Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın referandum sürecinde yaptığı toplantılar ve mitinglerde yapılan harcamalar ile Anayasa'nın 103. maddesigereğiettiği tarafsızlık yeminine uyup uymadığı Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne taşındı. HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım,
"TBMM’de görüşülerek kabul edilen ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylandıktan sonra YSK tarafından 16 Nisan 2017 tarihinde yapılması kararlaştırılan Anayasa değişiklik teklifi ile ilgili siyasi partiler çalışmalarını başlatmışlardır" hatırlakmasını yaptıktan sonra şöyle dedi: 

Türkiye’de mevcut Anayasa’ya göre Cumhurbaşkanlığı makamının yetkileri çok net açıklanmış olmasına rağmen, Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan referandum için çalışma yürütmektedir. Anayasanın 101. Maddesi Cumhurbaşkanı’nın tarafsızlık ilkesini, 103. Maddesi “… üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine andiçerim” ifadeleri ile andiçme metninin sınırlarını çizmektedir.

Cumhurbaşkanlığına ayrılan bütçenin içinde ülkedeki tüm vatandaşlardan alınan vergiler oldukça yüksek bir paya sahiptir. Cumhurbaşkanı Sn. Erdoğan tüm ülkeyi temsil eden bir makamda ülkedeki bir kısım vatandaşın tercihine hizmet eden kampanya yürütüyor olmasından dolayı bazı soruların açıklığa kavuşturulması gerekmektedir.

Yıldırım, bu bağlamda Başbakan Yıldırım'a yazılı olarak cevaplandırması istemiyle şu soruları yöneltti: 

1. Cumhurbaşkanı bugüne kadar kaç farklı yerde, kamu kaynaklarını kullanarak evet mitingi düzenlemiştir?

2. Anayasa teklifini sunan partinin genel başkanı ve tüm ülkenin Başbakanı olmanızdan kaynaklı Cumhurbaşkanı’nın sizin savunduğunuz çizgide referandum çalışması yürütmesini nasıl karşılıyorsunuz?

3. TBMM’de kurumların bütçe dağılımının görüşmeleri sırasında Cumhurbaşkanı’na ayrılan miktar bu kampanya düşünülerek mi oluşturulmuştur?
4. Bugüne kadar Cumhurbaşkanı Sn. Erdoğan ve Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışanların tamamı düşünüldüğünde referandum için harcanan paranın miktarı nedir?

5. Bu ülkenin Başbakanı olarak, tüm yurttaşların vergileriyle oluşan bütçenin, Cumhurbaşkanı Sn. Erdoğan tarafından toplumun bir kesimi için harcadığını düşünüyor musunuz? Düşünüyorsanız bu durum normal midir?

6. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın referandum boyunca harcadığı miktarın, hayır oyu kullanan yurttaşların oranı kadarını, hazineye/bütçeye iade edilmesi gerektiğini düşünüyor musunuz?

7. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın evet yönündeki referandum mitinglerini organize ettiği, açılışları yapılan kamu kurumları, sadece evet oyu kullanacak yurttaşların vergisiyle mi yapılmaktadır?

8. 2015 yılının Mart ayında, Anayasa'ya aykırı olduğu tartışmalarının yaşandığı, ancak sayısal çoğunluğunuzun kabulüyle torba yasada Cumhurbaşkanı'na verilen 'örtülü ödenek', Cumhurbaşkanı'nın bu kampanyaları için kullanılmakta mıdır?