HATAY, () - CHP Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla TBMM'ye Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde '4+4+4 Eğitim Sisteminin' çocuk geline yol açtığını savundu. İslam, "Bu konuda bir çalışma yapmayı ve önlem almayı düşünüyor musunuz?" diye sordu.
CHP'li Ediboğlu, soru önergesinde Türkiye'nin çocuk işçi sayısında Avrupa birincisi, çocuk gelin sayısında ikinci, tutuklu çocuk sayısında ise, Avrupa üçüncüsü olduğunu söyledi.  Milletvekili Ediboğlu, Bakan İslam'dan şu sorulara yanıt istedi:
"Türkiye, BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni 1995 yılında imzalayarak kabul etmiştir. Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 1'inci maddesine göre, '18 yaşından küçük herkes çocuk sayılır' denmekte ve devletin görevlerinden birinin de çocukları korumak olduğu görülmektedir. Türkiye'deki bu olumsuz tabloyu değiştirmek ve gerekli yasal mevzuatı oluşturmak için Bakanlık olarak ne gibi tedbirler almaktasınız? Türkiye'deki çocuk işçi sayısı kaçtır? Konuyla ilgili en son güncel istatistiki veri var mıdır? Varsa bu tablo nasıldır? Türkiye'deki cezaevlerinde suça karışıp sanık durumuna düşen çocuk sayısı kaçtır? Suçu infaz edilen tutuklu çocuk sayısı kaçtır? Bunlardan Pozantı ve Sincan Çocuk cezaevlerinde olduğu gibi kötü muamele ve cinsel istismara maruz kalan çocuk sayısı kaçtır? Çocuklara dini nikâh kıyılmaması için bir çalışma yapmayı ve mevzuat değişikliğine gitmeyi düşünüyor musunuz? Çocuk geline yol açan 4+4+4 eğitim sisteminin olumsuz etkileri ortadayken, bu konuda çalışma yapmayı ve önlem almayı düşünüyor musunuz? Bakanlık olarak bütün bu konularla ilgili ne tür çalışmalar yürütülmektedir?"

(OA/İD) (FOTOĞRAFLI)