CUMHURBAŞKANI adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da içinde bulunduğu Yüksek Hızlı Tren'in teknik arıza nedeniyle Kocaeli'nde durması üzerine açılış töreni gecikti. Başbakan Erdoğan, Pendik'teki tören alanına yaklaşık 40 dakikalık gecikmeyle geldi.


Erdoğan, açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Anamuhalefetin dediği gibi, 'Demir ağlarla ördük Türkiye'yi'. Bunlara sormak lazım ya, Gazi Mustafa Kemal'den sonra siz kaç kilometre demir ağ yaptınız, kaç kilometre, bunu söyleyin. Demir ağlarlaTürkiye'yi ören biziz, biz. Hem yeniliyoruz, hem yüksek hızlı tren hatlarına geçiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti Ankara ile Türk dünyası kültür başkenti Eskişehir, hızlı tren aracılığıyla birbirleriyle çok farklı şekilde kucaklaşmıştı. Ardından, Anadolu Selçuklu başkenti Konya'yı buna ilave ettik. Şimdi de Osmanlı Cihan devletinin payitahtı İstanbul'u bu buluşmaya dahil ediyoruz. Bugün Bilecik'te, Söğüt'te yükselen o kurucu ruhun sonraki başkentlerle buluştuğu gündür. Çok anlamlı bir gün. Bugün Anadolu'nun manevi mimarlarının mekanlarının daha da yaklaştığı müstesna bir gündür. Eyüp Sultan Hazretleri ile Üsküdar'daki Aziz Mahmut Hüdai Hazretleri ve Yunus Emre'nin, Nasrettin Hoca'nın, Mevlana'nın, Hacı Bayram Veli'nin, Gazi'nin buluştuğu gün, bugündür" dedi.

"BİZ BU YATIRIMLARA SIRADAN BİR HİZMET GÖZÜYLE BAKMIYORUZ"

"Açılışını yaptığımız bu Yüksek Hızlı Tren hattıyla, bir gün içinde bütün bu hatları dolaşıp yeniden İstanbul'a dönebilirsiniz. Böylesine muhteşem bir hizmetin, böylesine önemli bir yatırımın açılışını yapıyoruz. Biz bu yatırımlara sıradan bir hizmet gözüyle bakmıyoruz. Biz bu yatırımla, aynı zamanda kadim medeniyetimizi ihya ediyoruz. Yeni bir medeniyet inşa ediyoruz. Gerçekleştirdiğimiz her hizmet bizi yeni Türkiye'ye bir adım daha yaklaştırıyor. Bu iktidar, eski Türkiye'nin varisi değildir. Yeni Türkiye ruhuyla yürüyen bir iktidardır."

"BİZ İKTİDARA GELENE KADAR HAYAL BİLE DEĞİLDİ"

"Türkiye 70 yıldır demiryolu hasreti çekiyor. Yüksek Hızlı Tren derseniz, biz iktidara gelene kadar hayal bile değildi. Göreve gelir gelmez hemen kolları sıvadık. Bir yandan yılların ihmalini, tahribatını giderme çabası içindeyken, bir yandan da hayallerimizi gerçeğe dönüştürmek için tüm imkanları seferber ettik."

"HADİ ORADAN, NE DEMİREL'İ, NE ALAKASI VAR?"

"Çıkmış şimdi adaylardan bir tanesi, 'Marmaray'ı Demirel yapıyordu’ diyor. Hadi oradan, ne Demirel'i, ne alakası var? Bunun ilk adımını atan Abdülmecid, merhum Abdülhamid Han. Hayata geçirmek bize nasip oldu. Temelini de biz attık, açılışını da biz yaptık. Bütün engellemelere rağmen barajlar, köprüler, adalet sarayları dedik. Hiç durmadan koşuşturduk, ter döktük. Çünkü Türkiye'yi muaasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkaracağız, dedik. Bu inşalar sürerken, bir yandan da demokrasi mücadelesi verdik."

"SİVİL DARBECİLERİN SALDIRILARINA MARUZ KALDIK"

"Attığımız her adımda önümüze engeller çıkardılar. Türkiye büyümesin, güçlenmesin, hedeflerine ulaşamasın diye her yola başvurdular. Kimi zaman darbecilerin, kimi zaman yargı ve içinde gizlenmiş sivil darbecilerin saldırılarına maruz kaldık. Teslim olmadık, eğilmedik, dik durduk, kararlı, sabırlı davrandık ve sabreden zafere ulaşır hükmünü hamdolsun yaşadık. Allah’ın yardımı, milletimizin desteği ile hepsinin de üstesinden geldik."

"OYUN BOZULDU"

"2023 için yeni ve çok daha büyük hedefler belirleyip ilan ettik. Milletimize şükranlarımı sunuyorum. Siz bizi yalnız bırakmadınız. Hamdolsun 30 Mart’ta da bu paralel yapı, kumpasçılar bir araya geldiler ama, biz hakka güvendik, halka güvendik ve siz 'Yüzde 45,5 ile yürüyeceksin, millet yürüyecek arkandan' dediniz ve oyun bozuldu."

