SAĞLIK Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşçı ile Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Edirne’de okul, hastane ve TIR parkı açılışlarına katıldı. Sağlık Bakanlığı’nın e-nabız sisteminin okullarda uygulanması için iki bakanlık arasında protokol imzalandı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da önümüzdeki dönemde tüm okulların tam güne döneceğini açıkladı.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşçı ile Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Akmercanlar Şirketler Grubu tarafından yaptırılan 32 derslikli Akmercan Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin açılışına katıldı. Okul bahçesinde Roman mehteran ekibi tarafından karşılanan bakanlar öğrencilerle sohbet ederek okulun yapımıyla ilgili bilgi aldı. Açılış töreninde konuşan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Batı Trakya’dan 14 yaşında Türkiye’ye geldiğini hatırlatarak, “Milletin milli manevi değerlerine çelme takmak, tuzak kurmak isteyenlerin oyunlarını milletin feraseti, Türk Milleti’nin gen yapısı bozdu. Çok değil 2008 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi ile ilgili laikliğe aykırı olmakla ilgili açılan dava, şu masadaki görüntü nedeniyle açılmıştır. Bu masada değerli hocamızın Kur’an-ı Kerim okuması laikliğe aykırıydı. Bugün geldiğimiz noktada 'laikliğe aykırı mı değil mi' değil, medeniyet konuşuyoruz, gelecek konuşuyoruz. Muasır medeniyet seviyesinin çok üstünde bir Türkiye konuşuyoruz” diye konuştu.
E-NABIZ PROTOKOLÜ İMZALANDI
E-nabız sistemiyle ilgili bilgiler veren Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, sistemin bir anlamda sağlık danışmanı ve vatandaşın sağlık arşivi niteliğinde olduğu söyledi. Tüm bilgilerin cep telefonunda yer alacağını kaydeden Müezzinoğlu, uygulamayı okullarda da kullanmak için Milli Eğitim Bakanlığı ile protokol imzaladıklarını söyleyerek, “Okullarda herhangi bir bulaşıcı hastalık tespit edildiğinde Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasındaki bilişim altyapısı sayesinde kontrol altına alınacak. Zaman zaman gribal enfeksiyonlar ya da salgın hastalıklarla karşılaşıyoruz. Bir sınıfta grip teşhisi konulan öğrenciyi her anlamda kontrol ederek, hastalığın yayılmaması için tedbir alacağız. Herhangi bir öğrencimize grip teşhisi konduğunda, teşhis hemen Milli Eğitim'e gidiyor, oradan aile hekimine, oradan da Toplum Sağlığı Merkezi’ne iletilecek. Böylece hangi okulda gripli öğrencimiz var bileceğiz. Gribin sınıfa bulaşma ihtimaline karşı hemen burada gerekli tedbirleri alıyoruz. Hangi servisle gidiyorsa o servisi kontrol ediyoruz, ailesine destek veriyoruz, dolayısıyla gribin yayılmasını, okulların kapanmasına fırsat vermeden noktasal iletişimi Milli Eğitim’le paylaşacak bir altyapıyı kurduk. Bu sistem dünyanın hiçbir yerinde yok. Bu sistemi Diyanet İşleri Başkanlığı ile Futbol ve Basketbol federasyonlarında da uygulanacak”diye konuştu.
BAKAN AVCI: OKULLAR TAM GÜN OLUYOR
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ise Türkiye'nin son 10 yılda sessiz bir devrim yaşadığını belirterek yeni dönemde bütün okulların tam gün eğitim vereceğini açıkladı. Bakan Avcı, “Yeni dönemde bütün okullarımız inşallah tam gün eğitime geçecek. Bu da yeni okullar, yeni açılışlar demek. Bugün yaşadığımız açılış coşkusunu ülkemizin her yöresinde yaşatmaya devam edeceğiz” dedi.
Konuşmaların ardından e-nabız sisteminin okullarda uygulanması için Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu sistem protokolü imzaladı. Daha sonra bakanlar ve beraberindekiler 32 derslikli okulun açılışını yaparak binayı gezdi.
