DİYARBAKIR'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte toplu açılış törenine katılan Başbakan Binali Yıldırım, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak'ı teröre destek vermekle suçladı. Yıldırım, "Diyarbakır'ın içme suyu problemi vardı. Diyarbakır'ın seçtiğiniz belediye başkanı, Diyarbakır'ın dertleriyle su problemiyle kanalizasyon, yol problemiyle uğraşması gerekirken terör örgütüne destek vererek, lojistik destek vererek sizin paralarınızı, kaynaklarınızı terör örgütüne aktardılar. Bunu biliyoruz gereğini de yapacağız. Sizin dişinizden, tırnağınızdan arttırdığınız her kuruşun size hizmet olarak geri dönmesi için ne gerekirse yapacağız. Eğer bu paraları terör örgütüne aktaranların lime lime burunlarından getireceğiz ve hesabını da soracağız" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan eşi Emine Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım eşi Semiha Yıldırım ile yanlarında İçişleri Bakanı Efkan Ala, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Ak Parti Genel Başkan Yardımcıları Mehdi Eker ve Çiğdem Karaaslan ile birlikte Diyarbakır'a geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım'ı, Vali Hüseyin Aksoy, İl Emniyet Müdürü Adnan Taşdan, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Hasan Ceyhun Keleş ve diğer protokol üyeleri karşıladı.

Diyarbakır Valiliği önündeki Anıtpark'ta düzenlenen Diyarbakır Uluslararası Havalimanı'nın 230 milyon 567 bin liraya malolan yeni terminal binasının da aralarında bulunduğu toplam 558 milyon liraya mal olan 116 projenin toplu açılış törenine gelenler, sıkı aramadan sonra alana alındı. Üzerinde 5 liradan fazla madeni para olanların bütünletip gelmesi istenirken, çakmak, şemsiye, anahtar, anahtarlık alana sokulmadı. İkinci aramadan geçip alana girenlere ay- yıldızlı bayraklar dağıtıldı.

Toplu açılış öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım eşleri ile birlikte platforma çıkarak vatandaşları selamladı. Bu sırada 'Serok(Başkan) Erdoğan', 'Diyarbakır seninle gurur duyuyor' sloganları altılırken, açılışa yaklaşık 7 bin kişi katıldı.

YILDIRIM: EKMEĞİMİZİ BÖLERİZ, TÜRKİYE'Yİ BÖLDÜRTMEYİZ

Başbakan Binali Yıldırım, açılışta ilk konuşmayı yaparken, zaman zaman 'Kahrolsun PKK', 'Başbakan Binali' sloganları atıldı. "Biz Diyarbakırla, Türkiyeyle, ayyıldızlı bayrağımızla gurur duyuyoruz" diyerek konuşmasına başlayan Başbakan Yıldırım, şöyle dedi:
"Bu bayrak, şehitlerimizin kanıyla bu hale geldi. Bugün Diyarbakırla, Diyarbakırlı kardeşlerimizle kucaklaşmak için buradayız. Kadim şehir Diyarbakırdayız. Biliyorsunuz bundan 10 gün önce Diyarbakır'a geldim. Diyarbakır'ın Tanışık Köyü'ne gittim, Dürümlü Mezrası'na gittim. Niye gittim? Orada tonlarca patlayıcıyla 16 kardeşimizi kalleşçe katleden terör örgütünün o çirkin yüzünü bütün dünyaya göstermek için oradaydık. Sayın Cumhurbaşkanım, sevgili Diyarbakırlılar şunu herkes iyi bilsin ve Diyarbakırlılar rahat olsun. Milletimiz rahat olsun bu terör belasını Türkiye'nin gündeminden çıkarmaya azmettik. İnşallah Türkiye terör belasından kurtulacak, Diyarbakırımız da geleceğe emin adımlarla yürüyecek. Size bir şey söylemek istiyorum. PKK terör örgütünün Kürtler diye bir sorunu yok. Sizin sorununuz Türkiye'nin sorunu, PKK terör örgütüdür. Bu sorunu Türkiye'nin gündeminden çıkarmaya ahdettim, yemin ettik, onun için buradayız Sayın Cumhurbaşkanım. Şunu herkes iyi bilmelidir, ekmeğimizi böleriz ama Türkiye'yi böldürtmeyiz. Yolları böleriz ama ülkeyi böldürtmeyiz."

