TBMM 26'ncı Dönem İkinci Yasama Yılı açılış resepsiyonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Binali Yıldırım, "Lozan üzerinden siyaset yapmak, Sayın Kılıçdaroğlu'na birşey kazandırmaz" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, TBMM 26'ncı Dönem İkinci Yasama Yılı açılış resepsiyonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Binali Yıldırım, OHAL'in 12 ay olacağına ilişkin tartışmaların sorulması üzerine “MGK'da alınan OHAL'in 3 ay uzatılması tavsiye kararı Bakanlar Kurulu'nda görüşülecek. Hükümet olarak Meclis'e de biz OHAL'in uzatılması için talepte bulunacağız" dedi.

Binali Yıldırım, Lozan Anlaşması üzerinden yürüyen tartışmaları ve Yunanistan Başbakanı Çipras'ın bu konuya ilişkin açıklamalarına yönelik şu ifadeleri kullandı:

“O da fırsatçılık yapmış (Çipras'ın açıklamaları). Türkiye Cumhuriyeti hem Osmanlı, hem de Cumhuriyet döneminde başarılarla dolu bir devlet. Sevr mi Lozan mı gibi karşılaştırmalar anlamsızdır. Bu aziz millet Sevr'i asla kabul etmemiştir. Sevr yürürlüğe girmeyen bir anlaşmadır. Eğer Sevr yürürlüğe girmiş olsaydı, bugün Türkiye Cumhuriyeti diye bir devlet yoktu. Lozan'dan önce Türk milletinin İstiklal Harbinde ortaya koyduğu kahramanlığı görmek lazım. Meşhur bir lafımız var, cephede kazanırız, masada kaybederiz. Lozan görüşmelerinin ilk etabında heyetimizin geri döndüğünü biliyoruz. Sonra o günün şartlarına göre tekrar müzakereler yapılmış ve bir noktaya gelinmiş. Lozan zafer mi, hezimet mi bu tartışma tarihçiler arasında o günden bugüne devam ediyor"

Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Lozan üzerinden siyaset yaptığını belirterek “Lozan üzerinden siyaset yapmak Sayın Kılıçdaroğlu'na birşey kazandırmaz. O defterler açılınca üzüleceği çok şeyler göreceksiniz. Fevkalade ayrıştırıcı bir dil kullandı, bunu da tasvip etmek mümkün değil. 'Onlar-bizler, onlar İstanbul'u bizler Ankara'yı savunuyoruz. Onlar Sevr, biz Lozan. Onlar hilafet, biz Cumhuriyet'. Bu söylemler fevkalade yanlıştır. Bu milletin birlik ve beraberliğine hiçbir faydası yoktur. Yenikapı ruhunun artarak devam etmesi, bugün milletimiz ve ülkemizin en fazla muhtaç duyduğu şeydir" diye konuştu.