Ak Parti Eyüpsultan Belediye Başkan Adayı Deniz Köken, Eyüpsultan’la ilgili aydınSes gazetesinin sorularını yanıtladı. İstanbul’un dünyada birçok ülkeden büyük nüfusu sahip olduğuna dikkat çeken Deniz Köken, “İstanbul’u bir metropol ülke olarak düşünürsek, Eyüpsultan da bu ülkenin başşehridir” dedi. Köken, Eyüpte, turizm, eğitim, ulaşım, temizlik, otopark gibi kentsel sorunların hepsi ile ilgili önemli projeleri olduğunu kaydederek bunları önümüzdeki günlerde açıklayacağını ifade etti.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından tercih edilip Eyüpsultan Belediye Başkan adayı olarak atanan Deniz Köken, belediyecilikte tecrübeli bir isim. Geçmiş yıllarda Eyüp Belediyesi’nde Belediye Meclis Üyeliği ve Belediye Başkan Yardımcılığı görevinde bulunan Deniz Köken, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde Gelen Sekreter Yardımcılığı, Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nde Genel Sekreterlik görevinde bulunduğu gibi geçmiş dönemlerde iki kez Eyüp’ten Belediye Başkan adayı olmuştu. 2009 yılında aday yapılıp, ardından geri çekilen Köken en son Gaziantep Belediyesi’nde Genel Sekreter olarak görev yapıyordu. İlçe ve Büyükşehir Belediyeciliği anlamında oldukça deneyimli olan Deniz Köken, üçüncü kez Eyüp Belediye Başkanı Adayı oldu. Köken’in karşısında ise en güçlü rakip CHP’nin İstanbul’daki tek kadın adayı Emel Bilenoğlu.


DENEYİMLİ BELEDİYECİ

Belediyecilik konusunda hem ilçe belediyesi hem büyükşehir belediyeleri bünyesinde önemli görevlerde bulunan Deniz Köken, Eyüpsultan Belediye Başkanı olması durumunda önemli projelere imza atacağını ifade ediyor. Köken’le yaptığımız görüşme sırasında dikkat çeken bir başka konu ise, ne yaparsa halkın onayını alarak yapacağı sözü.

HER NOKTAYA EŞİT HİZMET

Deniz Köken, İstanbul’un başşehri olarak adlandırdığı Eyüpsultan’ı ise 4 bölgeye ayırıyor. Yani Eyüpsultan’ın 4 önemli bölgesine eşit hizmet götürmek için projeleri olduğunu ifade ediyor. Bu bölgeler; Eyüp Merkez, Alibeyköy, Kemerburgaz ve Göktürk…
Eyüpsultan’la ilgili düşüncelerini anlatan Deniz Köken şunları söylüyor: “İstanbul metropol bir şehirdir. 39 tane ilçesi bulunmaktadır. Eyüp de bu metropolün başşehridir. Eyüpsultan’ı yaşanabilir, gelinebilir ve görülmeye değer bir şehir haline getirmemiz lazım. Bunun için altyapısının sorunsuz olarak çözülmesi lazım. Yapılacak bu hizmetlerin alt başlıkları neler olacak?
Fiziki ulaşılabilirlik
Otoparkların ulaşılabilirliği
Mekânsal olarak insanların vakit geçirebileceği bir araya gelebileceği yerlerin olması lazım.

Bunlar neye yarayacak?

Bunlar aynı zamanda Eyüp’ün kalkınmasına Eyüp’ün istihdamına yoğun bir katkı sağlayacaktır.

Eyüpsultan deyince Eyüp Cami ve çevresi akla geliyor. Oysa Alibeyköy, daha ileride Kemerburgaz ve Göktürk var. Bu bölgeleri de unutmuyorsunuz?

NE YAPIYORSAK 4 BÖLGEYE GÖRE YAPACAĞIZ

Eyüpsultan tabii ki Eyüp Camii ve çevresinden ibaret değildir.
Bunu da bizim biliyor olmamız lazım. Eyüp Alibeyköy, Alibeyköy’ün tepe bölgesindeki Akşemsettin ve Karadolap havzasının bulunduğu yer 3. 4. Bölgede Kemerburgaz ve Göktürk bölgeleri ve köyleridir. 4 ayrı bölge ve lokasyonla kendine has yaşam tarzları ve beklentileri var. Oraların her biriyle ilgili yaşam tarzı projelerimiz olacak. Ne yapıyorsak 4 bölgeye göre yapacağız.
Eyüpsultan’a bir spor salonu yaptığınızda Alibeyköy’e de yapmış sayılmazsınız. Mecburen oraya da yapmamız gerekir ki o bölgedeki vatandaşlarımız da hizmetlerden faydalansın ve huzur içinde yaşasın… Belediyeciliğin asıl amacı insanların bulunduğu bölgede haz duyarak yaşamalarını sağlamaktır.