"DİYARBAKIR'I YAKIP YIKANLAR YAPTIKLARINDAN PİŞMAN OLACAK"

Başbakan Yıldırım, sık sık Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hitap ettiği konuşmada Diyarbakır'da bugün 600 trilyona varan eserlerin açılışını yaptıklarını belirterek, şöyle dedi:
"Bunlar içinde en büyüğü en önemlisi Diyarbakır Uluslararası Havalimanı'dır. Yaklaşık 270 milyona malolmuş ve Doğu'nun tek körüklü, köprülü uluslararası havalimanıdır. Diyarbakırımıza, milletimize hayırlı olsun. Artık Diyarbakır Havalimanı uluslararası havalimanı oldu. Geçen ay buraya Erbil ve Kıbrıs'a talimatınızla doğrudan seferler başladı. Önümüzdeki günlerde daha farklı yurt dışından noktalara Diyarbakır'dan doğrudan seferler başlayacak. Böylece Diyarbakır'ı yakıp yıkanlar, çukurlar kazanlar bir kez daha bu yaptıklarından pişman olacak. Sayın Cumhurbaşkanım, yaptıklarımız bununla sınırlı değil. Diyarbakır'a bugüne kadar son 14 yıl içinde sizin liderliğinizle yaptığımız hizmetlerin tutarı 25 katrilyondur. Helali hoş olsun, Diyarbakır'a helal olsun. Diyarbakır'da her alanda bir çok hizmeti vatandaşımızın ayağına getirdik. Diyarbakır'ın 2002 yılında bölünmüş yolu ne kadardı biliyormusunuz? Sadece 37 kilometre. Koca Diyarbakır'da 37 kilometre bölünmüş yol. 80 yılda yapılmış. Peki 14 yılda biz Ak Parti iktidarı olarak Diyarbakır'a ne kadar bölünmüş yol yaptık, bir tahmin edin. Tam 350 kilometre yol yaptık. Diyarbakır'ı Mardin'e bölünmüş yolla bağladık. Yolları böldük hayatları birleştirdik. Yolları böldük milleti birleştirdik, kardeş yaptık. Sadece ulaşımda değil Sayın Cumhurbaşkanım, eğitimde Diyarbakır Ak Parti iktidarında çok büyük ilerleme kaydetti. Selahattin Eyyübi Üniversitesi'ni Diyarbakır'a kazandırdık. Teknoloji geliştirme merkezini Diyarbakır'a kazandırdık. 1500 kapasiteli yüksek öğrenim yurdunu açtık öğrencilerimize gençlerimize sıcak bir yuva kurduk. İlköğretimde, ortaöğretimde 4660 yeni sınıf yaptık, okullarımızdaki eğitim kalitesini artırdık. Tarımda Diyarbakır geçtiğimiz 10 yılda büyük destekler aldı. Yapılan barajlarla, sulama göletleriyle Diyarbakır'da 204 bin dönüm araziyi suyla buluşturduk."

"DİYARBAKIR BELEDİYE BAŞKANI TERÖR ÖRGÜTÜNE DESTEK VERDİ"

Başbakan Binali Yıldırım, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak'ı terör örgütüne destek vermekle suçladı. Yıldırım, şunları söyledi:
"Diyarbakır'ın içme suyu problemi vardı. Diyarbakır'ın seçtiğiniz belediye başkanı, Diyarbakır'ın dertleriyle su problemiyle kanalizasyon, yol problemiyle uğraşması gerekirken terör örgütüne destek vererek, lojistik destek vererek sizin paralarınızı, kaynaklarınızı terör örgütüne aktardılar. Bunu biliyoruz gereğini de yapacağız. Sizin dişinizden, tırnağınızdan artırdığınız her kuruşun size hizmet olarak geri dönmesi için ne gerekirse yapacağız. Eğer bu paraları terör örgütüne aktaranların lime lime burunlarından getireceğiz ve hesabını da soracağız."

"DOST, DÜŞMAN HERKES BİLSİN"


