Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu’nun "Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin ilelebet başkanıdır." şeklindeki açıklamalarını demokrasi için kara leke olarak nitelendirdi.

Umut Oran, yaptığı yazılı açıklamada, "AKP Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu'nun konuşması, demokrasi açısından bir kara lekedir. AKP önce ‘başkanlık’ sonra ‘Türk tipi başkanlık’ sistemi dedi. Ondan sonra kuvvetler ayrılığı ilkesi yerine kuvvetler birliğini getirdi. Şimdi de ebedi ve ilelebet başkanlık gündeme geldi. Kuvvetler ayrılığı ilkesinin olmadığı, tüm gücün bir tek başkanda toplandığı ve onun ilelebet başkan olduğu bir tane sistem var. Duçelik sistemi. Faşizm. Totaliter devletlerde bunun örneklerini görüyoruz.” dedi.

Süleyman Soylu’nun AKP'nin hayalini açık ettiğini söyleyen Oran, "Belli ki kendilerine model olarak demokrasileri değil de totaliter rejimleri alıyorlar. Türkiye'yi yüksek demokrasi standartlarına değil Türkmenbaşı tipi bir tek adam yönetimine koşturmak istiyorlar. Ama burası öyle başka ülkelere benzemez. Bu millet 90 yıldır cumhuriyete sahip. 1946 yılından beri çok partili demokratik sistemin lezzetini tadıyor. Bu ülkede gücün ve her türlü makamın asli bir tane sahibi var: Millet. Bu ülkede diktatör özentileri yer bulamaz. Bizim yönümüz belli. Demokrasilerde ‘ebedi ve ilelebet’ gücün sahibi olan sadece halktır. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Hiç kimse halkın iradesine ipotek koyamaz. Her şeyi sonunda halkın iradesi belirler. AKP doğmamış çocuğa don biçmesin. Bu millet ‘Türk tipi başkanlık’ adını verdikleri diktatörlüğe de hayır diyecek, sandıkta da gereken cevabı verecek." şeklinde konuştu.