PROJELERİMİZİ ÇALIŞTAYLARDA NETLEŞTİRECEĞİZ

Onun için de biz şehircilik anlayışımızda 2019, 2023 Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılını tamamladığı, 21. Yüzyıla uygun nasıl bir şehircilik yapacağımızı da bugünden belirlememiz lazım. Projelerimizi yaparken, gerek bilim adamları, gerek halk ilgili kişilerle çalıştaylar yapıp geleceğin Eyüpsultan’ını geleceğin İstanbul’unu tasarlıyor olmamız lazım.
Merkezine çocuğu, genci, kadını, yaşlıyı engelliyi koyan, bir taraftan üreten, bir şehir oluşturan ve bunun altyapısını hazırlayan, ortasına da kültür ve turizm şehri, nasıl olmalıdır? sorusuna cevap arayan bu üç kategoride bir şehir tasarlıyoruz.


3. HAVALİMANI EYÜPSULTAN İÇİN ÖNEMLİ

Eyüpsultan Belediye Başkan Adayı Deniz Köken, yeni hizmete giren İstanbul Havalimanı’nın da Eyüpsultan için çok önemli olduğunu vurguladı. Köken bu konuda, “ Hem 3. Havalimanının Göktürk bölgesinde yapılması ve tramvay ulaşım ağının Göktürk bölgesinde köylerimizden geçiyor olması, metronun bu bölgelerde yapılıyor olması, bu bölgenin bir şehir bölgesinde, kalkınma modeline dönüştürülerek şehrimize katkı sağlaması önemlidir” dedi.

EYÜPSULTAN’A KÜLTÜR SANAT, ALİBEYKÖY’E BALKAN MÜZESİ

Eyüpsultan’a iki önemli müze projesiyle dikkat çeken Köken, “Alibeyköy’de, Eyüpsultan’da metro olacak. İnsanların Bağcılardan metroya binerek Eyüp’e gelip namazını kılabileceği bir ulaşım ağı yapılıyor.
Eyüpsultan’a, Kültür ve Sanat Müzesi Alibeyköy’e ise bir Balkan Müzesi yapacağız. Eyüpsultan’daki göçmen hemşehrilerimiz her zaman Balkanlara gidemez. İstanbul’un tarihi ile ilgili bir kent müzesi yapacağız.
Havaalanı yolunun da Eyüpsultan’a nasıl getirebileceği konusunda çalışıyoruz…” diye konuştu.


OTOPARK SORUNU NASIL ÇÖZÜLECEK?

İstanbul’un ve diğer illerimizin olduğu gibi Eyüp’ün de en önemli sorunlarından birinin otopark olduğunu hatırlattığımız Belediye Başkan adayı Deniz Köken, otoparkların batıdaki gibi sınıflandırılacağını ve otomobilsiz ulaşımın sağlanacağı projelerin gerçekleştirileceğine dikkat çekti. Köken şunları söyledi:

“Herkes namaz kılmak için camiye gelirken, caminin dibine kadar araçla gelmeyecek. Tabii biz de bu arada bölgelerde ve merkezi noktalarda yeraltı ve katlı otoparklarla soruna çözüm bulmanın yollarını arayacağız. Ancak, herkes en yakın bölgeye ulaşmak için geldiğinde yine sorun çıkacaktır. Batıda otoparklar sınıflandırılmış. A B C diye. Herkes caminin önüne arabayla gelmek isteyince sorun yaşanıyor. Öncelikle ulaşım master planı, kültür turizm master planını çıkarmamız lazım.

-Her alanda otopark sorunu var. Akşam adam evine gidince bir misafiri gelse aracını koyacak yer bulamıyor. Belediyeye otopark harcı yatırılmasına rağmen bu sorun çözülemiyor. Belediyeler görevini yapmıyor. Siz bu konuda ne yapacaksınız?

Yeni yasa artık inisiyatif bırakmıyor. Şehirlerle ilgili bu hastalıkları biriktirdiğimiz zaman içinden çıkılmaz sorunlar çıkıyor. Rami’deki sorunu çözmek için bir plan yaptırıyoruz. Eyüp Sultan etrafındaki sorunu çözmek için araştırma yapıyoruz. Tramvay geçtiğinde bu sorun biraz daha hafifleyecektir.


TRAMVAY HATTI EDİRNE KAPIDAN HALİÇ’E İNECEK

Tramvay hattı, Edirnekapı’dan Haliç Köprüsü’nün altından gelip tekrar Topçular’a çıkacak.

Başka neler yapacaksınız Eyüpsultan’da?

Sultancenter’ı bir kültür vadisi haline getireceğiz. Tiyatro, sinema yapacağız. Düğmeciler Mahallesi’nden gelen bir vatandaş, kaldırımdan yürüyerek camiye kadar gelip namazını kılıp gidebilecek. Yayayı rahat yürütebilirseniz, vatandaş aracıyla gelmez. Bisiklet yollarını cazip hale getireceğiz.
Köylerden birinde gençlik kampı yapacağız.

