SAĞLIK BAKANI TAŞKIN BÖLGESİNDE

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, karayoluyla geldiği Edirne’de askeri helikoptere binerek nehir taşkınları nedeniyle 3 gündür kara ulaşımının kapalı olduğu Karaağaç Mahallesi’ne gitti. Havadan taşkının etkili olduğu alanları izleyen Bakan Müezzinoğlu, bölgede mahsur kalanları ziyaret etti. Yaşanan taşkının önüne geçebilmek için en kısa sürede çözüm üreteceklerini ifade eden Müezzinoğlu, Meriç nehrinin Türkiye bölümündeki 12 kilometrelik nehir yatağının 2-3 ay içerisinde temizleneceğini söyledi. İncelemelerinin ardından Sağlık Bakanlığı’na bağlı UMKE aracıyla Lozan Caddesi’nden kent merkezine dönen Bakan Müezzinoğlu, Edirne Valiliği’nde basın toplantısı düzenledi. Sözlerine Edirnelilere ‘geçmiş olsun’ diyerek başlayan Bakan Müezzinoğlu, Meriç Nehri’nin 12 kilometrelik alanında 2-3 ay içerisinde temizlik çalışmasının başlayacağını söyledi.

TAŞKIN SAHASINA DÖNÜŞÜM PLANI

Can kaybı yaşamamış olmasının sevindirici olduğunu belirten Bakan Müezzinoğlu, “Taşkın alanındaki imarsız yapılarda su baskını olması, bunu bir değerlendirmemiz gerekiyor. Bakanlar Kurulu’nda Çevre Bakanımızla görüşerek, belediyemizle birlikte burada bir dönüşümü iskana kapalı alanlarda bizim iskanı çözmemiz gerekir. Buralarda taşkın alanındaki iskanı gözden geçirmek gerekiyor. Dört ay sonra açılacak 1950 metre uzunluğundaki Karaağaç köprüsü ulaşım sorunu olmayacak. Taşkın anlamında sorun yaşamamak için acilen gündeme getirdiğimiz 3 konu var. Meriç yatağının temizlenmesi Türkiye olarak 12 kilometrelik iki tarafı da bizim sınırımız olan yatak temizliği 2-3 ay içerisinde başlanacak. Çıkarılacak kumun İstanbul’a Devlet Demir Yolları ile taşınmasında yüzde 50 indirim yapılması Bakanlar Kurulu’nda imzalanacak. İkinci tedbir olarak bir by-pas kanalı açılarak, bu kanalın olağan üstü debi artışlarında şehri tehdit etmeyecek bir tedbir. Bunun proje çalışması Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından başlatıldı. Yine Çömlekköy barajının proje ihalesi yapılacak” dedi.

“ARZUMUZ YUNANİSTAN İLE ORTAK PROTOKOL”

Başbakanlık Afet Fonundan Edirne Valiliği’ne 5 milyon liralık nakdi yardım yapılacağını anlatan Müezzinoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Başbakanlık müsteşarımızla görüştük 5 milyon liralık bir nakdi desteği Edirne Valiliği’mize Başbakanlık gönderecek. Bakanlar Kurulu’nda Pazartesi günü bu taşkının bugünkü acil sorunları ve bundan sonraki yol haritası gündeme gelecek. Yunanistan’da yeni hükümet kuruldu. Önce kendi alanımızda sonra Enez’den Yunanistan’a protokolle Meriç yatağının tamamını temizlenmesi gerekiyor. Sınır olduğu için tek başımıza yapacağımız bir şey değil. Onlarla iki tarafla olarak Meriç yatağının temizlenmesi protokolünü de yapabilirsek bizim arzu ettiğimiz bir nokta. Bulgaristan ile yıllardır ortak baraj yapalım konusu gündemimizden çıktı. Türkiye olarak onların insafına bırakamayız. Bugüne kadar ikili ilişkilerde, iyi niyetli ve sabırlı bekleyişimiz bundan sonra kendi başımıza alacağımız tedbirleri alacağımız noktaya geldik."

Basın toplantısına Müezzinoğlu’nun yanı sıra Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne Belediye Başkanı CHP’li Recep Gürkan ile AK Parti Edirne il Başkanı Rafet Sezen katıldı.