KUŞATICI BİR KOALİSYON İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ
Türkiye'de görev yapan yabancı büyükelçilerle iftar yemeğinde bir araya gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu koalisyon hükümetine ilişkin, "Ümit ederim bir daha kimse kapıları kapatıp ilk geceden 'biz bu oyunda yokuz' demez. Bunu diyen kendisini siyaset dışına iter. Hepimiz bu oyunun bir parçası olmak durumundayız. Kuşatıcı bir koalisyon için elimizden geleni yapacağız. Kimse Türkiye'de krize ve kaosa yatırım yapmasın. MHP'ye aynı şekilde bu görüşmelerde her türlü ihtimale açık olmalarını çağırıyoruz" dedi.
ULUSLARARASI KURULUŞLAR ARTIK HAREKETE GEÇMELİ
Suriye konusunda BM Güvenlik Konseyi dahil uluslararası kuruluşların artık harekete geçmesi gerektiğini ifade eden Başbakan Davutoğlu, "Bu Ramazan'ı bir vesile kabul ederek empati yapmamızın zamanıdır. İster Esad'ın kimyasal silahları ya da varil bombaları altında, dul, yetim kalanlar için… Hepimizin insanlık adına ayağa kalkmak Ramazan bilincinin bize öğrettiğidir. 5 yıldır karar alamayan bu zulümler karşısında gerçek anlamda bir irade göstermeyen BM Güvenlik Konseyi dahil uluslararası kuruluşları artık harekete geçirmenin vaktidir. Türkiye olarak bizim tavrımız açıktır" ifadelerini kullandı. 
HİÇBİR TERÖR ÖRGÜTÜNE STRATEJİK ÇIKAR İÇİN OPORTÜNİSTÇE YAKLAŞMADIK
Türkiye'nin hiçbir terör örgütü ile stratejik çıkar için oportünistçe bir yaklaşıma girmediğini vurgulayan Davutoğlu şöyle devam etti: "Türkiye hiçbir zaman kendi halkına zulüm eden bir rejim ile dostluk ilişkisi kurmadı. Hiçbir terör örgütünü şu veya bu stratejik çıkar için oportünistçe yaklaşmak gibi bir zillete düşmedi. Suriye politikamız açık ve nettir. Elimiz erdiğince insani yardımlara devam edeceğiz. Ayrıca stratejik bir boyutu vardır. Türkiye kendi sınır güvenliği için gereken tedbirleri almak yanında Ortadoğu bölgesinde kalıcı bir istikrar için mutlaka sürdürülebilir bir ekonomik kalkınmayı demokratik bir anlayışı yeni ekonomik, siyasal ve güvenlik sitemini gerekli gördüğünü her fırsatta ifade etmiştir."
SINIRLARIMIZDA NE ESAD REJİMİNİN ZULMÜNÜ NE DE TERÖRİST ÖRGÜTLERİN BASKISINI GÖRMEK İSTİYORUZ
Sınır güvenliğine değinen Davutoğlu, "Sınırlarımızda ne Esad rejiminin zulmünü ne de terörist örgütlerin baskısını görmek istiyoruz. Bunun için uluslararası toplum ile çalışmaya devam edeceğiz. Sınır boylarımızda Türkiye'yi tehdit eden herhangi bir tehdit olursa da buna karşı her türlü tedbiri almak konusunda hiçbir tereddüt göstermeyeceğiz. Artık muhasebe vaktidir" dedi.
MECLİS BAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNDE GÜZEL BİR NETİCE OLDU 
Meclis Başkanlığı seçimlerine değinen Başbakan Davutoğlu, "Bugün güzel bir netice oldu. Belki diğer adaylar üzüldüler. Üzülmemesi lazım. Bu kadar şeffaf, ilkeli bir tavır içende gerçekleştirdiğimiz meclis başkanlığı seçimi TBMM'nin itibarını arttırmıştır. Perde gerisinde taktiksel, bazı çalışmalar yapılsaydı belki bir aday kazanırdı, ama Türkiye'de demokrasi ve Meclis itibar kaybederdi. Herkes kendi tavrını ortaya koydu" ifadelerini kullandı.
258 SAYISI İLE TEK BAŞINA MECLİS BAŞKANLIĞINI ALAMAYABİLİRDİK
İlkeli davranıp meclis başkanlığını kazandıklarını söyleyen Başbakan Davutoğlu, "Türkiye'de artık ilke siyaseti vardır. Biz ilkeli davrandığımız için Meclis Başkanlığını kazandık. 258 sayısı ile tek başına Meclis Başkanlığını alamayabilirdik. Korku ve tereddütle yanlış yollara girseydik alamazdık. Karşı blok iddialarında bulunanlar, iddialarının kısa sürede çöktüğünü görmüş oldular" dedi.
HDP VE TEMSİLCİLERİ GELİRLER SİLAH İLE DEMOKRASİ ARASINDA NET BİR TERCİH YAPARLAR
HDP'nin silah bırakma çağrısında bulunması gerektiğini kaydeden Davutoğlu, "Yüzde 13'ü yakaladığı için dünyada neredeyse büyük bir zafer kazanmış iddiasındaki HDP ve temsilcileri gelirler silah ile demokrasi arasında net bir tercih yaparlar. Kimse silah ile özgürlüklerin aynı anda olacağını iddia edemez. Şimdi sınav vaktidir. Buradan da çağrıda bulunuyorum: Artık silahları toprağa değil de magmaya gömelim de silah ile bir şeylerin elde edileceği anlayışını bitirelim" açıklamasında bulundu.