DEVLET HASTANESİ HİZMETE AÇILDI
İmam Hatip Lisesi’nin açılış töreninin ardından bakanlar Nabi Avcı, Mehmet Müezzinoğlu ve Cenap Cenap Aşcı, yapımı tamamlanan 400 yataklı Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi’nin açılış törenine katıldı. Hastane bahçesindeki törende konuşan Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, “Son derece modern yapılan fiziki mekanıyla, modern teknolojik altyapısıyla, tıbbi altyapısıyla hastalarımıza huzur veren, şifa dağıtan son derece modern bir eser. Fiziki mekanlarda ve nitelikli hasta odalarıyla, hem tıbbi hizmete hem de ilaca ulaşımda bütün engelleri kaldırdık. Daha iyinin, güzelin ve gelişmişin peşinde koşuyoruz. İnşallah ilimi ve bilimi merkez alarak önümüzdeki süreç çok daha başarılı şeylere imza atacağımız süreçler olacak” dedi.
Konuşmaların ardından hastanenin açılış kurdelesini Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun yanı sıra Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşcı, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne Belediye Başkanı CHP’li Recep Gürkan ve beraberindekiler keserek hastaneyi hizmete açtı. Bakan Avcı, Edirne’den ayrılırken, Müezzinoğlu ve Aşçı hastaneyi dolaşarak hastalarla sohbet etti.
DEREKÖY TIR TRAFİĞİNE AÇILIYOR
Hastane programının ardından Müezzinoğlu ve Bakan Aşçı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından yaptırılan Kapıkule Sınır Kapısı yanındaki 276 araç kapasiteli TIR parkının açılışına katıldı. TIR parkında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından karşılanan bakanlar, binayı gezerek TIR parkıyla ilgili bilgi aldı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu 2007 yılında Kapıkule Sınır Kapısı'nı modernize ettiklerini hatırlatarak 4 milyon TIR ve 40 milyon yolcunun geçiş yaptığını anlattı. Kapıkule Sınır Kapısı’nın işlem hacmi bakımından dünyanın en büyük ikinci kara sınır kapısı olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Kapıkule Sınır Kapısı TIR Parkı hizmetini şoförlerimize ve firmalara borçluyuz. Kapıkule'de kilometrelerce TIR kuyruğu vardı ve bu nedenle Türk özel sektörü olarak navlun maliyetlerimiz artıyordu. Buradaki sıra hem Türkiye’ye, hem de Edirne’ye yakışmıyordu” diye konuştu.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşcı ise Bulgaristan’a açılan Dereköy Sınır Kapısı’nın yakında bir zamanda TIR trafiğine açılacağını açıkladı. Bakan Aşçı, “Basit bir hesapla 2023’teki ihracat rakamımız şimdikinin 3.5 katı olacaktır. Şu anda Kapıkule’den günde 750-800 TIR geçiyor. Bunu 3.5 ile çarparsanız 2023'te minimum Kapıkule Sınır Kapısı’ndan 2 bin 500 TIR’ı geçirmemiz gerekiyor. Dolayısıyla 2 bin 500 TIR’ın geçeceği kapıyı yapmak, buralara hizmet vermek bizim boynumuzun borcu. Onun için büyük ülke olarak hedeflerimizi yüksek koyacağız. Avrupa’daki TIR taşımacılığının yarısını ülkemiz taşımacıları gerçekleştiriyor. Bunu da Kapıkule’den, Hamzabeyli’den, İpsala’dan yapıyorlar. İnşallah yakında Dereköy’den yapacaklar. Dereköy’den TIR taşımacılığı çalışmalarımız tamamlandı, yakında geçişler başlayacak” dedi.
Konuşmaların ardından Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşcı, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Kırklareli Valisi Esengül Civelek, Edirne Belediye Başkanı CHP’li Recep Gürkan ile TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu TIR parkının açılışı yaptı.
MERİÇ KÖPRÜSÜ IŞIL IŞIL
Bakan Müezzinoğlu ve Bakan Aşçı beraberindekilerle birlikte Meriç Nehir kenarındaki Lalezar restoranda akşam yemeği yedi. Bakanlar daha sonra Edirne Valiliği tarafından tarihi Meriç Köprüsü’nün aydınlatma projesinin açılışını yaparak nehir kenarından izledi.

FOTOĞRAFLI