CUMHURBAŞKANI  Recep Tayyip Erdoğan ve Benin Cumhurbaşkanı Patrice Talon ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında "FETÖ'nün 3 tane okulu var bizde dediler. Ben hemen bu okulları kapatacağım. Şu ifade de bizler için gerçekten çok anlamlı 'Bizim dostumuza düşman olana, biz dost olmayız' dediler" ifadelerine yer verdi.

 Ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve mevkidaşı Talon açıklamalarda bulundu. Benin Cumhurbaşkanı Talon yaptığı açıklamada, "Sevgili kardeşim şahsım ve hükümetim, ve tüm Benin halkı adına size ve hükümetinize ve tüm Türk halkına en dostane selamlarımızı getirdim. Bize göstermiş olduğunuz misafirperverlikten dolayı çok teşekkür ediyoruz ve tüm Türk halkına iki ülke arasındaki dostluğun bu seviyede seyretmesinden dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz. Size de özellikle şahsen işbirliğimizin ulaşmış olduğu seviyeden dolayı teşekkürlerimi sunmak istiyorum, sizi tebrik etmek istiyorum.

Bir teşebbüsle kalmış olan vahim olayın da başarıya ulaşmamış olmasından dolayı memnuniyet duyduğumuzu söylemek istiyorum. Tüm Benin halkı olarak biz Türk halkına ve Türk yetkililerine sonsuz olarak yanınızda olduğumuzu istikrarsızlık ve terörizmle de mücadele de sizinle dayanışma içinde olduğumuzu söylemek istiyoruz. Büyük bir irade ile olanları kınıyoruz. Biz de bu olayların arkasında ki failleri bulmak için elimizden geleni yapacağımızı söylüyoruz. Biraz önce de dile getirdik. Konuyla ilgili talepleriniz konusunda Benin'e güvenebilirsiniz, Sayın Cumhurbaşkanı. Bu vesileyle aktif bir işbirliğinin, verimli bir işbirliğinin bilançosunu da yapabildik. Bu işbirliğinin daha da ilerlemesi gerektiğini söyledik. Benin'in Türkiye'den öğreneceği çok şey var. Çünkü yükselişte olan bir güç Türkiye. 8 aydır Cumhurbaşkanlığı görevindeyim ülkemde, bu göreve gelir gelmez buraya resmi ziyarette bulunma isteğimi dile getirdim. Sizde bunu olumlu karşıladınız. Türkiye'nin ekonomik ortaklarının da ülkemize Benin'e gelmelerini arzu ediyoruz. Yatırım yapmalarını istiyoruz." diye konuştu.

"GÖRÜNÜMÜ GÜZEL BİR YER VERELİM BÜYÜKELÇİLİĞİ ORADA İNŞA EDİN DEDİLER"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hedefimiz 54 ülkede 54 büyükelçiliği Afrika'da kurabilmektir" dedi. Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:" Sayın Cumhurbaşkanı Değerli dostum Patrice Talon , Öncelikle değerli heyet üyeleri ile birlikte gerçekleştirmiş olduğunuz bu ziyarete şahsım, milletim adına çok çok teşekkür ediyorum. Tabi hemen burada 15 Temmuz hadisesini ifade etmem gerekir. 15 Temmuz'da ülkemizde ordumuzun içerisine sızmış olan bir grup FETÖ terör örgütü mensubunun asker kıyafetine bürünmüş böyle bir örgütü giriştikleri darbe olayının püskürtülmesinin ardından bir devlet başkanı olarak kaldı ki 8 ay önce bu göreve gelen bir devlet başkanı olarak, sizlerin bugün bizleri ziyaret etmesi manidardır. Tabi bu ziyaret vesilesiyle 5 anlaşma imzalamış bulunuyoruz. Bu anlaşmalarla birlikte de Türkiye, Benin arasında da çok farklı bir süreç başlayacak. Tabi görüşmelerimiz gerçekten çok samimi bir havada geçti. Önce ikili bir görüşmeyi aramızda gerçekleştirdik. İkili görüşmeden sonra da heyetler arası görüşmeye geçtik.

Bu heyetler arası görüşmede de ben Büyükelçimize sordum. Daha yeni çünkü, Büyükelçilik binalarını 2013-2014 bu aralarda bu binalarımızı tesis ettik. Şu anda ki yerimiz nasıl dediğimde tabi, orada şu anda kiradayız ama yerimiz merkezi bir yer. Fakat Sayın Başkan, görünümü güzel bir yerde, bir yer verelim Büyükelçiliği orada inşa edin dediler. Bende bu tür şeyleri severim. Hemen dedim bize verin ki inşaatını süratle başlatalım. İnşaat bittikten sonra da Benin'i ziyarete geleyim dedim. Sayın Cumhurbaşkanıyla birlikte şunu özellikle paylaştım. 14 yıl kadar önce göreve geldiğimizde bizim Afrika'daki Büyükelçilik sayımız 12 idi. Şu anda 39. Hedefimiz 54 ülkede 54 Büyükelçiliği Afrika'da kurabilmektir. Şu anda 54 farklı Afrika ülkesinden gelen yaklaşık 4 bin 500 öğrenci gerek devletimizin gerekse gönüllü kuruluşlarımızın desteğiyle Türkiye'de eğitim alıyor. Bunun yanında Benin'den de 87 öğrenci şu anda ülkemizde eğitim öğretim alıyor. FETÖ'nün 3 tane okulu var bizde dediler. Ben hemen bu okulları kapatacağım. Bunları kamulaştıracağım. Maarif kolejimizle inşallah bunları birlikte çalıştırmak suretiyle bu süreci aşmış olacağız. Şu ifade de tabi bizler için gerçekten çok çok anlamlı, bizim dostumuza düşman olana biz dost olmayız dediler. Aramızdaki ticaret hacmi yaklaşık 90 milyon dolar. Benin ve Türkiye'nin Afrika'daki bu çalışmaları çok daha büyük bir zenginlik kazanır ve Afrika farklı bir vizyonu da böylece oluşturmuş olurlar."