ANKARA,() - CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, geçtiğimiz gün Gıda Kontrol Laboratuvarları inşaatı sırasında ASKİ'ye ait kanalizasyon borusunun göçmesi sonucu hayatını kaybeden bekçi Hüseyin Saya'nın ölümünü, Meclis gündemine taşıdı. Gök, İçişleri Bakanı Sayın Efkan Ala'nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde; ''İnşaatta gece bekçiliği yapan Hüseyin Saya adlı vatandaşımızın, olay yerinde bulunduğu anda, ASKİ`ye ait pis su kanalı üzerinde yer alan beton kapağın kırılması sonucu oluşan yaklaşık 4 m. derinliğinde 'obruk' şeklindeki çukura düşmesinden sonra çukur kenarında yer alan gevşek nitelikteki dolgu toprak şevlerinden akan malzeme nedeniyle toprak altında kalarak yaşamını yitirdiğine ilişkin bilgilerin yerinde yapılan inceleme ve Ankara Gıda Kontrol Laboratuvarları inşaatı şantiye yetkilileri ile yapılan görüşmeden anlaşılmış olduğu yolundaki TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu açıklamasındaki acı ihmal ve aymazlığı soruşturacak mısınız?'' diye sordu.

Levent Gök'ün önergesinde şu sorular yer aldı; ''Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Yenimahalle kampüs yerleşkesi içerisinde yeni yapılmakta olan Ankara Gıda Kontrol Laboratuvarları inşaatı sahası içerisinde yer alan ASKİ`ye ait kanalın göçmesi sonucu inşaatta gece bekçiliği yapan Hüseyin Saya adlı vatandaşımızın toprak ve lağım suları içinde kalarak yaşamını yitirdiğinden haberdar mısınız?

2-Yenimahalle Tarım Kampüs alanı içinde yer alan Tarla Bitkileri Araştırma Merkezinin batısında yeni yapılmakta olan inşaatının bulunduğu sahanın Şehit Cem Ersever Caddesine bakan yüzünde ve bahçe duvarının iç yüzünde yer alan ve bina inşaatı oturum alanı içinde yer alan pis su kanalının, bir buçuk yıl önce deplase edilerek yola paralel şekilde yeniden inşa edilmesi sırasında kanalın yol seviyesine kadar üzeri doldurularak kapatılması projelendirilmiş ve onaylanmış bir uygulama mıdır? Hangi makamın onayıyla yapılmıştır?

3-İnşaatta gece bekçiliği yapan Hüseyin Saya adlı vatandaşımızın, olay yerinde bulunduğu anda, ASKİ`ye ait pis su kanalı üzerinde yer alan beton kapağın kırılması sonucu oluşan yaklaşık 4 m. derinliğinde 'obruk' şeklindeki çukura düşmesinden sonra çukur kenarında yer alan gevşek nitelikteki dolgu toprak şevlerinden akan malzeme nedeniyle toprak altında kalarak yaşamını yitirdiğine ilişkin bilgilerin yerinde yapılan inceleme ve Ankara Gıda Kontrol Laboratuvarları inşaatı şantiye yetkilileri ile yapılan görüşmeden anlaşılmış olduğu yolundaki TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu açıklamasındaki acı ihmal ve aymazlığı soruşturacak mısınız?

4-Aski Genel Müdürlüğü su ve kanal kazıları öncesi planlama veya projelendirme aşamasında gerekli olan jeolojik-jeoteknik etütleri niçin yaptırmamıştır?

5-Aski Genel Müdürlüğü su ve kanal güzergâh kazıları esnasında kazı şevleri için gerekli güvelik ve iksa tedbirlerini almayışının gerekçesi nedir?

6-Su ve kanal imalatları usulüne uygun yapılmakta mıdır? Yapılıyor ise Hüseyin Saya adlı vatandaşımız neden kanal göçmesi sonucu yaşamını yitirmiştir?

7-Kanal imalatı sonucu kanal üstünde yer alan dolgular standartlara göre yapılıp sıkıştırılmakta mıdır? Sıkıştırma işlemi yapılıyor ise yollarda kanal güzergâhları boyunca özellikle yağışlı zamanlarda meydana gelen oyulma ve göçmelerinin nedeni nedir?

8-Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı su, kanal gibi altyapı hizmetlerinin projelendirmelerinde; "Altyapılar İçin Deprem Yönetmeliğini" dikkate alıyor mu, buna göre gerekli araştırmaları yapıyor mu? Yapıyorsa bu konuda araştırma raporları yayınlanmış mıdır?

9-Ankara Büyükşehir Belediyesinin sürdürdüğü proje uygulamalarında TMMOB ve bağlı odaları dikkate almama aymazlığını sürdürmesine son verecek bir müdahale için daha kaç iş cinayeti işlenmesini bekliyorsunuz?''