Diyarbakır'a Ak Parti hükümetlerinin yaptığını hizmetleri anlatan Başbakan Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslenirken bir ara 'Sayın Başbakanım' ifadesini kullandı. Başbakan Yıldırım'ın tek vatan, tek millet, tek devlet ve tek bayrak olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
"Diyarbakır demek kardeşlik demektir. Diyarbakır demek Türkiye demektir. Diyarbakır Türkiye'nin özetidir. Saygıdeğer Başbakanım gündemimizde bereketli toprakların tamamını suyla buluşturmak var. Bakın Silvan Barajı var. 7 milyarlık bir proje terör örgütü bu barajı yaptırmamak için elinden ne geliyorsa yapıyor. Her türlü engeli çıkarıyor. Ama onlar ne yaparsa yapsın bu büyük millet, bu Diyarbakır bunlara pabuç bırakır mı? Bırakır mısınız? Silvan Barajı'nı da suyla buluşturacağız. Diyarbakır ovalarını bolluğa, berekete kavuşturacağız. 2.5 milyon dönüm arazi suyla bollukla bereketle buluşacak bir katrilyon 200 trilyon liralık, yıllık tarımsal kazanç sağlanacak. Onlar biliyorlar ki, Silvan Barajı demek, Diyarbakır'ın zenginleşmesi demek. Onlar biliyorlar ki, bölünmüş yollar demek Diyarbakır'ın medeniyet yolculuğunda emin adımlarla ilerlemesi demektir. Onlar biliyorlar ki, havayolu demek Diyarbakır'ın uluslararası uçuşlara açılması demek. Dünya ile buluşması demek. Ne yaparsanız yapın ister çukur açın, ister el yapımı bombalarla genç fidanlarımızı şehit edin, ister savunmasız sivil vatandaşlarımızı katledin ama başaramayacaksınız. Siz de başaramayacaksınız, sizin sırtınızı sıvazlayan iç ve dış işbirlikçileriniz siyasi uzantılarınızda asla başaramayacak, başaramayacaksınız. Çünkü bu millet kadim medeniyetten geliyor. Bu millet bin yıldır Diyarbakır topraklarında, Malazgirt Ovalarında kader birliği yapmış, bir olmuş, beraber olmuş. Tasada da sevinçte de hep beraber olduk. Bundan sonra da beraber olmaya devam edeceğiz. Bunu dost düşman herkes böyle bilsin."

"GÖNÜLLERİ DE YAPACAĞIZ, BİNALARI DA"


Başbakan Binali Yıldırım, Diyarbakır'ın halen 5 mahallesinde sokağa çıkma yasağı bulunan merkez Sur İlçesi'ni yeniden inşa edeceklerini belirterek, şöyle dedi:
"Diyarbakır çevre yolu tüm hızıyla devam ediyor. Bittiğinde 50 kilometreyi bulacak ama biz çevre yolunu yaparken belediyeye diyoruz bize yardımcı ol. O diyor ki, 'terör örgütüne yardımcı olurum, Diyarbakır'ın hizmetleri beni ilgilendirmez' diyor. Önümüzde güzel günler var, geleceğimiz bugünden daha aydınlık olacak. Tarihi şehir Sur'un 6 mahallesini ne hale getirdiler. 15 mahalleden 6 tanesini bombalarla, çukurlarla kazarak o tarihi eserlere zarar verdiler. Orada yaşayan 4 bin aileyi yerinden, yurdundan ettiler. Ama, biz milletin hizmetinde bir iktidar olarak, Ak Parti iktidarı olarak hep dedik ki, insanı yücelt ki, devlet yücelsin. İşte o yaraları sarıyoruz. Esnaflarımıza zararlarını nakden ödedik, 3 trilyon ödedik. 6 ay daha süresini uzatıp 3 trilyon daha ödeyeceğiz. Esnaflarımızı mağdur etmeyeceğiz. Tarihimizden, ecdadımızdan bize miras kalan Sur'un, o tarihi yapılarını, o göz bebeğimiz yapıları en güzel şekilde yeniden yapacağız. Şimdi biz Sur'u yapmaya başlayınca hemen bir iftira, bir yalan kampanyası yine başlattılar. Efendim Sur'u peşkeş çekeceklermiş, hadi oradan siz teröre lojistik destek vereceğinize gelin de biraz vatandaşın sesine kulak verin. Oy aldığınız, destek aldığınız Diyarbakır'ın dertleriyle dertlenin, terörün gece gündüz destekçisi olacağınıza bu masum halkın derdiyle dertlenin. Siz her şeyi görüyorsunuz. Her şey gözünüzün önünde cereyan ediyor. Bunların hepsi gelip geçecek ama bizim kardeşliğimiz sonsuza kadar devam edecek. Diyarbakır'dan bunu söylüyoruz. Hiç merak etmeyin bugün liderimiz Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Diyarbakır'da tarihi konuşmasını yapacak ve Diyarbakırımızın ülkemizin 2023 hedeflerine giderken yol haritasını sizlere ilan edecek. Şundan emin olun yıkılan her bina, daha güzeli yapılır ama yıkılan gönüller daha zor tamir edilir. Gönülleri de yapacağız, binaları da yapacağız, ülkemizin kardeşliğini birliğini beraberliğini de sağlayacağız bunu buradan Diyarbakır'dan dost düşman herkese ilan ediyoruz. Bizim yolumuz kardeşlik yoludur. Ben gelmedim kavga için benim için senin için aşkın yolu gönüllerdir, gönüller yapmaya geldim."


