DAVUTOĞLU 3 SAAT GECİKTİ
Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin Malatya İl Başkanlığı tarafından Malatya Büyükşehir Belediyesi yanındaki meydanda düzenlenen mitinge katıldı. Beraberinde eşi Sare Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin ile birlikte kente 3 saat genç gelen Davutoğlu, konuşmasına hava muhalefeti nedeniyle karayolu ile geldikleri için gecikmenin yaşandığını söyledi. Sivil plakalı araçla Malatya'ya gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu ile eşi Sare Davutoğlu'nun bulunduğu konvoya 2 askeri Kobra tipi helikopter de eşlik etti.
Konuşması 27 Mayıs darbesinin yıldönümünü olduğunu hatırlatarak başlayan Davutoğlu, “Dün 27 Mayıs’tı. 27 Mayıs’ın cuntalarına karşı, şehit Adnan Menderes’in yolunda yürümeye hazır mıyız? Aziz Malatyalılar tarihi bir kavşaktayız. Öyle bir kavşaktayız ki, 28 Şubat’ta Malatyalı kardeşlerimizin direncini hiç unutmadık. 28 Şubat’ın karanlık günlerini geride bırakmak için çalıştık. 28 Şubat zulmünü kim durdurdu. Başörtüsü zulmünü kim durdurdu. İkna odalarında kızlarımıza baskılar yaptılar. İkna odalarında baskı yapanlar şimdi meclis dışında. Şimdi başı açık başı kapalı bacılarımız meclise giriyorlar. Bir başbakan başörtülü bir vekile mecliste ‘dışarı dışarı’ diye tempo tutmuştu. Şimdi başörtülü birine kim bir kurumda ‘dışarı’ diyebilir. Şimdi sormak vakti; şimdi milliyetçilik taslayan Bahçeli, o zaman başörtülü gelen MHP’li hanımefendiye talimat verip başını açtırmıştı. Biz elif gibi dimdikiz. 28 Şubat’tan bu yana AK Parti iktidara geldiğinden beri tüm yanlışlıkları kaldırdı. Olağanüstü hali, Kürtçe konuşma yasağını kaldırdı. Bütün bu özgürlükleri kim getirdi? Onlar konuşur Ak Parti yapar” dedi.
Konuşmasında CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı projelere de değinen Davutoğlu, “Şimdi AK Parti’nin 12 yılda katettiği mesafelerden sonra bunlarda heveslendiler mega projeler yapmaya başladılar. Kılıçdaroğlu aklı ermiyor mega proje yapmaya çalışıyor. Biz halbuki bu ülkeyi küresel aktör yapmaya çalışıyoruz. 2002’de bu ülke IMF kapısında borç dileniyordu. IMF’ye borcu kim bitirdi. Şimdi IMF’ye borç veren ülke olduk. O günlerde bir piyade tüfeği bile yapamıyorduk. Alıyorduk hibe tankları, eski tankları alıyorduk. Yetmiyor İsrail’e tamire gönderiyorduk. Şimdi kendi tankımızı yapıyoruz. Altay tankı. Şimdi kendi savaş uçağımızın yapımına başladık. İnşallah 2023’te kendi savaş uçağımızı üreteceğiz. Dün kendi yerli sivil uçağımız için düğmeye bastık. Malatya semalarında artık bizim uçağımız uçacak. Geçen ay Atak helikopterleri hizmete girdi. Gurur duyduk. Helikopterle uçarken sağ ve sol kanadımda iki Türk yapımı helikopter. Bütün bu milli projeleri, ilk uçağı, ilk tankı, ilk milli gemiyi kim yaptı? Onlar konuşur Ak Parti yapar” diye konuştu.
