DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson'la düzenlediği ortak basın toplantısında, "Avrupa'daki bir anlayışın değişmesi gerekiyor. Türkiye'de PKK, Kürt vatandaşlarımızı temsil etmiyor. Suriye'de ve Irak'ta da PKK'nın uzantıları olan PYD ve YPG de oradaki Kürt kardeşlerimizi temsil etmiyor. Özellikle YPG ve PKK'nın Avrupa'daki faaliyetlerine izin veren başta Belçika olmak üzere bazı AB ülkelerini kınadığımızı bir kere daha vurgulamak isterim" dedi.

ÇAVUŞOĞLU: İNGİLTERE'NİN AB'DEN AYRILMASI BİZİ ÜZDÜ

Bakan Çavuşoğlu ve İngiliz mevkidaşı Johnson, Ankara'daki Dışişleri Bakanlığı'nda gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, İngiltere'nin AB'den ayrılmasının Türkiye'yi üzdüğünü belirterek, "Bundan sonraki süreçte İngiltere ile ikili ilişkilerimizi daha da güçlendirmek için ve iş birliği alanımızı genişletmek için çaba sarf edeceğiz. Bu ortak iradeyi hayata geçireceğiz. İngiltere'nin AB'den ayrılması elbette bize destek veren bir ülke olarak bizi üzmüştür ama Birleşik Krallık halkının demokratik iradesine herkesin saygı duyması gerekiyor. İngiltere'nin AB'den ayrılması, Avrupa'dan kopması anlamına gelmez. Türkiye ile İngiltere arasındaki ilişkilerin yeni bir boyut kazanması için de esasen bir fırsat olarak görülebilir. Özellikle ticari ilişkilerimizi, ekonomik iş birliğimizi güçlendirmek için irademizi bir kere bugünkü görüşmelerimizde ortaya koyduk" ifadelerini kullandı. "

SURİYE'DE VE IRAK'TA DAEŞ'İN TEMİZLENMESİ KONUSUNDA ORTAK İRADEMİZ VAR"

İngiliz Bakan Johnson'la yaptığı görüşmede Suriye ve IŞİD'le mücadele konularında aynı fikirlere sahip olduklarını gördüğünü vurgulayan Çavuşoğlu, "Biz özellikle Suriye ve bölgesel konularda aynı düşünüyoruz. Suriye'de ve Irak'ta DAEŞ'in temizlenmesi konusunda ortak irademiz var. Suriye'de ateşkesin sağlanması, siyasi dönüşüm ve istikrarın tesis edilmesi konusunda İngiltere ile Türkiye arasında tam bir görüş birliği var. Bölgedeki gerçekleri, durumu, arazideki gerçekleri en iyi şekilde tespit eden, bilen iki ülkeyiz. Bu tecrübemizi tüm koalisyon içindeki ülkelerle de paylaşıyoruz. Bundan sonra daha etkili stratejiyle bir taraftan DAEŞ'i bu iki ülkeden temizleyebiliriz. Diğer taraftan Suriye'nin istikrarı ve geleceği için ortak adımları atabiliriz. Ama her şey bizim elimizde, dersek bu iyimser bir yaklaşım olur" diye konuştu.

"HALEP'İ ATEŞKES ANLAŞMALARINA RAĞMEN BOMBALAMAYA DEVAM EDEN ZALİM ESAD REJİMİ VAR"

Suriye'nin Esad rejiminden bir an önce kurtulması gerektiğine dikkat çeken Bakan Çavuşoğlu, "Maalesef bugün Suriye'de ateşkesi ihlal eden bir rejim ve rejimin destekçileri var. Bugün Halep'i tüm ateşkes anlaşmalarına rağmen bombalamaya devam eden, sivilleri öldüren, varil bombaları kullanan zalim bir Esad rejimi var. Bu rejim konusundaki tutumuz da İngiltere ile aynı çizgide. Bir an evvel Suriye'nin bunlardan kurtulması gerekiyor" dedi.