YASİN BÖRÜ VE ÖLENLERİN YAKINLARI İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım yemekte, 6-8 Ekim olayları sırasında yaşamını yitiren Yasin Börü, Hasan Gökyüz ve Hasan Dakak'ın yakınları ile görüştü. Ailelerin Cumhurbaşkanı ve Başbakan'dan olayın sorumlularının bulunup cezalandırılmasını istedikleri öğrenildi.
Görüşmede Yasin Börü'nün annesi Hatice, babası Fikri, Hasan Gökyüz'ün babası Mehmet Gökyüz ve Hüseyin Dakak'ın babası Öztekin Dakak yer aldı.
"BURALAR TERÖR İLE YATIP TERÖR İLE KALKMAK ZORUNDA DEĞİL"

Diyarbakır'da sivil toplum örgütü temsilcileriyle yemekli toplantıda bir araya gelen Başbakan Binali Yıldırım, terör örgütünün uzun süredir bölge başta olmak üzere ülkemizde vatandaşlarımızın canına, malına zarar vermeye devam ettiğini ifade ederek şunları söyledi:

"Artık yeter diyoruz. Buralar terörle yatıp terörle kalkmak zorunda değil. Bu anlamda Diyarbakır STK’larına ortaya koyduğu teröre karşı ortak duruşa teşekkür ediyorum. Beklediğimiz budur, teröre karşı tek yumruk, birlik beraberlik ve kardeşlik. Diyarbakır’da tedavi için Ankara’ya, İstanbul’a yollara düşen otobüslerle giden ve perişan olan insanlar, artık Diyarbakır’da 4 güzel hastanemiz var. 400 yataklı Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile 300 yataklı Çocuk Hastalıkları ve Kadın Doğum Hastanesi var. Diyarbakır’da 10 sene önce hastanedeki özel odalar 87 iken bu gün bu sayı bin 200’e çıktı. Hastanelerimiz adeta bir otel konumunda olacak. Diyarbakır’da 3 ambulansımız vardı, ama bugün 100’den fazla ambulansımız ve icabında helikopterlerle Ankara, İstanbul’a hasta götüren imkanlar var. Vatandaşa değer vermek budur, vatandaşı sevmek, çukurlar kazıp, el bombaları atmak değildir. Vatandaşı sevmek onu yaşatmaktır, biz yaşatmak için varız. Vatandaşın rahatı için yolları böldük ama vatanı asla bölmez ve paylaşmayız. Yapacağımız iş basit. Bir olacağız, beraber olacağız, birlikte Türkiye olacağız. İstikametimiz belli. Bu topraklarda 33 medeniyet geldi geçti bundan sonra da kıyamete kadar kardeşliğimize, birliğimize, beraberliğimize zarar vermek isteyen kim olursa olsun buna asla fırsat vermeyeceğiz. Bunu sadece biz yapmayacağız beraber yapacağız. Bunu özellikle sizlerden bekliyorum. STK temsilcileri ve kanaat önderlerinden bunu bekliyoruz."

"TÜRKİYE, AYAĞINA BAĞ OLAN TERÖR İLE YOLUNA DEVAM EDEMEZ"


Başbakan Yıldırım, terör örgütünün hayatlamızı karartmasına asla müsaade edilmeyeceğini belirterek, "Amaçlarının ne olduğu belli olmayan, gündemlerini bile beli olmayan hakim güçlerin oluşturduğu ve bunların oyuncakları olan bu terör örgütlerinin hayatımızı karartmasına asla müsaade etmeyelim. Gün bugündür. Meydandaki coşku bize yeter artık. Diyarbakır terörle anılmak istemiyor. Peygamberler şehri artık zaman kaybetmek istemiyor. Gelişmesini ilerlemesini tamamlamak istiyor. Fidan gibi gençlerimizin toprağa düşmesini istemiyor. Gençlerimizin Türkiye için üretmesini istiyor. Onun için gençlerimize buradan bir çağrım var, bu çıkmaz yoldan vazgeçin. Ananızın, babanızın milletinizin bağrına gelin teslim olun. Hep beraber bu kutlu yürüyüşü sürdürelim. Genç yaşta hayatınızı karartan bu şer odaklara izin vermeyin. Türkiye ayağına bağ olan bu terörle yoluna devam edemez. Bundan sonra hizmetlerimize kaldığımız yerden aynı kararlılıkla sayın cumhurbaşkanımızın liderliğinde devam edeceğiz. Aramıza nifak tohumu sokmaya çalışanlara fırsat vermeyeceğiz. Terör örgütleri, onları içeriden ve dışarıdan destekleyenler yaptıklarından dolayı günü gelecek bu milletin yüzüne bakamayacaktır" dedi.