Mazlumlara sahip çıktıklarını belirten Davutoğlu, diğer parti liderlerini eleştirerek, "HDP Eş Başkanı diyor ki ‘Kudüs Yahudilerin kutsal mekanıdır’ diyor. Behe gafil. Malatyalılar buna müsaade edecek miyiz? Fırsat verecek miyiz? Türk, Kürt Arap bütün Müslümanlar Selahaddin Eyyubi’nin izindedir. Onun için Yüksekova’daki havaalanına onun ismini verdik. Öbür tarafta diyor ki ‘keşke bende o kurdeleyi kesenlerdin biri olsaydım’ diyor. Keşke sen ona yakışan biri olsaydın. Keşke teröre ‘dur’ deseydin. Bunlar her yerde iki yüzlü politika sergilerler. 'Bizim İsrail’de niye büyükelçimiz yok' diyor Kılıçdaroğlu. Biz Mescidi Aksa’ya postallarla girenlerle bir olmayız. Onu bilmiyor. Onlar Esed’e temsilci gönderirler. 12 Eylül, 27 Mayıs ve 28 Şubatı yaşayan Türkiye, hep beraber diyoruz ki biz darbecilerle hiç yanyana olmadık olmayacağız" dedi.
"BİZ ENGEL TANIMAYIZ"
Ak Parti'nin göreve geldiği 2002 ile bugünkü durum arasında büyük farklılar olduğuna değinen Davutoğlu, şöyle konuştu:
"2002’de Türkiye en temel ihtiyaçlarını karşılayamıyordu. Daha geçen hafta Ordu-Giresun havaalanını açtık. Denizi doldurduk havalimanı yaptık. Biz engel tanımayız. Karadeniz dağları geçit vermemiş aşarız. Bütün dağları aşar ili ile buluştururuz. Şimdi dünyanın en büyük havalimanını İstanbul’da yapıyoruz. Dünyanın en uzun kuleli köprüsünü İstanbul’a yapıyoruz. Dünyanın en uzun açıklıklı köprüsünü Çanakkale’ye yapıyoruz. Dünyada örneği olmayan Kanal İstanbul’u yapıyoruz. İşte bunlar mega proje. 2002 yılında MHP ulaştırma bakanına hızlı tren projesini gösteriyorlar, diyor ki, 'Bunu biz değil torunlarımız da göremez' diyor. Biz şimdi gördük mü. İnşallah Ankara-Sivas–Malatya hattına hızlı treni inşa edeceğiz. Malatya’ya merkezi bir konum vereceğiz. Malatya’yı en önemli merkezlerden biri haline getireceğiz. Biz geldiğimizde 26 ilimizde havaalanı vardı, şimdi 56 havaalanında havalimanı var. Milyonlarca havayolu yolcusu Malatya’ya gelecek gidecek. Biz geldikten sonra 10 milyon vatandaşımız ilk defa uçağa bindi. Şimdi hızlı trenlerle, uçaklarla Türkiye’nin doğusunu batısına, kuzeyini güneyine kim bağladı. İşte biz böyle bir Türkiye inşa ediyoruz."
Başbakan Davutoğlu, Malatyaspor'u 1. Lige yükselmesinden dolayı tebrik ettiğini belirterek, "Gelirken yeni stadyumu uzaktan gördüm. Stadyumu en kısa zamanda tamamlayacağız. Malatya denince akla kayısı gelir. Dünyanın en güzel kayısısı burada. Don nedeniyle kayısıda zarar oldu. Buraya gelirler bakanlarımıza talimat verdim. İnşallah dondan zarar gören her üreticinin zararı karşılanacak. Daha bitmedi. Kayısı ile ilgili müjdem daha var. İncir ve üzüm gibi kayısıya da ihracat desteği vereceğiz. Allah kayısıyı bereketli eylesin. Biz Malatya’nın hizmetindeyiz. 2002’den bu yana 737 hastane yaptık. Şimdi Malatya’nın dünyada örneği olmayacak şekilde karaciğer nakil hastanesi yapıyoruz. Malatya'da üniversite bağlamında da 40 bin öğrenci var. Seçimlerden sonra gerekli çalışmaları yapıp Malatya’ya 2. bir üniversite yapmak için her türlü çabayı harcayacağız" dedi. ^
"SİZLER AK PARTİ GENÇLİĞİSİNİZ"