"PYD VE YPG ORADAKİ KÜRT KARDEŞLERİMİZİ TEMSİL ETMİYOR"

İngiltere'nin PKK'ya bakışını değerlendiren Çavuşoğlu, Birleşik Krallık'ın PKK'ya yönelik politikasından duyulan memnuniyeti şu sözlerle anlattı: "Birleşik Krallık'ın özellikle İngiltere'deki PKK yapılanmasına yönelik bugüne kadar ki politikasından memnunuz. PKK terör örgütüne karşı yürüttüğümüz mücadelede de desteğini net bir şekilde görüyoruz. Bundan sonraki süreçte de bu desteğin artarak devam etmesi bizim en büyük arzumuz. Özellikle Türkiye'de ve Suriye'de Avrupa'daki bir anlayışın değişmesi gerekiyor. Türkiye'de PKK, Kürt vatandaşlarımızı temsil etmiyor. Suriye'de ve Irak'ta da PKK'nın uzantıları olan PYD ve YPG de oradaki Kürt kardeşlerimizi temsil etmiyor. Bunu iyi bir şekilde gördüğümüz zaman terör örgütlerini net bir şekilde ayırabiliriz. Özellikle YPG ve PKK'nın Avrupa'daki faaliyetlerine izin veren başta Belçika olmak üzere bazı AB ülkelerini kınadığımızı bir kere daha vurgulamak isterim"

JOHNSON: BİRLEŞİK KRALLIK, TÜRKİYE HÜKÜMETİNİN ARKASINDA

İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson, ise Suriye ve diğer bölgesel meseleler konusunda Türkiye'nin İngiltere ile benzer pozisyonlara sahip olduğunu belirterek, "Birleşik Krallık, kesinlikle Türkiye'nin, Türkiye halkının, Türkiye hükümetinin arkasında. Bu kalkışmayla mücadelede, demokrasiyi korumada tamamen arkanızda ve Türk halkının böylesi bir soruna nasıl karşılık verdiğini görmek çok güzel. Biz şu anda verilen mücadelenin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Suriye ve diğer bölgesel meselelerle ilgili olarak benzer pozisyonlara sahibiz" açıklamasında bulundu.

"SURİYE'DEKİ ÇATIŞMANIN SONUÇLARI DÜN BENİM İÇİN ÇOK BELİRGİN HALE GELDİ"

Gaziantep ziyaretinden sonra Suriye'deki çatışmanın sonuçlarının kendisi için belirgin bir hale geldiğini vurgulayan Johnson, "Suriye'deki çatışmanın sonuçları özellikle dün benim için çok belirgin bir hale geldi. Gaziantep'e gittim. Türkiye hükümetinin ne kadar kahramanca çaba gösterdiğini orada gördüm. Şu anda 3 milyon kişi Türkiye'de bulunmakta. Mülteci kamplarına çok büyük yatırım yapıyorsunuz. Şunu gururla söylüyorum. Birleşik Krallık destek verme konusunda çok da yavaş davranmadı" dedi.

"DAEŞ VE PKK İLE OLAN MÜCADELE ORTAK POZİSYONA SAHİBİZ"

Terörle mücadele konusunda Türkiye ile görüş birliğine sahip olduklarını dile getiren İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson, sözlerini şöyle sürdürdü: "Terörizmle olan mücadele bizi birleştiren unsurlardan bir tanesi. DAEŞ ile PKK ile olan mücadele bu konuda ortak bir pozisyona sahibiz. Ben anlıyorum, dünya da anlıyor bence. Türkiye, gerçekten bizim dünyamızın güvenliği açısından çok merkezi öneme sahip. Kıbrıs'taki çözüm sürecinden bahsettik. Şu anda her iki taraf da liderlik gösteriyor. Çok dikkatli, iyimser şekilde bu yolda ilerlemeye devam ediyorlar. Birlikte çalışacağız dediğimiz konulardan bir tanesi"