CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, başkanlık sistemine tepki göstererek, "Bu iktidar ahlaksızca haince yapılan darbe girişimini alıp sivil darbe girişimine dönüştürdü. Şu anda da bu darbe girişimini tamamlamak üzere. Son halkası da belki bu başkanlık sistemi ile ilgili referandum. Biz buna izin vermeyeceğiz. Bunların derdi Cumhuriyet'ten rövanş almak, Cumhuriyet'i ortadan kaldırmak. Bu basit bir sistem değişikliği değil" dedi.
CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, il örgütü tarafından düzenlenen kahvaltıda partililerle bir araya geldi. CHP İl Başkanı Kazım Karsu, İl Gençlik Kolları Başkanı Tahsin Mert Karagöz, belediye meclis üyeleri ve partililerin bir araya geldiği kahvaltıda konuşan Özcan, başkanlık sisteminin özünde siyasal partilerin anlam ve öneminin olmadığına dikkat çekerek, şöyle dedi:
"Bu sistemde başkan ve ekibi ülkeyi yönetir. Bakanlar bile parlamento dışından milletvekili olmayanlardan seçilir. Başkan gelir oturur, ülkenin bütün politikalarına tek başına yön verir. Şu anda OHAL dönemindeyiz, ülke KHK'larla yönetiliyor. Bakanlar Kurulu toplanıyor, kararlar sabaha karşı Resmi Gazete'de yayımlanıyor. Bu şekilde meclis de by-pass edilmiş oluyor. Şu anda en azından Bakanlar Kurulu bu kararları alıyor. Ama başkanlık sistemi olursa, eskiden padişahların fermanları gibi başkanın tek başına çıkardığı Başkanlık Kararnameleri ile yönetilir hale geleceğiz. Çıkartılan bu kararnameler meclis tarafından denetlenemeyecek."
CHP'li Özcan, başkanlık sisteminin Türkiye'ye uygun bir sistem olmadığını söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu sistem Türkiye'ye uygun değil. Başkanlık sistemi Türkiye'yi diktatörlüğe götürür. Bu günleri arar hale geliriz. Eğer bir referanduma gidilirse ki gidilecek gibi gözüküyor. Buradan başkanlık sistemi çıkarsa ülkenin ekonomi, eğitim gibi sorunlarını konuşamayacağız. Çünkü CHP iktidarı diye bir şey olmayacak. AKP, MHP iktidarı da olmayacak. Sadece başkanların iktidarı olacak. Daha açık söylemem gerekirse hiçbir partide milletvekili olmanın hiçbir anlamı kalmayacak. Çok şey kaybedebiliriz. Bu referandum herhangi bir seçim değil. Seçimi kaybedebilirsin, daha sonra daha iyi hazırlanırsın, ben bunu alırım dersin. Bu herhangi bir referandum değil. Yönetim şeklimiz komple değişiyor. Hepimize çok büyük sorumluluk düşüyor."
Başkanlık sisteminin Cumhuriyet'ten rövanş almak olduğunu vurgulayan Özcan, "Bu iktidar ahlaksızca haince yapılan darbe girişimini alıp, sivil darbe girişimine dönüştürdü. Şu anda da bu darbe girişimini tamamlamak üzere. Son halkası da belki bu başkanlık sistemi ile ilgili referandum. Biz buna izin vermeyeceğiz. Bunların derdi Cumhuriyet'ten rövanş almak, Cumhuriyet'i ortadan kaldırmak. Bu basit bir sistem değişikliği değil" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI