BAŞBAKAN Binali Yıldırım, dış politika ile ilgili yaptığı değerlendirmede tüm ülkeleri dost olarak gördüklerini belirterek, "Biz dostluklarımızı arttıracağız, düşmanlıklarımızı azaltacağız. İçeride de dostluklarımızı arttıracağız. Zaman kaybettiren, anlamsız boş konuşmalardan uzak duracağız. Bundan sonra Karadeniz'i, Akdeniz'i çevreleyen bütün ülkeler ile dostluklarımızı ilerleteceğiz. Anlaşmazlıklarımızı asgari düzeye indireceğiz" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, Ak Parti siyaset akademisinde konuştu. Yıldırım, "Vesayetler ile mücadele ederek geldik. Milli iradeden güç almayan ancak gizli iktidar ortaklarımızın olduğunu biz iktidara geldikten sonra fark ettik. Bunlar zaman içerisinde sürekli bizi taciz etti. Çeşitli formatlar ile hızımızı kesmek için ellerinden gelen gayreti gösterdiler. 78 milyon vatan evladı, o 27 Nisan elektronik belgesine kilitlenmişti. Şimdi ne yapacaklar işte şimdi bunları göreceğiz. İşte bunların sonu geldi. O, elektronik muhtırayı, dedik ki adres yanlış kardeşim. "Yanlış adrese gönderdiniz" dedik. Postaladık gitti. Tanıdığımız tek adres millet. Hesabı millete veririz. Ondan sonra Türkiye'de tılsım bozuldu. Paralel çete, daha bir çokları … bütün bunların üstesinden gelerek buraya geldik. Bitmedi yapacak çok işimiz var" ifadelerini kullandı.

"LOZAN İLE ERTELENEN BİR HESAP VAR. O HESAP TEKRAR KARŞIMIZA KONMUŞTUR"

Yıldırım, "Bu hareketin kurucusu, liderimiz Recep Tayyip Erdoğan, kuruluşta da böyleydi. Şimdi de böyle. Uyum içerisinde memleketimizin işlerini en iyi şekilde bütün imkânları seferber ederken yapmanın hayreti içerisindeyiz. Türkiye zor bir çevrede. 100 yıldır ertelenen bir hesap var. Lozan ile ertelenen bir hesap var. O hesap tekrar karşımıza konmuştur. O hesap bu toprakların kaderini değiştirecek sinsi planların uygulamaya sokulacağı bir dönemden geçiyoruz" diye konuştu.

"TERÖR KONUSUNDA KİMSE BİZE NASİHAT VERMEYE KALKMASIN"

Terör ile mücadele vurgusu yapan Yıldırım, "Terörü Türkiye'nin içerisinde kontrol altına almamız birinci önceliğimizdir. Kimse bize nasihat vermeye kalkmasın. 'Bu operasyonlar niye bitmiyor ?' diye kimse bize soru sormaya cüret etmesin. Bu operasyonlar bu bölücü terör örgütü sivil insanları öldürmeye devam etmezse bu operasyonlar devam edecek. Terör örgütünde büyük bir paniğin olduğunu görüyoruz. Eskisi gibi, içeride ve dışarıda destekçilerini ikna edemiyorlar" ifadelerini kullandı.

"BÜTÜN ÜLKELERİ DOST OLARAK GÖRÜYORUZ"

Türkiye'nin dış politikasına ilişkin Yıldırım, "Biz dostluklarımızı arttıracağız, düşmanlıklarımızı azaltacağız. Yeni dönemde bu kutlu yürüyüşte en önemli dış politika hedefimiz budur. İçeride de dostluklarımızı arttıracağız. Zaman kaybettiren, anlamsız boş konuşmalardan uzak duracağız. Laf üstüne laf değil taş üstüne taş koyan anlayışımızı sürdüreceğiz. Biz bütün ülkeleri dost olarak görüyoruz. Bundan sonra Karadeniz'i, Akdeniz'i çevreleyen bütün ülkeler ile dostluklarımızı ilerleteceğiz. Anlaşmazlıklarımızı asgari düzeye indireceğiz" diye konuştu.

"CHP, MHP DİĞERLERİ, ARTIK ORADA ŞARTLAR DÜZELDİ TEŞKİLATLANSINLAR" 

Terör konusunda değerlendirme yapan Başbakan Binali Yıldırım, teröristlerin Doğu ve Güneydoğu'da vatandaşların desteğini alamadığını söyledi. Yıldırım, "7 Haziran öncesi ile 1 Kasım sonrası resim tamamen değişmiştir. O dönemde baskı, korku, tehdit ile bölge insanını yanlarına çekmeyi başardılar. Çözüm sürecinin verdiği şartları da kullanarak, ama bunların daha sonra başka planları olduğu ortaya çıkınca, durum tam tersine döndü. Gittikleri yerden elleri boş dönüyorlar maalesef. Maalesef değil iyi bir gelişme Allah'a şükür orada devlete olan güven günden güne artıyor. Vatandaşlarımızın geleceğe yönelik hayalleri, bölünme üzerine değil aydın gelecek üzerine yapılamaya başlanıyor. Operasyonlar işin güvenlik tarafı, diğer taraftan da yıkılan yerlerin daha iyi yapılması için seri kararalar hayata geçiyor. Diğer siyasi partilere bir önerim var; Doğu'da, Güneydoğu'da siyaset görevi sadece Ak Parti'nin veya terör örgütünden destekli bölücü partinin değildir. CHP, MHP diğerleri, artık orada şartlar düzelmiştir. Normale dönmüştür. Siyasi rakiplerimiz artık bölgede, gitsin teşkilatlansınlar. Ankara'dan sürekli partimizin yaptığı bu mücadeleyi salvo atışlar ile eleştirmekten vazgeçsinler sahada biz de varız, yük almaya hazırız desinler. O zaman terör örgütün gücü azalacak" diye konuştu.

"DOST BİLDİĞİMİZ BAZI ÜST AKILLAR HAYRIMIZA OLMAYAN BİR TAKIM HESAPLAR İÇERİSİNDE" 

Türkiye'nin dış politikasına ilişkin Yıldırım konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Dışarı da kurulan planların bozulması gerekiyor. Dost bildiğimiz bazı üst akıllar maalesef, Türkiye'yi meşgul etmek için pek de bizim hayrımıza olmayan bir takım hesaplar kitaplar içerisinde. Biliyoruz. Dostlarımıza diyoruz ki; bugün samimiyetimizi ortaya koyma günü. Biz dostluklarımızı artıracağız düşmanlıklarımızı azaltacağız."

ALLAH'A ŞÜKÜR GELDİĞİMİZ NOKTADA BİR MUTABAKAT SAĞLANMIŞ OLDU

İsrail ile ilişkilerin yıllardır gergin bir şekilde devum etmesinin ana sebebinin bir yardım gemisine yapılan saldırı olarak belirten Başbakan Yıldırım, "Sonrası Filistin, özellikle Gazze'de insanların dünyadan irtibatının kesilmesi onların kaderine terk edilmesiydi. Türkiye şunu yapabilirdi; özür, tazminat tamam. Diğerlerinden bize ne diyebilirdi. Demedi, demez de. Filistinlilerin iyileşmesi olmazsa olmazdı. Bu olmazsa normalleşmeyi kabul etmeyiz. Sabırla bu görüşmeler sürdürüldü. Allah'a şükür geldiğimiz noktada bir mutabakat sağlanmış oldu" dedi.

RUSYA KONUSUNDA HAKLIYDIK. AMA ÜLKELER ARASINDA DÜŞMANLIKLAR DAİMİ OLAMAZ

Başbakan Yıldırım, Rusya konusunda haklı olduklarını belirterek, "Ama ülkeler arasında düşmanlıklar daimi olamaz. Yöneticilerin birbirleri ile ilişkileri bozulabilir. Önemli olan halk ne diyor. Halklar bu anlaşmazlığı onaylamadı. Sonunda bir akli selim galip geldi. Her iki taraf, lider gayret gösterdi. Rus ve Türk milletinin sesine kulak verildi. Nihayet normalleşme sağlanmış oldu" ifadesini kullandı.

"IRAK, SURİYE, MISIR, BÖLGEDEKİ ÜLKELERLE KAVGA ETMEMİZ İÇİN ÇOK NEDEN YOK"

Komşularla ilişkilerin daha da güçlendirileceği vurgusu yapan Yıldırım, "Irak, Suriye, Mısır ile bütün bölgedeki ülkeler ile bizim kavga etmemiz için çok neden yok. İlişkilerin ileriye taşınması için çok neden var" diye konuştu.