CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, darbe girişimi ardından gündeme gelen idam cezası tartışmaları ile ilgili yaptığı değerlendirmede, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) sözleşmesini imzalamış bir ülkeyiz. Anayasamızda, 'Ölüm cezası getirilemez' hükmü var. İdam cezasını getirmek için Avrupa Birliği defterini kapatmak zorundasınız" dedi.

CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, kentteki ulusal ve yerel basın temsilcileriyle bir araya geldi. CHP Çanakkale Milletvekili Erkek, 15 Temmuz gecesi medyanın yazılı ve görsel basının ne kadar önemli bir güç olduğunu Türkiye ve dünyanın bir kez daha gördüğünü ve bizzat yaşadığını söyledi. Medyanın 15 Temmuz gecesi gazetecilik ilkelerinin gereğini yapmamış olması halinde şu an Türkiye'de çok farklı bir tabloyla karşı karşıya kalınacağı vurgulayan Milletvekili Erkek, şöyle dedi:

"CHP olarak hep söylüyoruz. Basın özgürlüğü gazeteciler için değil, halk içindir. Halkın haber alma özgürlüğüdür. Onun için son derece önemlidir. Meclise önümüzdeki süreçte yaşanacak bir anayasa değişikliğinde basının anayasada dördüncü bir güç olarak yer alması için teklifte bulunacağız. Bu konuda çalışmalarımızı da yaptık. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu da her fırsatta olduğu gibi bunu Taksim mitinginde dile getirdi. Yasama, yürütme ve yargı demokrasinin üçlü bir saç ayağıdır. Buna basınımızı, medyamızı 'Dördüncü güç' olarak eklememiz gerekiyor."

"İDAMI GETİRMEK İÇİN AB DEFTERİNİ KAPATMAK ZORUNDASINIZ"

Darbe girişimi ardından gündeme gelen idam cezası tartışmalarına değinen Milletvekili Erkek, "Bunun Türkiye'de tartışılmasının son derece yanlış" değerlendirmesinde bulunurken "Çünkü biz Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) sözleşmesini imzalamış bir ülkeyiz" dedi. Erkek, şöyle devam etti:

"Anayasamızda, 'Ölüm cezası getirilemez' hükmü var. Yani sizin ceza kanununu değiştirmeniz bile yetmez. İdam cezasını getirmek için Avrupa Birliği defterini kapatmak zorundasınız. Bu doğru bir şey değil. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi sözleşmelerini imzalamış ve Avrupa Birliği üyesi olmak isteyen bir ülke olarak tartışamayız. Bunu bahane edip Avrupa'dan kopmak isteyenler varsa biz buna kesinlikle müsaade etmeyeceğiz. Bir de ceza hukukunun evrensel bir temel ilkesi vardır. Buna hukukta suç ve ceza da kanunilik ilkesi denir. Yani ceza hukukunda daha ağır, aleyhe sonradan hükümler geriye yürüyemez. Bu temel bir ilkedir. Bunu OHAL, sıkıyönetim hallerinde bile değiştiremezsiniz. Mesela Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Sözleşmesi'ni askıya aldık. Ama dördüncü madde gibi belli başlı maddeleri dışında. Yani bugün idam cezası getirseniz bile darbe teşebbüsü yapanlara uygulayamazsınız. Bunu niye tartışıyorsunuz? Bunu uygulama şansınız yok. Hukuken böyle bir imkan yok. Ancak ondan sonra işlenen suçlarda uygulayabilirsiniz. Bu temel bir ilkedir."