BURSA, () - CHP Bursa Milletvekili ve Milli Eğitim eski Bakanı Turhan Tayan, orta öğretim kıyafet yönetmeliğindeki değişikliğine tepki göstererek, "Bu karar eğitimde geriye gidiş, eğitimde millilikten, laiklikten uzaklaşmaktır" dedi.
CHP Milletvekili Tayan, pazartesi günü yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç tarafından açıklanan Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullardaki kıyafet yönetmeliğinde yapılan değişikliğine ilişkin yaptığı açıklamada tepki gösterdi. Bu değişiklikle kız öğrencilerin ortaokuldan itibaren türban takmalarının serbest olacağını savunan Tayan, şöyle dedi:
"Bu kararın demokrasi, özgürlükle ilgisi yoktur. 10-11 yaşındaki kız çocuğu hangi demokrasi ve özgürlük bilinciyle türban takacaktır? Bu dinsel eğitimi dayatmak, anne baba baskısını ve mahalle baskısını dayatmaktır. Çağdaş ve laik eğitim ilkelerine aykırıdır."
Uygulamaya yüksek öğretimdeki türban serbestisinin örnek gösterilemeyeceğini savunan Tayan, şöyle devam etti:
"18 yaşındaki üniversite öğrencisinin özgür iradesi ile 10-11 yaşındaki kız çocuğunun iradesini bir sayamazsınız. Eğitimde lime lime dökülüyoruz. Her gün ileriye dönük, çağdaş, bilimsel, rasyonel karar ve uygulamalar yerine milli eğitimi geriye götüren karar ve uygulamalarla karşılaşıyoruz. İhtiyacımız orta öğretimde kıyafet serbestisi değildir."

FOTOĞRAFLI