Başbakan Davutoğlu, THY biletlerinde gençlerin yüzde 30 gençlik indiriminden yararlanacağını vurgulayarak Ak Parti'nin gençlere sahip çıktığını söyledi. Gençlerin eski Türkiye'yi görmediğini belirten Davutoğlu şöyle devam etti:
"Sizler Ak Parti gençliğisiniz, eski Türkiye’ye görmediniz. Ama bilin ki eski Türkiye’de gençler karakola işkence göreceğiz diye gidemezlerdi. Şimdi başı dik bir gençliğimiz var. İnşallah gençlerle daha çok yol yürüyeceğiz. Yeni Türkiye’yi kurmaya hazır mısınız? Özgürlüklerin olduğu, kimsenin baskı görmediği, darbelerin vesayetçilerin olmadığı Yeni Türkiye’ye hazır mısınız? Birileri diyor ki 12 yıllık defteri kapatın eskiye dönelim diyor. CHP, tek parti zihniyeti. Diyaneti kapatalım diyor. HDP, aynını CHP’nin tek parti zihniyetini Kürt vatandaşlarımıza uygulamaya çalışıyor. Bu ırkçılara, tarih düşmanlarına fırsat verecek miyiz? Aramızdaki fark bu. Bu benim 67'nci mitingim. 81 vilayete gidiyorum. Var mı başka babayiğit 81 vilayete giden var mı? Hani MHP milliyetçiydi, Kılıçdaroğlu ile Bahçeli’nin 81 vilayete gitme yüreği var mı? Edirne’yi Hakkari ile buluşturan kimdir? Gönülleri bağlayan kim? İşte biz gönülleri bağlarken onlar diyor ki ‘yolları ayıralım, Kürtler Türklerden, Sünniler Alevilerden ayrılsın’ diyorlar. Biz ise ‘biz’ dediğimizde 78 milyonu kastederek biz diyoruz. Eğer bir gün bir an dahi bir kardeşimi diğerinden ayırt edersem aldığımız nefes bize haram olsun. Biz her bir kardeşimizi bağrımıza basmışız. Şimdi eski Türkiye’ye dönmek için bu oyunları tertip ederken bunlar, MHP ile HDP düşman görünümlü kardeş oldular. HDP, ‘Mersin ve Adana’daki saldırıları MHP yapmamıştır’ diyor. MHP’de diyor ki ‘AK Parti yapmıştır’ diyor. Siz bu düşman kardeşlere ders verecek misiniz? Öbür tarafta arkadan bütün bu planları paralelciler koordine ediyor. Pensilvanya haber gönderiyor, paralelciler Diyarbakır’da HDP’lilerle görüşüyor. Şimdi 3 parti var karşımızda. MHP ve HDP düşman görünümlü kardeş oldular. Ama 3 tane de paralel var. DHKP-C, Paralel yapı, Kandil. Demokratik mücadele vermesi gereken partiler bunlara tavır koyamıyor. Malatya bizim yanımızdaysa 66’sı gelse ne yazar."
Mitinge gecikmesine de değinen Başbakan Davutoğlu, "Hangi parti liderini herhangi bir şehir 3 saat bekliyor ki? Kılıçdaroğlu’nu Tunceli mi böyle bekler. HDP eş başkanını Diyarbakır mı bekler? Biz her yerde varız. Var olacağız" dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, "İnşallah seçimden sonra esnafımıza sahip çıkacağız. Çiftçilerimize tarımsal desteği artıracağız. Hesap bilmez Kılıçdaroğlu’na emeklilerimizi emanet eder miyiz. Bütün vatandaşlarımızı en onurlu şekilde yaşatmak bizim asli görevimizdir. Allah CHP’ye fırsat vermesin. Taksim Kabe’mizdir diyen cahillere bu millet hesabını sormaz mı?. Allah en doğrul dilin gönül dili olduğunu söylüyor bize. Gönülden bağlı mıyız?" dişe konuştu.
Mitinge Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Yardımcısı Bursa Milletvekili Bülent Arınç, Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Malatya Milletvekilleri Mahmut Mücahit Fındıklı, Mustafa Şahin, Hüseyin Cemal Akın, Ömer Faruk Öz, milletvekili adayları Taha Özhan, Nurettin Yaşar, Bülent Tüfenkçi, Bayram Taşkın katıldı.
Mikail PELİT/MALATYA, ()
FOTOĞRAFLI