CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, partisinden istifa etti. Meral Akşener'in yeni partisinin kurucuları arasında yer alacak olan Çıray, "Bizim amacımız yüzde 51 olmak. Milletvekili olmak da önemli değil; önemli olan torunlarımıza, çocuklarımıza yaşanabilir bir ülke bırakmak" dedi.
CHP'den istifa eden İzmir Milletvekili Altun Çıray, siyaseti koltuk için yapmadığını, şartların istifasını zorunlu kıldığını belirtti. Çıray, "Siyaset yüzde 100'ün oyuna talip olmak için yapılır. CHP olarak yüzde 25 oyumuz var. Biz çok çalışarak bunu yüzde 28'e çıkarabildik. HDP'nin oyu yüzde 10. MHP zaten AKP ile ortak hareket ediyor. Yüzde 38 oyla ne yapabiliriz ki bizim amacımız yüzde 51 olmak. Ancak bu oyu alabilirsek başkanlık sisteminde söz hakkımız olur. Siyaseti koltuk için yapmadım. Milletvekili olmak da önemli değil; önemli olan torunlarımıza, çocuklarımıza yaşanabilir bir ülke bırakmak" diye konuştu.

AYTUN ÇIRAY KİMDİR?

1957 yılında İzmir'de doğan Aytun Çıray, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 1981 yılında mezun oldu. Aytun Çıray, Sağlık Bakanlığı Müsteşarlığı yaptığı 4 yıl boyunca 7 Sağlık Bakanı ile çalıştı. 1997 yılında kendi isteği ile istifa ederek müsteşarlık görevinden ayrıldı. Özel sektörde çeşitli şirketlerin yönetiminde yer alan Çıray, 1995 yılında DYP'den milletvekili aday adayı oldu. 2002 seçimlerinde ANAP İzmir 2. sıradan aday gösterildi ancak parti baraj altında kalınca seçilemedi. Çıray, daha sonra Demokrat Parti‘ye geçti ve 2007 kongresinde Genel Başkan adayı oldu. TBMM 24. döneminde 2011 yılında CHP İzmir Milletvekili olarak seçilen Çıray, 7 Haziran 2015 tarihinde yapılan genel seçimlerde tekrar CHP İzmir milletvekili seçildi. 1 Kasım 2015 tarihinde yinelenen seçimlerde tekrar CHP İzmir milletvekili seçilen Çıray, Fransızca biliyor. Aytun Çıray, evli ve iki çocuk babası.

'KONTENJANDAN ADAY GÖSTERİLMEYECEKTİ'

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray'ın istifa etmeden önce bazı İzmir milletvekilleri ile yüz yüze görüştüğü ve "Kendimi feda ediyorum" dediği öğrenildi. Ancak iki dönemdir kontenjandan milletvekili adayı gösterilen Çıray'ın bu sözü, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yeni açıkladığı "Bir dönem kontenjandan aday gösterilen milletvekilleri ikinci kez aday gösterilmeyecek, ön seçime girecek" yönündeki açıklaması nedeniyle anlamlı bulunmadı. Çıray partide kalsaydı, 2019 seçimleri öncesi yeniden aday olabilmek için ön seçime girecekti.

'SAĞDAN SİYASETÇİ ALMAK DEĞİL, SAĞA GÜVEN VERMEK'

CHP'ye merkez sağdan gelen Aytun Çıray'ın tabanda karşılığının olmadığı, ön seçimden çıkamayacağı ileri sürüldü. Çıray'ın partiden istifasının CHP'ye bir şey kaybettirmeyeceği, Kiraz, Bayındır ve Tire gibi ilçelerde cılız bir etkilenme olabileceğini ileri sürüldü. CHP'liler partide Meral Akşener lehine kan kaybının Çıray ile sınırlı kalacağı, bunun devamının gelmeyeceği görüşünde. CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Çıray'ın istifasına üzüldüğünü belirterek, "Demek ki bizim sağdan siyasetçi almaya değil sağa güven vermeye ihtiyacımız var. Türkiye için hayırlı olmasını dilerim" dedi.

'BİZİM İÇİN KAYIP DEĞİL'

CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven ise Çıray’ın istifasını “Aytun Çıray’ın bu istifası kişisel kariyer planlamasıdır diye düşünüyorum. Bizim partimize herhangi bir kayıp vermesi söz konusu değildir. Kendi tercihidir. Kırgınlığımız ve kızgınlığımız söz konusu değildir. Zaten bir süredir kendisi hissettiriyordu. Gelip gitmiyordu, ortalıkta yoktu. Biz de biliyorduk. Sürpriz olmadı. Kaybı bizim açımızdan söz konusu değildir. Beklediğimiz bir şeydi" sözleriyle değerlendirdi.

'YOLDA BULDUKLARIMIZLA DEĞİL TÜM ÖRGÜTÜMÜZLE YÜRÜMEYE DEVAM EDECEĞİZ'

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray'ın partisinden istifasını değerlendiren CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, istifaya üzüldüğünü belirterek, şunları söyledi:
“Başka mecralarda arayış içinde olanları geçmişten bugüne gördük. Siyasi yaşamdan silinip gittiler. Aytun Bey’in özelinde bunu dilediğim için söylemiyorum ama CHP güçlü bir partidir. CHP cumhuriyetin kurucu partisidir, tüm örgütleriyle yoluna yürümeye devam edecektir. Bizim bir tek hedefimiz vardır. Türkiye’yi öncelikle karanlığa götüren bu süreçten aydınlığa doğru yolunu çevirmek iktidara gelerek ülkemizi çağdaş uygarlık seviyesine taşımaktır. Bu iktidar mücadelemize yolda bulduklarımızla değil tüm örgütümüzle yürümeye devam edeceğiz."