Bahattin TIKNAZ/SAPANCA (Sakarya), () - CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, "Öncenin Başbakanı, şimdinin Cumhurbaşkanı, 'Kadın erkek eşit değildir' diyor. Asansör düşüyor işçilerimiz ölüyor, madenciler ocaktan çıkartılamıyor, hayatını kaybediyor. 'Fıtrat'  diyor, 'Şehit oldu' diyor. Yani her şeyin kadere, kısmete, fıtrata bağlı olduğu bir süreçten geçiyoruz" dedi.
Aylin Nazlıaka ve CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, Sakarya'nın Sapanca İlçesi'nde, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü etkinlikleri kapsamında Sapanca CHP Kadın Kolları'nın düzenlediği panele katıldı.  Sapanca Halk Eğitim merkezi Salonu'nda dün akşam gerçekleştirilen ve salonun tamamen dolduğu panelde ilk konuşmayı yapan Aylin Nazlıaka, Türkiye'de kadına şiddetin arttığını, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da "Kadınla erkek eşit değildir" dediğini belirterek şunları söyledi:
"Öncenin Başbakanı, şimdinin Cumhurbaşkanı, 'Kadın erkek eşit değildir' diyor. Asansör düşüyor işçilerimiz ölüyor, madenciler ocaktan çıkartılamıyor, hayatını kaybediyor. 'Fıtrat'  diyor, 'Şehit oldu' diyor. Yani her şeyin kadere, kısmete, fıtrata bağlı olduğu bir süreçten geçiyoruz. Kadınlarımızın eğitime baktığımızda, kız çocuklarımızın okullaşma noktasında gerileme var. 4+4+4 eğitim sisteminde ne kadar mücadele verdiğimizi biliyorsunuz. Eğer CHP’nin bu tavrı olmasaydı, ikinci 4 senelik bölümde yani 9 yaştan sonra evde eğitim dönemi başlayacaktı. Bu ne demek olacaktı? Yani kız çocuklarının küçücük yaşlarda gelin gitmesi anlamına gelecekti. Çocuk gelinlerin sayısı artacaktı. Türkiye’de her 3 çocuktan birisi 18 yaşının altında evlendiriliyor. Bunların çoğunluğu kız çocuğu. Öyle çocuk gelinler tanıyorum ki kocasına 'Size baba diyebilir miyim?' diye soruyor."
Nazlıaka, iş hayatında kadın temsiliyetinin de Türkiye’de çok düşük olduğunu söyleyerek, "34 OECD Ülkesi içinde Türkiye temsiliyette en alt sıralarda yer alıyor" dedi.
BAKAN İSLAM'I ELEŞTİRDİ
CHP Milletvekili Aylin Nazlıaka, "Geçenlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir konuşma yaptı. 'Kadınlar narindir, kadınlar zariftir, kadınlar güçsüzdür her işte çalışamazlar' dedi. Bana bir erkeğin yapıp da kadının yapamayacağı bir meslek gösterin. Bu ayrımcılık tamamen onların zihniyetlerinde var" dedi. Nazlıaka, Sakaryalı olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'ı da eleştirerek şöyle devam etti:
"Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı'na 'Son yıllarda kadın ölümleri nedir?' diye sordum. 'Bunu Adalet Bakanına sorun' dedi. Yani kendisi, kendi yetki ve sorumluluk alanında olan, bakanlığa ait bir bilgiyi bile paylaşmaktan yoksun. Hatta bu sorumluluğu almaktan yoksun. Ne diyor taciz, tecavüzle karşılacak çocuklar için? 'Anne ve babaları çocuklara çığlık atmayı öğretsinler' diyor. Ben utanç duyuyorum."
'KADIN ERKEKTEN GÜÇSÜZ DEĞİL'
CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç da hiçbir kadının erkekten daha güçsüz olmadığını söyleyerek şöyle devam etti:
"Temelde kadın da erkek de insandır. Ayıran nedir? Ayıran kapitalist düzen, ayıran bir avuç kendi çıkarları ile ilgili bunu fırsata çevirmeye çalışan erkeklerdir. Şimdi biz bir mücadele içindeyiz. Bizi itibarsızlaştırdılar, okulu, siyatesi hukuku itibarsızlaştırdılar. Eczacıyı, doktoru, avukatı itibarsızlaştırdılar. Fakirlik itibarsızlaştırma politikasıdır. Diktatörler itibarsızlaştırma politikasına dört elle sarılırlar. Çünkü itibarını yitirmiş bir toplum sadece ve sadece sadece diktatöre 'Tamam' diyen bir toplumdur. Savaşamayan başkaldıramayan bir toplumdur."

FOTOĞRAFLI