CHP Bursa Milletvekili ve Türkiye- Avrupa Birliği Karma Parlamento Kurulu Üyesi Doç. Dr. Aykan Erdemir, 7 Haziran’da yapılacak genel seçimde aday olmayacağını Facebook ve Twitter hesaplarından duyurdu. Erdemir, veda mesajında, 'Bir gün yeniden aynı inanç ve heyecanla başlamak için şimdi mutfağa dönmek zamanıdır' dedi. 

CHP’de milletvekilliği aday adaylığı başvuruları dün sona erdi. 7 Haziran’da yapılacak seçimlerde aday adayı başvurusu yapmayan CHP Bursa Milletvekili Doç. Dr. Aykan Erdemir, siyasete vedasını, eşi ve çocuklarının fotoğraflarıyla birlikte yayınladığı mesajda duyurdu.

'Yeniden Başlamak için Mutfağa Dönmek Zamanıdır' başlığı ile yayınladığı mesajında, siyasete çocuklara daha iyi bir yaşam, daha özgür bir ülke ve kardeşçe yaşayacakları yeşil bir dünya bırakmak için girdiğini belirten Erdemir, 'Ve bugün de milletvekilliğime çocuklarımın isteği üzerine bir virgül koyuyor, ara veriyorum. 2015 seçimlerinde milletvekili aday adayı olmayacağımı açıklıyorum' dedi.

'ÜLKEYİ YAŞ ORTALAMASI 52 OLAN BİR MECLİS YÖNETİYOR'

'Baba, keşke daha çok bizimle olsan' diyen kızlarını duyup anladığını vurgulayan Erdemir, şöyle devam etti:
“Diyeceksiniz ki Avrupa'da nice anne ve baba siyasetçi var; hatta hamile ya da emziren bakan. Evet, milletvekilliğini anne babalıkla bağdaşır kılan ve aile dostu çalışma düzeni sağlayan parlamentolara gıptayla bakıyor ve özeniyorum. Lakin bizim siyasetimiz de ülkemiz ve kentlerimiz gibi henüz aileler için; anne, baba ve çocuk dostu olarak tasarlanmamış. Belki de bu yüzden olsa gerek seçmenin yarısını oluşturan hayatlarının baharındaki 40 yaş altı kuşak yalnızca yüzde 12 oranında temsil ediliyor, meclisimizde. Belki bu yüzden nüfusunun yarısı 30 yaşından genç olan bir ülkeyi yaş ortalaması 52 olan bir meclis yönetiyor. Bugünün Türkiyesi'nde, çocuk da yaparım siyaset de, demek ne yazık ki mümkün olmuyor. Geçtiğimiz dört yıl boyunca hem iyi bir baba hem de iyi bir milletvekili olmaya çalıştım. Bu imkansız görevi layıkıyla yerine getirmek için haftada yedi gün, günde 24 saat nasıl koşturduğumu seçmenlerim de çocuklarım da takdir ederler. İlgileri, sevgileri ve destekleri büyük bir nimetti. Kendilerine minnettarım. Ne yapsam ödeyemeyeceğim haklarını helal etsinler.'
Erdemir, gönül rahatlığı ve iç huzuru içinde kendisini sevenlere bir lokma harama bulaşmamış dört yıl ve Bursa’da hakim gözetiminde kontenjansız önseçimle şaibesiz parti içi demokrasi ve yüzde 33 kadın ve yüzde 10 gençlik kotasıyla daha içerici ve kapsayıcı bir siyaset bıraktığını kaydetti.

Özgürlükçü ve katılımcı demokrasinin uzun soluklu bir koşu olduğunu ifade eden Erdemir, 'Biliyorum ki bu daha başlangıç; patriyarki (Ailede erkek egemenliği) ve gerontokrasiye (toplum içerisindeki en yaşlı bireyin hiyerarşik anlamda en üst düzeyde bulunması) karşı mücadele devam ediyor, edecek' dedi.

“EVİMİN MUTFAĞINDA KIZLARIMA KAHVALTI HAZIRLAMA VAKTİDİR”

7 Haziran’da başka bir siyaset için örnek ve umut olmayı istediğini ifade eden Erdemir, şöyle devam etti:

'Vekillik bize ara vermeden, bizim vekilliğe ara verebileceğimizin, kKendimiz listede olmasak da partimiz, siyasetimiz ve değerlerimiz için bütün gücümüz ve samimiyetimizle mücadele edilebileceğinin, bir bayrak yarışında başta gençler olmak üzere en az bizim kadar liyakat sahibi yol arkadaşlarımıza yer açabileceğimizin, biz orta halli kesiminin de bilgimiz ve gayretimizle zenginler meclisinde siyaset yapabileceğinin, meclisin dışında bırakılmış 40 yaş altı kuşağa, emekçilere, kadınlara ve diğer dezavantanjlı kesimlere yer açıp kampanyalarını omuzlayabileceğimizin örneği olabilirsek ne mutlu bize. Bilirim ki bir akademisyenin, bir hocanın verebileceği en güzel ders söyledikleri ve anlattıkları değil yaşadıkları ve yaşattıklarıdır. Bugün artık benim için mutfağa dönüş vaktidir. Sosyal demokrasinin mutfağında özgürlükçü siyasetin bilimsel ve düşünsel altyapısı için çalışmanın vaktidir. Ve evimin mutfağında kızlarımın kahvaltısını her sabah keyifle ve özenle hazırlayan bir baba olmanın vaktidir. Hayat arkadaşıma, canım kızlarıma, can dostlarıma ve yol arkadaşlarıma selam ve sevgiyle. Bir gün yeniden aynı inanç ve heyecanla başlamak için şimdi mutfağa dönmek zamanıdır.'

ERDEMİR KİMDİR?

Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, 28 Temmuz 1974'te Bursa'da doğdu. Sosyal Antropolog ve öğretim üyesi olan Doç. Dr. Erdemir, Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nü bitirdi. Yüksek lisans ve doktorasını Harvard Üniversitesi'nde tamamladı. Harvard Üniversitesi John F. Kennedy Kamu Yönetimi Okulu Hauser Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlar Merkezi'nde araştırmacı, Harvard Üniversitesi Antropoloji Bölümü'nde öğretim görevlisi, ODTÜ Sosyoloji Bölümü'nde öğretim üyesi olarak görev yaptı. ODTÜ'de Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdür Yardımcılığı, Karşılaştırmalı Sosyal Bilimler ABD Başkanlığı ve Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu. İyi düzeyde İngilizce ve orta düzeyde Almanca bilen Erdemir, evli ve 2 çocuk babası.