Bahar DEMİREL / ANKARA, () - Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz'ın Meclis başkanı seçilmesinin ardından açıklamalarda bulundu. Meclis Genel Kurulu'ndan ayrıldıktan sonra Meclis Başkanlığı seçimini değerlendiren Davutoğlu, siyasette artık bloktan ve kutuptan söz edilmemesi gerektiğini belirterek "Siyasette bloktan, kutuptan, karşıtlıktan bahsetmeyelim. Blok kavramı bugün itibariyle çökmüştür. Blok kavramının ortadan kalkmasına vesile olan bütün milletvekillerine teşekkür ediyorum. Sadece AK Partili vekillerine değil, diğer vekilleri de bloklaşmanın Türkiye'de karşılığı olmadığını ortaya koymuştur" dedi. Meclis Başkanlığı seçiminin sonuçlanmasının ardından AK Parti ile MHP'nin koalisyon yapacağı yönündeki iddialar da sorulan Davutoğlu, "Bizim için Meclis başkanı seçimleriyle, koalisyon müzakereleri ayrı iki konudur. Dersem ki bu bir işarettir, ben kendi zikrettiğim ilkeye ters düşmüş olurum. Ama bugünkü ortam blok fikrinin olmadığını ortaya koyması bakımından aslında değişik koalisyon ihtimallerinin daha sağlıklı ve rasyonel şekilde değerlendirilmesine imkan sağlamıştır" diye yanıt verdi.

"EN UFAK TARTIŞMA OLMADI, BİZZAT GİDEREK DENİZ BAYKAL'I TEBRİK ETTİM"

Meclis Başkanlığı seçimini değerlendiren Davutoğlu, geçici Meclis Başkanı Deniz Baykal'ın siyasi tecrübesiyle, seçimlerin gerilimden uzak gerçekleştiğini belirterek "Hem Meclis Başkanlığı hem koalisyon çalışmalarında bizim hiç terk etmeyeceğimiz temel ilkemiz meşruiyettir. Hem yasal meşruiyet hem teamüllerin ve siyasal kültürümüzün gerektirdiği meşruiyet ilkeleri içinde davranıldığında en doğru sonuca ulaşılır. TBMM Başkanlığı seçimiyle koalisyon arasında hiçbir irtibat yoktur. Böyle bir irtibat kurmak ortadaki tabloya aykırı düşerdi. AK Parti grubu her zaman olduğu gibi bir üyesini, değerli temsilcisini aday göstermişse onun arkasında sonuna kadar durur. Hiçbir başka hesabın, manipülasyonun, oyunun içine girmeyeceğimizi ifade etmiştim. Bu tür taktiklere hiçbir zaman itibar etmedik. Birtakım çatışmalar, gerilimler beklendiği bir ortamda TBMM'de nezih bir görüşme ve seçim yapıldı. En ufak tartışma olmadı. Onun için biraz önce bizzat giderek Sayın Deniz Baykal'ı da tebrik ettim. Siyasi tecrübesini konuşturarak seçim sürecinin usulüne uygun psikolojik olarak da hiçbir gerilimin olmadığı şekilde gerçekleşmesine büyük katkıda bulundu. Kendisini tebrik ediyorum, teşekkür ediyorum" diye konuştu.

"ARTIK SİYASETTE BLOKTAN, KUTUPTAN, KARŞITLIKTAN BAHSETMEYELİM"

Siyasette artık bloktan, kutuptan, karşıtlıktan bahsedilmemesi gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, "Yine bu tablo herhalde son günlerde özellikle koalisyon müzakereleri çerçevesinde ortaya çıkan bazı yaklaşımların da ne kadar geçersiz olduğunu açıkça göstermiştir. Artık bu kavramları bir kenara bırakalım. Siyasette bloktan, kutuptan, karşıtlıktan bahsetmeyelim. Blok kavramı bugün itibariyle çökmüştür. Blok kavramının ortadan kalkmasına vesile olan bütün milletvekillerine teşekkür ediyorum. Sadece AK Partili vekillerine değil, diğer vekilleri de bloklaşmanın Türkiye'de karşılığı olmadığını ortaya koymuştur. Meclis Başkanlığı seçim sürecinden herkes gereken dersleri almalıdır. Taktik ayak oyunlarına kimse yönelmesin. Her şey kamuoyunun önünde şeffaf şekilde gerçekleşsin. Perde arkasında yapıldığı varsayılan görüşmelere kimse itibar etmesin. Hepimiz elimizde ne varsa ülkemizle ilgili onu masaya koyalım. Koalisyon görüşmeleri samimi bir diyalog içinde olsun. Bunları sağlayabilirsek, inşallah Sayın Cumhurbaşkanımız gelecek hafta görevi tevdi ettiklerinde koalisyon görüşmelerini yapıp ülkeyi hükümetsiz bırakmama iradesini siyaset sahnesine yansıtmaya kararlıyız. Ben bir kez daha İsmet Yılmaz’ı tebrik ediyorum. Seçim sürecine katkıda bulunan Sayın Baykal başta olmak üzere, bütün milletvekillerine teşekkürlerimi ifade ediyorum" ifadelerini kullandı.

"YORUM YAPMANIN KARŞILIKLI SAYGIYA UYGUN DÜŞMEYECEĞİ KANAATİNDEYİM"

MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin açıklamalarıyla Meclis Başkanı seçilen İsmet Yılmaz'ın 4'üncü turda önünü açtığı yönündeki iddiaları nasıl değerlendirdiği sorulan Davutoğlu, "Sayın Bahçeli, kendi istişari kuralları için en uygun olduğunu düşünülen kararı aldığı kanaatindeyim. Bu tamamiyle onların kararıdır. Yorum yapmanın karşılıklı saygıya uygun düşmeyeceği kanaatindeyim. Dolayısıyla netice itibariyle bizim için önemli olan Ak Parti'nin tutumudur. Ak Parti grubu birlik ve beraberlik içinde tutumunu ortaya koymuştur. Dediğim gibi diğer partiler kendi iç kararlarını alırlar. Olumlu olumsuz yorum yapmak bize düşmez" şeklinde konuştu.

"BU BİR İŞARETTİR DERSEM KENDİ ZİKRETTİĞİM İLKEYE TERS DÜŞMÜŞ OLURUM"

CHP kanadının AK Parti-MHP koalisyonuna işaret eden açıklamaları hakkında düşünceleri sorulan Davutoğlu, "Biz tabi CHP'nin açıklamasına da yorum getirmek istemem. Bizim için baştan itibaren, 7 Haziran akşamından bu ana kadar ben kimseyi dışlamamak gerektiğini, her partinin bu sürece katkıda bulunması gerektiğini söyledim. Bu açıdan CHP, MHP ve HDP ile yapacağımız görüşmeler olacak ama bizim önceliklerimiz ve tutumumuz belli. Bütün taraflarla görüşeceğiz. Yol haritası üzerinde mutabık kalacağız. Bizim için Meclis başkanı seçimleriyle, koalisyon müzakereleri ayrı iki konudur. Dersem ki bu bir işarettir, ben kendi zikrettiğim ilkeye ters düşmüş olurum. Ama bugünkü ortam blok fikrinin olmadığını ortaya koyması bakımından aslında değişik koalisyon ihtimallerinin daha sağlıklı ve rasyonel şekilde değerlendirilmesine imkan sağlamıştır" açıklamasında bulundu.