konuşması yapmayacağını, samimi ve vatandaş Tayyip Erdoğan gibi konuşacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hasan Celal Güzel’in çıkardığı dergilerin hangi şartlarda, nerelerden nereye geldiğini bildiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, işin içinde olanların, tüm bunların kolay gerçekleşmediğini bildiğini belirterek, "Herkes akıl verir ama destek vermeye gelince kimse destek vermez. Ortaya konan nedir? İşte bu eserlerdir. Bu eserler de öyle kolay kolay olmuyor. Bu mücadeleyi hakikaten, yeni Türkiye mücadelesine inanmış bir insan olarak tabii ki bu işin çilesini de çeke çeke buralara geldiği için kadr-i kıymetini biliyordu. Hamdolsun buraya kadar geldi bu iş. Bundan sonra da aynı kararlılıkla devam edeceğine inanıyorum" dedi.

"BÜTÜN MESELE BİR KÖŞE TAŞI OLABİLMEKTİR"

'Yeni Türkiye mücadelemiz, az önce değerli büyüğümüzün ifade ettiği gibi bizim kızıl elmamız' nitelendirmesinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yolda Allah ömür verdiği sürece kararlıkla yürüyeceklerini belirterek, “Makamlar bizim için gelip geçici. İlla bir makamda olmak şart değil. Eğer siz bu hizmeti verebilecekseniz her yerde bu hizmeti verirsiniz. Bütün mesele bir köşe taşı olabilmektir. Eğer bir köşe taşı olabiliyorsak zaten mesele bitmiştir. Çünkü her inşada, her binada, biliyorsunuz ki her malzemenin yerinde kıymeti çok büyüktür. Ama illa 'Ben burada şu olacağım' derseniz o bina eksik kalır. Çünkü binanın kuru zemininden tutunuz ıslak zeminlerine varıncaya kadar her zemindeki malzemenin orada bir değeri var. Ama maalesef insanoğlu, bizler, 'Hayır illa ben şurada olacağım' iddiasında olduğumuz için maalesef bu o ideal yeni Türkiye inşamız hep gecikerek gelmiştir. Yoksa çok daha önceden bu inşa, bu süreç bitebilirdi. Öyle veya böyle inşallah bu iş bitecek" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, törenin yapıldığı yerin, o yıllarda, tamamıyla boş ve çorak arazi olduğunu belirterek, merhum Hacı Hasan Efendi’nin buraları seçmesinin bir hedefi olabileceğine işaret etti. Çevrenin, kısa zamanda çok daha farklı hale geleceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Köydü, şimdi bakın mahalle oldu. Bu büyük Türkiye'de, yeni Türkiye'deki hedeflerimizdir. Şahsım olarak büyükşehirler projesine bütün ilçelerin katılması gerektiğini söylediğim zaman birçok insan bana güldü. Eğer büyükşehirler idealini gerçekleştirmemiş olsaydık, yani bugün 30 büyükşehrimiz olmamış olsaydı buralar köyden mahalleye dönüşmezdi. Daha ötesini söylüyorum. Artık bizim 81 büyükşehrimizin olması lazım. Yeni Türkiye'nin buna da kilitlenmesi lazım. Bunu niye söylüyorum? Hakkâri’ye şu anda siz bu haliyle bakarsanız, orası bu durumda kalmaya mahkûmdur. Ama bir büyükşehir anlayışıyla baktığınız zaman Hakkâri değişecektir. Bu değişim, şunu da iddiayla söylüyorum, birçok ilimizi adeta terörün gizlilik alanlarını meydana çıkaracak olan bir şehirleşme süreci olacaktır. Eğer bunu gerçekleştiremezseniz orada terör her zaman gizli kalacaktır, kendine o mekânı bulacaktır" dedi.

"YENİ TÜRKİYE’NİN DERGİLERİ VE ARAŞTIRMALARI, HER ZAMAN UFKUMUZU AÇTI"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yeni Türkiye’nin dergileri ve araştırmalarıyla her zaman kendileri için de bir ufuk olduğunu anlattı. Bu eserlerden her yerde istifade ettiklerinin altını çizen Erdoğan, bütün büyükelçiliklere ve okullara gönderdiklerini ve göndermeye devam ettiklerini bildirdi. Kütüphanelerde, kaynak eser şeklinde müracaat kaynağı olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Değerli büyüğümüz Hasan Celal Güzel, az önce büyük bir hedef açıkladı; Yeni Türkiye Üniversitesi adıyla. Bu süreçte de kendisine başarı diliyoruz. Nasıl olsa akademisyenler olarak orası da hazır. Hazır olduğuna göre onlar da bir yerden çıkıp gelecekler herhalde, böyle bir durum olacak. Altyapı hazır gibi görünüyor. Biz de üzerimize düşen neyse inşallah bu süreçte kendilerine elimizden gelen desteği veririz" diye konuştu.

"YENİ TÜRKİYE STRATEJİK ARAŞTIRMA MERKEZİ’NİN HAYIRLARA VESİLE OLMASINI TEMENNİ EDİYORUM"

Son açılanlarla üniversite sayısını 76'dan 181'e çıkardıklarına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversiteyi gidilen değil üniversitenin öğrencinin ayağına gittiği bir anlayış oluşturduklarını bildirdi. İmkânları, şartları elvermeyen gençlerin, üniversite okumak için Türkiye'nin bir ucundan bir diğer ucuna gitmek zorunda kaldığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, artık bunun değiştiğini kaydederek, şunları söyledi: “Şimdi üniversite kendi ayağına gidiyor. Dolayısıyla kendi ilinde üniversitesine gidebiliyor. Orada aradığı fakülteleri bulamıyorsa yine en yakın o fakültelerin olduğu yere de gitme şansını bulabiliyor. Bu anlayışla bu mantıkla bu adımları da attık. Şimdi 81 ilimizde 181 üniversitemiz var. Tekrar Yeni Türkiye Stratejik Araştırma Merkezi'nin, bu yeni hizmet merkezinin, aynı zamanda hayırlara vesile olmasını Allah'tan temenni ediyorum. Aynı zamanda yeni bir ufkun açılmasına vesile olmasını Allah'tan temenni ediyorum. Başta Hasan Celal Güzel abimize ve tüm yardımcı ekibine teşekkür ediyorum. Başarılarının artarak devamını da Rabbimden niyaz ediyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından beraberindekilerle merkezin açılışını gerçekleştirdi.

DHA-Politika - Türkiye-Ankara - Ümit KOZAN