Başbakan Ahmet Davutoğlu, katıldığı televizyon programında gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanmasına ilişkin, "MİT TIR'ları operasyonu Türkiye'ye dönük bir algı ve ciddi bir komplodur. Can Dündar bunları yayınlayarak devlet sırlarını ifşa etmiştir benim kanaatime göre. Hakim başka türlü değerlendirebilir, bu yargılama tutuksuz olmalıydı" dedi.

Başbakan Davutoğlu, Rusya ile yaşanan kriz ile ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: "Bu krizde stratejik boyuttan çok psikolojik boyut görüyorum. Suriye'de dahi stratejik çıkarlarımızda ortaklıklar bulabiliriz. Rusya bir çok hamle ile değişik alanlarda çok hırslı bir politika yürüttü. Suriye sahasına girerken de bizim uyarımızı, kanaatlerimizi çok ciddiye almadı. Hava sahamız çiğnenmiş olsaydı Suriye'de yaşanan bütün acılara, Rus savaş uçaklarının katlettiği bütün sivillere rağmen yine de Rusya ile görüşmeyi tercih ederdik. Hem sınırlarımızda soydaşlarımızı katledeceksiniz hem de sınır ihlali yapacaksınız e bu kadarı da fazla. Türkiye'nin bu tutumu son yıllarda Rusya'nın o aşırı özgüven içerisine giren psikolojisini sarstı. Herkes empati yapmalı." 

GERİ KABUL ANLAŞMASI İLE TÜRKİYE AÇIK BİR MÜLTECİ HAPİSHANESİNE DÖNECEK ALGISI YANLIŞ 

Başbakan Davutoğlu AB ile imzalanan geri kabul anlaşmasına ilişkin, "Metinde mülteciler çok kısa bir yerde geçiyor. İlk defa Türkiye AB ilişkileri ete kemiğe bürünüyor çerçeve kazanıyor. Takvim çok net. 72 şart çok teknik şeyler. İnşallah mart ayında ilk rapor çıkacak. Haziran ayında geri kabul anlaşması devreye girecek. Ondan hemen sonra da en geç ekim ayında da vize muafiyetti, amasız, fakatsız, beklemesiz Avrupa seyahatler gerçekleşecek. Mülteciler konusunda, biz bir mülteci kampına mı dönüşeceğiz? Hayır bu da söz konusu değil. Eğer bu anlaşma olmasaydı Türkiye mültecilerle ilgili, ne kadar uğraşması gerekiyorsa yine uğraşmaya devam edecekti. Yani bu anlaşma mültecilerin sayısını arttıran bir anlaşma değil. Mülteciler Avrupa'dan gelmiyor ki. Aksine külfet paylaşılacak. Türkiye açık bir mülteci hapishanesine dönecek algısı yanlış" ifadelerini kullandı. 

MİT TIRLARI OPERASYONU, TÜRKİYE'Yİ IŞİD İLE İŞ BİRLİĞİ YAPAN SUÇLU ÜLKE KATEGORİSİNE OTURTMA ÇABASI 

MİT TIR'ları operasyonunun planlanmış Türkiye'yi Putin'in dediği gibi IŞİD ile işbirliği yapan suçlu ülke kategorisine oturtmaya çalışan bir yaklaşım olduğunu söyleyen Başbakan Davutoğlu, "Bir yargı reformuna ihtiyacımız var. İşbirliği yapmamız lazım. Adaletin olmadığı yerde devlet olmaz. Bu haber 'bir şeref madalyası' deniyor. Başbakanı gittiği Brüksel'de zor duruma düşürmek için o zaman sayın cumhurbaşkanımız yani. Dışişleri bakanını gittiği Cenevre'de zor duruma düşürmek için ondan 2 gün önce böyle bir olay planlayan zihniyet Türkiye'ye ihanet içindedir. Lami cimi yok.

Ondan kısa bir süre sonra benim odamı da dinlediler. MİT TIR'ları operasyonunda açık bir şekilde planlanmış Türkiye'yi aynen Putin'in dediği gibi DEAŞ ile iş birliği yapan suçlu ülke kategorisine oturtmaya çalışan bir yaklaşım var. 17- 25 Aralık sonrasında olması da bundan kaynaklanıyor. Peki bu haberlerin yayınlanması bir suç mu? Ona ben karar veremem. Mahkemeler karar verir. Ama dünyanın her yerinde devletin stratejik çıkarlarını, onurunu zedeleyenlere dönük tedbirler vardır. Bu yargılamanın tutuksuz olması esas olandır. Tutuklu olması istisnaidir. Mahkeme hangi cihetle böyle bir karar verdi. Elinde bir done yok. Ona da müdahale etmem. Çok açık ve net söylüyorum. Bu olaya biz hükümet olarak da hiçbir müdahalede bulunmadık. Şimdi de niye tutuklu yargıladınız diye sormam. Ama şunu söylerim:

Normal şartlarda bu tür durumlarda tutuksuz yargılanmak esastır. Böyle olursa bir çok tartışmanın da önüne geçilir. Basın özgürlüğünü hepimizi savunmalıyız. Basın faaliyeti ile basın faaliyeti dışına çıkan ince çizgiye de görmemiz lazım. Sayın Can Dündar'ın açıklamaları ve yaklaşımına baktığımızda neredeyse meseleyi bir intikam hissi ile bir basın faaliyetinin ötesinde bir anlam yükleyerek yapma çabası var. MİT TIR'ları operasyonu Türkiye'ye dönük bir algı ve ciddi bir komplodur. Can Dündar bunları yayınlayarak devlet sırlarını ifşa etmiştir benim kanaatime göre. Hakim başka türlü değerlendirebilir. Bu yargılama tutuksuz olmalıydı" diye konuştu.