"DÜNYA 5'TEN BÜYÜKTÜR GÖRÜŞÜMÜZÜN BM ÜLKELERİNİN ÇOĞUNLUĞU TARAFINDAN PAYLAŞILDIĞINI BİLİYORUM"

Erdoğan, "G-20 gündemine Suriye, Irak meselesini de dahil etmemiz platformun asıl amacına aykırı değildir. Dünya 5'ten büyüktür görüşümüzün BM ülkelerinin çoğunluğu tarafından paylaşıldığını biliyorum. Fakat böyle bir adımı atmaya tabi ki şu anda gücü elinde bulunduranlar olumlu yaklaşmıyorlar" dedi.

"DİNİ İNANÇ GRUPLARI OLARAK BAKTIĞIMIZDA TÜM İNANÇ GRUPLARI TEMSİL EDİLMİYOR"

Erdoğan, "Artık Dünya, 1. Dünya Savaşı'nın şartlarını yaşamıyor. Dünyada 200'ü bulan ülkelerin, 5 ülkenin ya da bu 5 ülkeden bir tanesinin dudakları arasına mahkum edilmesi kabul edilemez. Bu ülkelere bakıyorsunuz, 3 tane Avrupa, bir tane Asya, bir tane malum Amerika var. Peki dünyadaki diğer kıtaları hangi ülkeler temsil ediyor? Dini inanç grupları olarak baktığımızda tüm inanç grupları temsil edilmiyor. Bu bir adaletsizliği getiriyor. Adaletin olmadığını Suriye'deki gelişmelerde görüyoruz. 4 buçuk yıl oldu. 4 buçuk yıllık süre içerisinde Türkiye 2 buçuk milyon mülteci kabul etti. Suriye'de 370 bin insan en alçak, en hunhar şekilde katledilirken harekete geçmeyen bir yapı" ifadelerini kullandı.

"İLLA BİR AYLİN Mİ OLURSA DÜNYA AYAĞA KALKACAK?"

Erdoğan, "Dengeleri değil insanlığı, insan hayatını öncelik olarak almayan uluslararası kuruluşlar, hukuki statüye sahip olabilirler. Meşruiyet sorunlarını asala aşamazlar. Suriye'de ölen her masumun insanın kanı, bu acıyı önleyebilme gücüne sahip olduğu halde şu veya bu sebeple bunu yapmayan tüm ülkelerin, kuruluşların eline bulamıştır. İlla bir Aylin mi olursa dünya ayağa kalkacak? Bunların arasında Aylinler çok. Botla giderken maalesef ölüyorlar" diye konuştu.

"GELİN TERÖRDEN ARINDIRILMIŞ UÇUŞA YASAK BÖLGE İLAN EDELİM, MÜLTECİ SORUNUNU ÇÖZELİM"

Erdoğan, "İnsanlık tribünden izliyor. Ah, ah, vah vah. Olmaz böyle bir şey. Mülteciler ülkemizde barınıyor. Bunun karşısında 3 tane madde getiriyoruz. Diyorum gelin eğit donatı yapalım. Gelin terörden arındırılmış bölgeyi ilan edelim. Gelin uçuşa yasak bölge ilan edelim ve bu işi çözelim. Hem Suriye'den çıkan Avrupa'ya şuraya buraya gitmez. Bizde de bulunanları biz o bölgede kurulacak olan süratle bunları yapabiliriz konutları ile her şeyleri ile oraya yerleştirelim. Bütün bu olanlar karşısında Cumhurbaşkanı olarak değil Türkiye'nin bir evladı olarak dertliyim. Halkımın da bu konuda çok dertli olduğunu biliyorum. Çünkü bizim genlerimizde bu var. Türkiye sadece kamplarda barınan 280 bin misafiri için 8 buçuk milyar dolar harcadı. İllerde yaşayanları söylemiyorum. İstanbul'da şu anda 500 bine yakın mülteci var. Bundan sonra da misfirlermize sahip çıkamaya devam edeceğiz. Uluslararası yardımlar sadece işimizi kolaylaştırır. Biz oradan gelecek herhangi bir desteği, parayı kalkıp da kasamıza almak için değil, bu yardımların kalitesini nasıl daha da arttırırız onun için kullanırız. Tüm bunları sayın Hollande ve Merkel ile de konuştuk. G-20 Zirvesi'nde önemli bir başlığımız olacak. Terörden arındırılmış güvenli bölge teklifimiz başta olmak üzere, çözüme yönelik daha gerçekçi adımların suratla atılması gerekiyor" açıklamasında bulundu.