CHP, Diyarbakır milletvekili adaylarını, il binasında düzenlediği törenle tanıttı. CHP birinci sıra milletvekili adayı Muhsin Koçyiğit, Diyarbakır'dan seçilmezse bile, AK Parti'nin 1 veya 2 milletvekili çıkarmasını engelleyeceğine dair söz verdi. CHP'nin Diyarbakır milletvekili adayları bugün sabah saatlerinde havalimanında karşılandıktan sonra uzun araç konvoyu ile CHP İl Başkanlığı binasına geçti. Merkez ve ilçelerden gelen partililer ile buluşan milletvekili adayları, tek tek kendilerini tanıttı. Tanıtımdan sonra konuşan CHP Diyarbakır 1'inci sıra milletvekili adayı Muhsin Koçyiğit, Türkiye'nin kırılma noktasına geldiğini belirterek, 7 Haziran'da yapılacak seçimin Türkiye için son şans olduğunu söyledi.

AK Parti'nin tek başına iktidar olması halinde parlamenter sistemi kaldırıp yerine diktatörlüğü getireceğini savunan Koçyiğit, "Gerçekten Türkiye artık bir kırılma noktasına gelmiş ve bu seçim Türkiye'nin son şansıdır. Eğer AKP, bu seçimde de tek başına iş başına gelirse, ilk yapacakları iş parlamenter sistemini kaldırıp, başkanlık adı altında diktatörlüğü getirmek. Bunu da yaptıktan sonra polisi, askeri, jandarmayı elinin altın alıp, zaten kanunları çıkarmışlar, zaten polise oldürme yetkisi de vermişler, sokağın sesini de kısmışlar. Artık 3 kişi bir arada sokağa çıkamayacak, o duruma getirdiler.

Son seçim hepimiz için, çocuklarımız, torunlarımız için iyi değerlendirmemiz lazım. Genel Başkan bana adaylık teklifi yaptığı zaman ben ona, belki kazanamayabilir, çıkamayabilirim. Ama çıkamazsam bile orda AKP'nin 1-2 vekil çıkarmasını engelleyeceğim dedim. Biliyorsunuz Anayasa'yı değiştirmek için 376 oy gerekiyor. Belki bir iki vekille kaybederler. 336'nın altında olsalar, Anayasa'ya dokunamazlar, böyle bir teklif getiremezler bile. Öncelikle hepimiz, geleceğimiz çocuklarımız, torunlarımız için AKP'ye engel olacağız. Demokrasinin kalesi Diyarbakır'da hep beraber, birlik olursak, başaramayacağımız bir şey olamaz" dedi.

'AKP 6 YIL, YOLSUZLUK VE RÜŞVETLERİNİ TÜRBAN ALTINA SAKLADI'

AK Parti'nin, ilk 6 yıl türban sorunu ile son 6 yılında da Kürt kimliğini siyasi malzeme olarak kullanarak rüşvet ve yolsuzlukları önlediğini savunan CHP'li Koçyiğit, şöyle konuştu: "İvedilikle Kürt sorununu çözmek lazım. Kürt sorunu demokratikleşme sorunudur. Bu sorunu çözerken önce dürüst, açık ve net olacağız. Topluma veremeyeceğin bir sorunun angajmanı olmayacak. Bu sorun parlamentoda, yasal zeminde, büyük bir toplumsal anlaşma zemininde çözülecek. Eşit yurtaşlık temelinde, özgür yurttaş ve yasal zeminde bunu sağlamakla olur. Kürt sorunun çözümü için daha çok güvenlik yasalarına gerek yok.

AKP, bugüne kadar çözümü siyasi rant ve siyasi malzeme olarak kullanarak peyder, pey bugüne kadar geldi. Bu güne kadar Kürt kardeşlerimi ve bizi aldattı. İlk 6 yılda türbanı kullanarak bunu yaptı, saf temiz kardeşlerimizin duygularını kullanarak, yolsuzluklarını, rüşvetlerini bu türbanın altında sakladı ve 6 yılı böyle geçirdi. Geri kalan 6 yılında ise Kürtler'in kimliklerini kullanarak, çözüm sürecini uzatarak, buraya kadar geldi. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bizim çözümümüz; tüm sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla, toplumsal kuruluşların katılımıyla, geniş mutabakatlı, saydam ve hesap verilebilir bir ortamda, eşit yurttaşlık temelinde çözmektir. Bütün Kürtler'i Anayasal ve yasal temelde, bir Anayasal vatandaş tanımı adı altında hakkını vermektir."

'GENEL AF ÇIKARILABİLİR, PKK DAĞDAN İNER AKTİF SİYASET YAPABİLİR'

CHP Diyarbakır İl Başkanı Şerif Doğru, bölgede 35 yıldan beri kardeş kanı aktığını, binlerce köyün boşaltıldığını hatırlatarak, şunları söyledi: "35 yıldır bu bölgede kardeş kanı akıyor. Binlerce köy boşaltıldı. Binlerce insan hayatını kaybetti. 34 yıldır bu sorunun çözümüyle ilgili tek bir adım atıldı. O da 89 yılında SHP döneminde oldu. Kürt sorunu ve çözüm yolları adlı bir rapor yayınlandı SHP döneminde. AKP döneminde tek bir adım atılmadı. Kürtler'i oyalamaya yönelik, her seçim öncesi bir adım atılıyor ve o da seçim sonrası unutuluyor. AKP, çözüm konusunda ciddi değil. Cumhuriyet Halk Parsiti olarak bu sorunun çözümünde samimysek eğer, bu sorunun çözüm yeri parlamentodur diyoruz. Bu sorunu meclise getirin, mecliste çözelim. Genel Başkanımız da dün açıkladı, bu sorunu ancak Cumhuriyet Halk Partisi çözer. Sanki CHP bu sorunun çözümüne karşıymış gibi bir algı yaratıldı.

Abu doğru değil. CHP iktidarında mesela genel bir af çıkarılabilir, PKK dağdan iner aktif siyasete katılır. Türkiye'nin demokratik ortamında çözülmeyecek bir sorun olmaz. yeterki bir araya gelelim, yeterki bu sorunu meclise getirelim. CHP bu sorunu çözmeye hazırdır, yeterki bu sorun meclise taşınsın." Yapılan konuşmalardan sonra, CHP Diyarbakır Milletvekili adayları Muhsin Koçyiğit, Gündoğan Mermutluoğlu, Gülabi Şimşek, Murat Uzun, Mehmet Sıddık Çakar, Aslı Açıkgöz, Mustafa Boz, Ayşe Yelkovan, Burhan Altay, Veysi Ergün, Mehmet Salih Günel toplu halde el ele vererek objektiflere poz verdi.