"ÇANKAYA'YA ÇIKMAK BİZİM HİZMETLERİMİZİ DURDURAMAZ"

"İnşallah 10 Ağustos’tan sonra sizlerin teveccühü ve desteğiyle Cumhurbaşkanı seçilmem halinde, hizmetlerimizi, birlikteliğimizi, muhabbetimizi yeni bir unvanla, yeni bir anlayışla devam ettireceğiz. Durmak yok... Yani Çankaya’ya çıkmak bizim hizmetlerimizi durduramaz. Beraber yürüyeceğiz bu yollarda."

"MİLLETİ NE ZANNEDİYORSUN YA?"

"Eğer bu kardeşinizi Çankaya'ya gönderirseniz, biliniz ki paralel yapı ile mücadelemiz durmayacaktır. Çünkü bunlar ulusal güvenliğimizi tehdit ettiler. Şimdi yandaş medyalarında böyle acındırma, dramatik pozlar veriyorlar. Oralarda bu tür şeyler yapıyorlar. Biri diyor ki, annesine haber gönderiyor, '5 cüzüm kalmıştı, onu da siz tamamlayın' diyor. Ben sana söyleyeyim, içeride zaman bol. Al Kur'an-ı Kerim'i, yanında orada 5 cüzü de tamamla. Milleti ne zannediyorsun ya? Senaryocu bunlar, senarist, bu işleri iyi biliyorlar.

Konuşuyorlar, ‘Başbakan da hesap verecek’ diyorlar. Biz size verilecek hesaptan değil, Rabbime verilecek hesaptan korkarız. Biz hesaba çekilmeden kendini hesaba çekenlerdeniz. Biz böyle terbiye aldık, böyle yetiştik, bu yolda böyle yürüyoruz."

"KILIÇDAROĞLU DA GEÇER, BAHÇELİ DE GEÇER"

"Ekmeleddin Bey Marmaray'dan geçmiş. Sevindim. Çünkü biz bu hizmetleri onlar içinde yaptık. Ama baltayı taşa vuruyor, 'Demirel yapmış, Ecevit yapmış'. Bunu yapanın bizim olduğumuzu söylemekten kaçınıyor. Baltayı taşa vuruyor. Ama temennim odur ki, Kılıçdaroğlu da geçer, Bahçeli de geçer. Onların peşinden gidenler geçiyor da kendileri geçemiyor. Ama biraz insaf... Biraz takdir beklemek de hakkkımız."

"ADETA BİRER STAJ ALANI HALİNE GELDİ"

"Bu hat Türkiye’nin demiryolu yapımı bakımında en zor coğrafyasında inşa edildi. Toprak, kaya, zemin gibi faktörler, proje hattı boyunca adım başı farklılık gösteriyordu. Dünyanın bilinen ve uygulanan tüm inşa tekniklerini inceledik, test ettik. Yüksek Hızlı Tren inşa sahası, teknik üniversitelerimiz için, bu alanda çalışan bilimsel kuruluşlarımız için adeta birer staj alanı haline geldi."

"SADECE GÜZEL, İÇLİ BİR TÜRKÜ OLARAK DİNLEYECEĞİZ"

"Şimdi sırada Milli Hızlı Tren projemiz var. İnşallah şimdi kendi Yüksek Hızlı Tren projemizi, milli, dizel ve elektrikli dizilerimizi, milli yük vagonlarımızı kendimiz üretmek için gayret sarf ediyoruz. Bu konuda üniversitelerimiz, TÜBİTAK, Devlet Demiryolları seferber olmuş, çalışıyor. Artık kara tren gecikir belki hiç gelmez türküsünü sadece güzel, içli bir türkü olarak dinleyeceğiz. Fark bu olacak."

"KİLİSELERİ, SİNAGOGLARI ASLA TAHRİP ETMEMELİYİZ"

"Filistin'de devam eden zulüm bizi yaralıyor. 150'ye aşkın yavrumuz orada şehit oldu. 100'e yakın hanım kardeşimiz şehit oldu. 800'ü aşkın şehidimiz var. Terör devleti İsrail terör estiriyor. Ellerimi açıyorum, 'Zalimler için yaşasın cehennem.' Ancak biz Müslümanız, antisemitizme karşı oldum, ama İslamafobiye de karşı duracağız. Kiliseleri, sinagogları asla tahrip etmemeliyiz. Biz inanç sahiplerine, hele bizim güvencemiz altında olanlara kesinlikle sahip çıkmalıyız. Ancak şunu bilin, alma mazlumun ahını, çıkar aheste aheste. İsrail halkına sesleniyorum. Ey İsrail halkı, bu yönetime gerekli dersi siz vermelisiniz. Mescid-i Aksa'ya ayakları pis postallarla giren İsrail askerleri bilsinler ki, bir yanlışın içindeler. Onlar bizim ibadethanelere bu ahlaksızlığı yaparlar ama, biz onların sinagoglarına asla ve asla aynısını yapmayız. Sakın oyunlara gelmeyin. Bazı STK'ların bu noktadaki saldırılarına sakın aldanmayın."

1 HAFTA ÜCRETSİZ

Başbakan Erdoğan, konuşmasının sonunda, "Pazar gününden itibaren, Yüksek Hızlı Tren'imiz önümüzdeki hafta Pazar akşamına kadar ücretsiz hizmet verecek" dedi.

ERDOĞAH YHT AÇILIŞINDA KONUŞTU

BAŞBAKAN EKMELEDDİN İHSANOĞLU'NA YÜKLENDİ

Arıza nedeniyle açılış gecimkince gerginlik yaşandı