Fırat KESKİNKILIÇ / ANKARA() - CHP milletvekilleri Nurettin Demir, İzzet Çetin ve Mahmut Tanal Ankara'da düzenledikleri ortak basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. İzzet Çetin 1 Mayıs'ın yasaklanamayacağını belirterek, "Vali emir kuludur, aldığı emirleri uyguluyor. Ne yaparlarsa yapsınlar 1 Mayıs'ı yasaklayamayacaklar, işçiler ve sendikalar özgür biçimde kutlamanın yolunu bulacak" dedi. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 1 Mayıs ile ilgili açıklamasının 'yetki gaspı' olduğunu savunarak, yetkisini kanundan almadan, kanun dışına çıkarak açıklama yaptığını öne sürdü.
CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Toplantıya özelleştirme nedeniyle eylem yapan Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinde çalışan işçiler ve sendikacılar da katıldı. CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinin özelleştirilmesinde 'kamu yararı' olmadığını öne sürdü.
'ZARAR ETMEYEN KURUM NİYE SATILIYOR'
Bin 500 işçi ve işçi ailesinin özelleştirmeye karşı ekmek teknelerini korumak için direndiğini kaydeden Demir, termik santraller ve kömür ocaklarının 'değerinin çok altında yağmalandığını' savundu. Yılda 300 milyon lira kar eden kurumun 'babalar gibi satıldığını' ileri süren Demir şöyle konuştu:
"Santrallerde yaklaşık 5 bin işçi çalışıyor. Aileleriyle birlikte 25 bin kişi ediyor. Özelleştirme bu insanlar için yoksulluk, kölelik, yıkım, Muğla için ise bölge ekonomisinin can damarının kesilmesidir. Milli varlıklarımız peşkeş çekiliyor. Cuma günü ihaleyi izledik. Bu kadar ucuza peşkeş çekilen ihaleyi hiç görmedik. Zarar etmeyen kurum niye satılıyor? Kamu zarara uğratılmaktadır, vatan hainliği yapılmaktadır. Santrallerin sıkıntılarını çeken yöre halkı da bu özelleştirmeyi istemiyor." diye konuştu.
'1 MAYIS'I YASAKLAYAMAYACAKLAR'
Nurettin Demir 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmasının yasaklanmasıyla  ilgili bir soru üzerine de sunları söyledi:
"Bu günü belli alanlara sıkıştırmak AKP'nin yeni demokrasi anlayışının tezahürüdür. İşçiler termik santrallerini nasıl ekmek tekneleri olarak görüp koruyorlarsa, 1 Mayıs'ı da öyle görürler, seslerini duyurmak için alanlara çıkarlar. Başbakan ve İstanbul Valisi'nin de böyle algılaması gerekir. Vali emir kuludur, aldığı emirleri uyguluyor. Ne yaparlarsa yapsınlar 1 Mayıs'ı yasaklayamayacaklar, işçiler ve sendikalar özgür biçimde kutlamanın yolunu bulacak."
Mahmut Tanal da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 1 Mayıs ile ilgili açıklamasının 'yetki gaspı' olduğunu savunarak, yetkisini kanundan almadan, kanun dışına çıkarak açıklama yaptığını öne sürdü.

FK(HT/COŞ)