DAVUTOĞLU: BİZ BALKANLARDA HEP BARIŞI SAVUNDUK

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Balkan ülkerinin milletvekilleri ve kanaat önderleriyle bir araya geldiği toplantıda, "Biz Balkanlarda hep barışı savunduk. Sizler bu ilişkilerde köprüsünüz, ilk gündem maddeleri sizlersiniz. Sizleri Türkiye ile bu ülkeler arasında bir dostluk köprüsü olarak değerlendiriyoruz" dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Manisa mitingi sonrasında geçtiği İzmir Başbakanlık Ofisi'nde soydaş ve akraba topluluklara mensup milletvekilleri ve Balkan kanaat önderleri ile bir araya geldi. Davutoğlu, toplantıda bir araya geldiği milletvekillerine ve kanaat önderlerine hitap etti.
Bütün Balkan şehirlerinin, Balkan nehirlerinin kenarlarında çok anıları olduğunu kaydeden Davutoğlu, "Saraybosna ruhumuzun şehri. Ne zaman Saraybosna'dan bahsetsem her seferinde içimiz kıpır kıpır oluyor. 3 sene önce Saraybosna'da binlerce Saraybosnalı kardeşimize hitaip ettiğimizde, eğer demiştim, dünyadaki bütün şehirler yok edilse geriye sadece Saraybosna kalsa, Saraybosna'dan bütün bir insanlık kültürü yeniden inşa edilirdi. Boşnak kardeşlerimiz, Türkçe söylediğimde alkışlamaya başladılar. Tercümede bulunan öğrencim döndü dedi ki; "Hocam bu 'Boşnaklar ne zaman Türkçe öğrendiler bilmiyorum' Bende dedim ki; 'Biz dilden kulağa konuşuyor olsaydık, tecrümana ihtiyaç olurdu. Gönülden gönüle konuşanlar için tercümana ihtiyaç yoktur. Gönülden gönüle anlaşır. Ben Rumelili değilim ama Türkiye'de genelde Rumelili olduğum sanılır. Ama bu masada olanların genelde Konya kökenli olduğu bilinir. Biz hangi kökenden olursak olalım, caminin, kilisenin, havranın yan yana olduğu şehirler inşa ettik" diye konuştu.

Davutoğlu, bu toplantının bir gelenek olmasını istediklerini dile getirerek belirterek şunları söyledi:
"Şu masanın etrafında oturanlar, o topraklardan koparıldık. Büyük acılar yaşandı ondan sonra Balkanlarda. 2012 yılında 'Yeniden Balkan Barışı' diye bir çalışma başlatmıştık. Türkiye-Bosna Hersek-Sırbistan üçlü mekanizması çok önemli bir mekanizmadır. Niye İzmir dersek, İzmir Balkan muhaceretiyle Anadolu'ya doğru gelen akınları bağrına basan güzel şehrimiz. İzmir'de Balkan acılarını yaşamışların torunları burada. Temelde 3 hedefle bugün bir arayadayız. Birincisi Balkan Savaşlarının başlamasının 100'üncü yılında, sizleri burada ağırlamak, gönül bağını tahkim etmek. İkincisi sizler ülkelerinizin halklarını temsil eden milletvekillerisiniz. Hem soydaşlarımızı hem ülkeyi temsil ediyorsunuz. Biz Balkanlarda hep barışı savunduk. Sizler bu ilişkilerde köprüsünüz, ilk gündem maddeleri sizlersiniz.
Sizleri Türkiye ile bu ülkeler arasında bir dostluk köprüsü olarak değerlendiriyoruz. Üçüncüsü de bir geleneği başlatalım diye. Bundan sonra İzmir'de biz Başbakanlık ofisi açtık. İzmir Başbakanlık Bürosu'nun ilk misafirleri sizlersiniz. İnşallah bu bir gelenek oluştursun, her sene 8 Ekim'de yada 9 Eylül'de bir araya geliriz. Balkanlarda ne kadar soydaş ve akraba topluluk varsa, İzmir'de toplarız. İzmir sizinle şereflendirmiş. İzmir'de güzel günler geçirdikten sonra selamımızı Balkanlara söylesinler."