SOKAK HAYVANLARI SORUNU

Son zamanlarda özellikle Kemerburgaz ve Göktürk’te sokak hayvanlarıyla ilgili yaşanan sorunlara da değinen Eyüpsultan Başkan Adayı Deniz Köken, “Sokak hayvanlarıyla ilgili çok büyük sorunlar var, Kemerburgaz Göktürk’te… Sokak hayvanları sorununu vatandaşlarla çözeceğiz. Biz ARGE yapacağız. Ne yapacaksak vatandaşa sorup yapacağız. Mini referandumlara, mini çalıştaylara alışmamız gerekir. Tek bir aklın değil, ortak aklın ortaya çıktığı çalışma yapacağız. Sokak hayvanları sorunu konusunda da projelerimiz var ve vatandaşlarımızla paylaşıp istişare edeceğiz” dedi.
Deniz Köken’in son sözü ise şöyle: “Ben işimi yapayım, projemi anlatayım, takdir vatandaşın ve Allahındır…”

DENİZ KÖKEN KİMDİR?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ak Parti Eyüp Belediye Başkan adayı yaptığı belediyecilikte oldukça deneyimli bir kişiliğe sahip olan Deniz Köken kimdir ?

İşte, Deniz Köken'in öz geçmişi:

Deniz Köken 1964 yılında Ordu'da dünyaya geldi.

İktisat Fakültesinden mezun olduktan sonra çalışma hayatına 1984–1988 yıllarında İstanbul Üniversitesi'nde memurluk yaparak başladı. 1989–1994 yıllarında Bankacılık sektöründe çeşitli görevlerde bulundu.

1994 Yerel seçimlerinde Eyüp Belediye Başkan yardımcılığı görevinde bulundu. 1994–2004 yılına kadar devam eden on yıllık bu süreçte, Eyüp Sultan için gerçekleştirilen başarılı projelere imza attı.

1994 Yerel seçimlerinde Eyüp ilçesi ve Büyükşehir Meclis Üyesi olan Köken, 1994–1999/1999–2004 yılları arasında iki dönem bu meclislerde Bütçe ve Tarife komisyonlarında üyelik ve başkanlık yaptı. Bu yıllar arasında Eyüp Spor Kulüp Başkanlığı da yapan Köken, müziğe olan ilgisi sebebiyle Eyüp Musiki Vakfı kurucu üyeliği ve Ordulular Birliği Hizmet Vakfı kurucu üyeliği gibi çeşitli sosyal faaliyetler içinde bulundu.

2004 yerel seçimlerinde Kâğıthane ilçesinden 3. dönem tekrar Büyükşehir Belediye Meclis üyesi seçilen Deniz Köken, Tarife Komisyonu Başkanı iken istifa ederek Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı olarak göreve başladı.

Bu dönemde Antalya'yı dünya şehri yapma yolundaki projeler arasında, alt ve üst yapı çalışmalarının yanı sıra, sosyal belediyecilik kapsamında geliştirdiği büyük projelerden; Antalya Sosyal ve Psikolojik Eğitim Merkezi (ASPEM) adı altında ailelere yönelik hizmetler ve ayrıca kadın sığınma evi, evde hasta-yaşlı bakımı, huzurevi-aşevi inşası ve işletimi, 400 kişilik engelli rehabilitasyon merkezi yapımı işlerini hayata geçirdi.

Ayrıca, Antalya Sanat ve Meslek Edindirme (ASMEK) kursları adı altında, yılda 15 bin kişiye sanat ve meslek edindirmenin yanı sıra, iş kollarına ara eleman yetiştirme konusunda da başarılı çalışmalara imza atmıştır. Başkanlığını yaptığı Antalya Büyükşehir Belediyespor Kulübü öncülüğünde her evden bir sporcu kampanyasını başlattı. Basket, güreş, atletizm gibi branşlarda ulusal ve uluslararası derecelerin kazanılmasında pay sahibi oldu.

2009 yerel seçimlerinin ardından Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri olarak atandı. 2011-Dünya Üniversitelerarası Kış Sporları Olimpiyatları’nda şehri UNİVERSİADE’e hazırladı.
Köken, 2014 yılı itibariyle Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri olarak görev yaptı. Aynı zamanda Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı’nı ve Gaziantep Basketbol Spor Kulübü Başkanlığı’nı yürüttü.

Antalya’da ASMEK, Erzurum’da ESMEK ve Gaziantep’te GASMEK gibi, iş kollarına ara eleman yetiştirme, sosyal ve kültürel faaliyetleri geliştirme konusunda da başarılı çalışmalara imza atmıştır.

Büyükşehir’lerde yaptığı Belediye Spor Kulüp Başkanlıkları ile de tüm gençlerin spor yapabilmesi için ‘Her evden bir sporcu’ gibi projelere imza attı. Basketbol, güreş, atletizm gibi branşlarda ulusal ve uluslararası derecelerin kazanılmasında pay sahibi oldu.

31 Mart 2019 tarihinde yapılacak yerel seçimlerde AK Parti tarafından Eyüpsultan ilçesinden Belediye Başkanı Adayı olarak gösterilmiştir.


Deniz Köken’in Sosyal Medya Hesapları:

www.facebook.com/denizkoken2019
www.twitter.com/denizkoken
www.instagram.com/denizkokenn