CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da Milli Güvenlik Kurulu ve ardından yapılan Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada, 3 ay süreyle olağanüstü hal ilan edildiğini açıkladı.

Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrası açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, darbe girişiminde bulunanların açtıkları ateş sonucu 246 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 1536 kişinin de yaralandığını söyledi. Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ülkemiz tarihinde ilk defa bir silahlı darbe girişimi milletin bizzat kendisi tarafından akamete uğratılmıştır. Türkiye demokrasi ve hukuk devletine olan bağlılığını vatandaşların canı pahasına ispat etmiştir. Darbe girişimde bulunanların açtıkları ateş sonucu sivil vatandaşlarımızdan polislerimizden ve askerlerimizden şu an itibariyle 246 masum insan hayatını kaybetmiş, 1536 masum vatandaşımız da yaralanmıştır. Bu vesileyle tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet yakınlarına ve milletimize başsağlıığı diliyorum."

Darbe girişiminin ardından vatandaşlarla birlikte dik duruş sergilediğini aktaran Erdoğan milletin kararlılığı karşısında girişimin başarısız olduğunu söyledi. Erdoğan, "Darbe girişiminin haber alındığı andan itibaren Cumhurbaşkanı olarak başbakanımızla, bakanlarımızla, emniyet teşkilatımızla, silahlı kuvvetlerimizin darbecilere karşı duran komutanlarıyla çok yakın bir çalışma içinde olduk. Tüm tehlikeye ve tehditlere rağmen derhal İstanbul'a giderek milletimle birlikte darbecilerin karşısında dimdik bir duruş sergiledik. Milletimizin dirayeti ve kararlılığı karşısında darbe girişimi ertesi gün akşam olmadan tamamen bertaraf edilmiştir" dedi.

"3 AY SÜREYLE OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ"


Milli Güvenlik Kurulu'nda kapsamlı değerlendirmeler yapıldığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:
"Bugün önce Milli Güvenlik Kurulumuzu topladık ardından da Bakanlar Kurulu toplantımızı gerçekleştirdik. Milli Güvenlik Kurulu üyeleri olarak yaptığımız kapsamlı değerlendirme sonunda darbe girişiminde bulunan terör örgütünün tüm unsurlarıyla ve süratle bertaraf edilebilmesi için ülkemizde anayasamızın 120'inci maddesi uyarınca olağan üstü hal ilan edilmesini hükümete tavsiye etme kararı aldık. Bakanlar kurulumuzda bu tavsiye doğrultusunda Türkiye'de 3 ay süreyle olağanüstü hal ilan edilmesini kararlaştırdık."

'OHAL, DEMOKRASİYE, HUKUKA VE ÖZGÜRLÜĞE KARŞI DEĞİL'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, olağanüstü hal kararının demokrasiye, hukuka ve özgürlü karşı olmadığını ifade ederek, "Olağanüstü hâl ilanının amacı ülkemizde demokrasiye, hukuk devletine, vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerine yönelik bu tehdidi ortadan kaldırmak için gereken adımları en etkin ve hızlı şekilde atabilmektir. Bu uygulama kesinlikle demokrasiye, hukuka ve özgürlüklere karşı değildir. Tam tersine bu, değerleri koruma ve güçlendirme amacına yöneliktir" dedi.

'VATANDAŞLARIMIZ, İSİMLERİNİ TARİHE ALTIN HARFLERLE YAZDIRDI'

Darbe girişimi sonrası sokaklara çıkan vatandaşların büyük bir kahramanlık sergilediğine vurgu yapan Erdoğan, "Savaş uçakları, helikopterler tepesinde dolaşıp bombalar atmasına, ağır silahlarla ateş etmesine rağmen sokakları, asker kılıklı teröristlerin hedef aldıkları yerleri boşaltmayan kardeşlerimin kahramanlığını ifade edecek kelime bulamıyorum. Darbe girişiminin bastırılmasının ardından başka birileri yeniden aynı cüreti gösteremesin diye günlerdir tüm şehirlerimizin meydanlarında demokrasi nöbeti tutan vatandaşlarımızın her biri, isimlerini tarihe altın harflerle yazdırdıklarını bilmelidirler" dedi.

'MİLLETİMİZ DEVLETİNE, DEVLETİMİZ DE MİLLETİNE SAHİP ÇIKTI'


Alınan olağanüstü hal ilanının demokrasi, hukuk devleti, temel hak ve özgürlük değerlerini saldırılardan korumaya yönelik olduğunu vurgulayan Erdoğan darbe girişimi sonrası devletin ve milletin yanında yer alan tüm kurum ve yöneticilerini de tebrik ettiğni iifade etti. Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye, tarihinin en güçlü devlet-millet birlikteliğini 15 Temmuz darbe girişimi karşısında ortaya koymuştur. Milletimiz devletine, devletimiz de milletine sahip çıkmıştır. Demokrasi, hukuk devleti, temel hak ve özgürlükler konusunda hiçbir vatandaşımızın, kurumun en küçük bir endişesi olmasın. Hükümetimizin ilan ettiği olağanüstü hâl, bu değerleri, onlara yönelik saldırılardan koruma amacı gütmektedir. Valiliklerimiz ve belediyelerimiz başta olmak üzere darbe girişimini haber aldıkları andan itibaren tüm imkânlarıyla, tüm güçleriyle devletlerinin ve milletinin yanında yer alan kurumlarımızın yöneticilerini de tebrik ediyorum. Aynı şekilde darbe teşebbüsü karşısında millet iradesinin yanında saf tutan tüm medya kuruluşlarımıza ve sivil toplum örgütlerimize de şükranlarımı sunuyorum"