Süleyman EKİN/ ANTALYA, () - CHP Eski Genel Başkanı Deniz Baykal, Antalya'da yakılan nevruz ateşinin üzerinden atladı. Baykal, “Barış içinde yaşamak istiyoruz. Hukuk içinde, adalet içinde, kardeşçe yaşamak istiyoruz. Taze bir başlangıç arıyoruz" dedi.
Konyaaltı Belediyesi, 1'inci Nevruz Şenlikleri yapıldı. Konyaaltı Belediyesi Hizmet Binası önünde düzenlenen ve CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın da katıldığı şenlikler, nevruz ateşinin yakılmasıyla başladı. Ardından Elmalı Mehteran Takımı, izleyenlere kısa bir gösteri sundu. Şenlikte konuşan Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Türkiye'nin birçok bölgesinden insanın Nevruz kutlamalarına katıldığını hatırlatarak, “Bugün gündüzümüz, gecemiz aynı. Renklerimiz aynı. Doğudan batıdan her yerden, yurt içinden, yurt dışından arkadaşlarımız var aramızda" dedi.
HAKSIZLIKLAR VAR, ZULÜMLER VAR
Ardından kürsüye çıkan Deniz Baykal, nevruz anlayışına, geleneğine duyduğu derin saygısını ifade etmek için kutlamalara katıldığını belirterek şöyle konuştu:
“Nevruz gerçekten hepimizin, özellikle şu sıralar çok ihtiyaç duyduğu bir kavram. Yaşanmış büyük acılar var. Haksızlıklar var, zulümler var, kırımlar var, ızdıraplar var. Büyük bir sıkıntının içinden geçiyor dünyamız, bölgemiz hatta ülkemiz büyük acılar yaşıyor. Böylesi acıların yaşandığı dönemde, ortamda hepimizin içinden gelen bir duygu taze bir başlangıç yapmak, her şeye sıfırdan başlamak. Yeni, lekelenmemiş, taze, güzel olan ne varsa onu umut etmek arzusudur. Hepimiz böyle bir arzu içerisindeyiz. Taze bir başlangıç arıyoruz. Taze bir başlangıç istiyoruz. Nevruz bizim bu özlemimizi simgeliyor. Karanlıklar, soğukluklar artık geride kaldı."
KİMLİKLERE SAHİP ÇIKARAK YAŞAMAK İSTİYORUZ
Deniz Baykal, birlik ve beraberlik vurgusu yaparken, “Bugün burada Lazı, Çerkezi, Gürcüsü, Kürtü ile bir aradayız" cümlesinden sonra izleyenler arasından “Alevisi ile başkanım" sesleri yükseldi. Nevruzun herkesin yüreğinden gelen, geleceğe yönelik bir dua olduğunu da aktaran Baykal, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Barış içinde yaşamak istiyoruz. Hukuk içinde, adalet içinde, kardeşçe yaşamak istiyoruz. Kendi inançlarımıza, geleneklerimize, kimliklerimize sahip çıkarak yaşamak istiyoruz. Kimsenin tavuğuna kış demek istemiyoruz. Ama kimsenin de bizim üzerimize göz dikmesine izin vermiyoruz."
Konuşmanın ardından Deniz Baykal ve beraberindekiler yakılan ateşin üzerinden atlayıp, demir dövdü. Baykal, çıkışta gazetecilerin Öcalan'ın Diyarbakır'da okunan mesajı hakkındaki sorusuna, “Henüz görmedim. Gördükten sonra açıklama yaparım" dedi.

FOTOĞRAFLI