Hakime TORUN / ANKARA () - IŞİD' ile takas yapıldı iddialarını yanıtlaması istenen Koç, "Söylediği sözler boyutunda sayın cumhurbaşkanını muhatap almıyoruz. Sayın cumhurbaşkanı bilindiği üzere Anayasamıza göre sorumsuz bir insandır. Sorumsuz bir insanla siyaseten muhatap olmak istemiyoruz. Bizim siyasi muhatabımız hükümettir, sayın Davutoğlu'dur" dedi.

Koç, "Musul Konsolosluğu'ndaki tehdit açıkça ortadayken 'tahliye etmeyin' talimatı veren siyasi sorumlu kimdir? 49 vatandaşımızın sınıra kadar IŞİD militanları tarafından getirildiğini hepimiz biliyoruz. Bu teslimattan önceki 101 günü sorgulamayacak mıyız? 101 günün hiçbir önemi yok mu?" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Merkez Yönetim Kurulu toplantısı devam ederken CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Prof. Dr. Haluk Koç basın toplantısı yaparak gazetecilerin sorularını yanıtladı. 49 rehinenin kurtarılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Koç, "49 kardeşimizin 101 günlük esaretten kurtarılmasını büyük bir memnuniyetle karşıladığımızı ifade etmiştik. Esaretten kurtulan kardeşlerimize bir kez daha geçmiş olsun diyoruz. Türkiye Cumhuriyeti devletini küçük düşüren ve milletimizin onurunu kıran böyle bir olayın bir daha yaşanmaması için CHP'nin görüş ve tutumunu açıklamak istiyoruz" diye konuştu.

"IŞİD DÖRT DÖRTLÜK BİR TERÖR ÖRGÜTÜDÜR"

İslam dünyasının IŞİD'e karşı mücadele etmesi gerektiğini ifade eden Koç, "IŞİD dört dörtlük bir terör örgütüdür. Adında İslam kelimesinin geçmesi İslam'a hakaret, saygısızlıktır. İslam'ın tüm kutsallarına savaş açan, kutsal mekanları, camileri, türbeleri yakıp yıkan bu vahşi terör örgütüne karşı mücadele etmek en başta İslam dünyasının görevidir" dedi.

"AKP IŞİD'İN TERÖR ÖRGÜTÜ OLDUĞUNU DÜNYA KAMUOYUNA İLAN ETMEK ZORUNDADIR"

"AKP IŞİD'in terör örgütü olduğunu dünya kamuoyuna ilan etmek zorundadır" diyerek eleştirilerine devam eden Koç, "IŞİD'i terör örgütü listesine almak yetmez. AKP IŞİD'in terör örgütü olduğunu dünya kamuoyuna ilan etmek zorundadır. Türkiye bugüne kadar çekindiği ve söylemediği, söyleyemediği IŞİD'e bir terör örgütüdür diyebilecek midir? Diyemeyecek midir? Tüm dünyanın gözü bu konuda Türkiye'nin üzerine çevrilmiş durumdadır. Devletimiz, bu kanlı terör örgütüne haddini bildirmek zorundadır" ifadelerine yer verdi.

"TESLİMATTAN ÖNCEKİ 101 GÜNÜ SORGULAMAYACAK MIYIZ?"

Koç, "49 vatandaşımızın sınıra kadar IŞİD militanları tarafından getirildiğini hepimiz biliyoruz. Bu teslimattan önceki 101 günü sorgulamayacak mıyız? 101 günün hiçbir önemi yok mu?" dedi.

"TAHLİYE ETMEYİN TALİMATI VEREN SİYASİ SORUMLU KİMDİR?"

Koç, Musul Konsolosluğu'ndaki tehdit açıkça ortadayken 'tahliye etmeyin' talimatı veren siyasi sorumlu kimdir? Bu olay bir tehdit değerlendirmesi hatası sonucu meydana gelmişse, bu değerlendirme hatasının cumhuriyet tarihi boyunca bir ilk olduğu bilinmelidir" dedi.

"AKP HÜKÜMETİNİ IŞİD'İN ELİNDE OYUNCAK YAPAN BÜYÜK BİR GÜVENLİK AÇIĞI"

Koç, "Yapılan bu hata AKP hükümetini, IŞİD'in elinde oyuncak yapan büyük bir güvenlik açığına neden olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti'ni zaaf içinde gösteren, milletimizin onurunu kıran bu olayda başkonsolosumuza talimat vererek bu utanç verici süreci başlatan siyasi sorumlular mutlaka ortaya çıkartılmalıdır. Aksi takdirde, Türkiye Cumhuriyeti'nin mevcut güvenlik açığı her türlü cüretkar benzer girişimin iştahını arttırmaya devam edecektir" ifadelerini kullandı.

"IŞİD İLE MÜCADELEDE CHP OLARAK HÜKÜMETE SİYASİ DESTEK VERECEĞİZ"

IŞİD ile mücadelede CHP olarak hükümete siyasi destek vereceklerini belirten Koç, "Türkiye Cumhuriyeti'nin çıkarları doğrultusunda terör örgütü IŞİD'e içeride ve dışarıda verilecek mücadele için CHP olarak hükümete her türlü siyasi desteği vereceğiz" dedi.

"BİZİM SİYASİ MUHATABIMIZ HÜKÜMETTİR SAYIN DAVUTOĞLU'DUR"

IŞİD' ile takas yapıldı iddialarını yanıtlaması istenen Koç, "Söylediği sözler boyutunda sayın cumhurbaşkanını muhatap almıyoruz. Sayın cumhurbaşkanı bilindiği üzere Anayasamıza göre sorumsuz bir insandır. Sorumsuz bir insanla siyaseten muhatap olmak istemiyoruz. Bizim siyasi muhatabımız hükümettir, sayın Davutoğlu'dur. Sayın Davutoğlu'nun açıklamalarına baktığınız zaman IŞİD ile ilgili yaşanan süreçte ne bir diplomatik temas söz konusudur. Ne de 'velevki takas oldu' bir açıklaması olmuştur sayın Davutoğlu'nun" ifadelerine yer verdi.

"REHİNE OLAYI BİTTİKTEN SONRA IŞİD'E BİR TERÖR ÖRGÜTÜDÜR DİYEBİLECEK MİDİR?"

Koç, "Rehine olayı bittikten sonra acaba Türkiye Cumhuriyeti hükümeti, IŞİD'e bir terör örgütüdür diyebilecek midir? Diyemeyecek midir?" dedi.

"EKİM AYI BAŞINDA IRAK VE SURİYE İLE İLGİLİ TESKERELERİN TBMM'YE GELMESİ SÖZ KONUSU"

Kobani'de bir tampon bölge kurulması tartışmalarını değerlendirmesi istenen Koç, "Ekim ayı başında, Irak ve Suriye ile ilgili teskerelerin eski muhtevalarının dışında bir içerik ile TBMM'ye gelmesi söz konusu. Tezkerenin içeriği belli olduktan sonra kapsamlı bir yanıt vermek söz konusu olacaktır. Tezkerenin içeriğini görmek gerekiyor. Hükümetin tavrını net görmek gerekiyor" diye konuştu.