Fırat KESKİNKILIÇ- Tahsin GÜNER / ANKARA, () -  BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, "Hepimizin devlet temsili anlamında muhattabı cumhurbaşkanımızdır. O muhattabı kendince yok saymaya çalışmak, Türk devlet ahlakına, geleneğine de uymaz, demokrasi kültürüne de uymaz" diye konuştu.

"BİZ DE MUHALEFETİN SÖYLEDİKLERİNİ DİNLEMEK İSTERİZ"

Adli yıl açılışı nedeniyle düzenlenen resepsiyona katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Numan Kurtulmuş'a yönelik Meclis'teki protesto eylemini eleştiren Davutoğlu, "Numan Bey'le ilgili yapılan doğru değildi. Meclis'e eleştiriye cevap olarak bir seviye getirmek lazım. Herkes kişiyi değil onun şahsiyetini hele hele hiç değil ama söylenen sözü hedef alırsa Türk siyasetine seviye gelir, katkı gelir. Doğrusu biz de muhalefetin söylediklerini dinlemek isteriz. Katkıları olur, onların eleştirilerini almak isteriz, bu zenginlik katar. Ama kasıtlı olarak, engelleme yaparak ya da nasıl bir şekilde oradaki ortamı etkileri oldu mu Meclis'in ruhu kaybolur" diye konuştu.

"POLEMİK DOZUNU DÜŞÜRMEK LAZIM"

Bir gazetecinin "Salı günü yapılacak grup toplantılarında tansiyon düşük olacak diyebilir miyiz?" sorusuna Davutoğlu, "Onu göreceğiz. Mesela Cumhurbaşkanlığı yemin töreninde tansiyon yükselmesinin müsebbibi AK Parti Grubu ya da Sayın Cumhurbaşkanı kesinlikle değil. Dün de söylediğimi gibi sehven dahi olsa bizim grubumuzda herhangi bir şekilde Meclis'e seviyenin havasına veya toplum kültürüne aykırı bir şey olmamalı. Tabi engelleme, boykot olmaması lazım. Nihayetinde yasama süreci, sonuca eriştiğinde bütün toplum için yapılıyor. Yasama faaliyetinin durması, yavaşlaması demek aslında reformun durması. Hangi muhalefet partisinden gelirse gelsin pozitif katkı yapan bir şeye her zaman açık oluruz. Yeter ki doğrudan işin kendisiyle ilgili olsun. Yoksa bu mücadele, o siyasi polemik bitmez. Polemik dozunu düşürmek lazım" cevabını verdi.

"HEPİMİZİN DEVLET TEMSİLİ ANLAMINDA MUHATTABI CUMHURBAŞKANIMIZDIR"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanına yönelik açıklamalarını hatılatılan Davutoğlu, 'Bundan sonra muhattabımız ya da hedefimiz hükümet ve Davutoğlu'dur' sözleriyle ilgili olarak şunları söyledi:

"Doğru bir yaklaşım değil. Hepimizin devlet temsili anlamında muhattabı cumhurbaşkanımızdır. O muhattabı kendince yok saymaya çalışmak, Türk devlet ahlakına, geleneğine de uymaz, demokrasi kültürüne de uymaz. O bakımdan Sayın Bahçeli'nin bugün hem hükümet programına katılması hem de yeni cumhurbaşkanımızın yemin törenine katılmasını çok olumlu bir yaklaşım olarak görüyorum. Böyle böyle biz teamüle oturturuz. Herkes bütün bu seyri doğru bir zeminde değerlendirir. O bakımdan ben çok şanssız bir açıklama olarak değerlendiriyorum. 95 uluslararası örgüt temsilcisi gelmiş, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına o itibar ve onuru göstermiş, anamuhalefet liderinin bunu tartışmasının ne dünyada karşılığı vardır ne de halk nezdinde karşılığı vardır."