Şahismail GEZİCİ/ELAZIĞ, ()- GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Suriye'deki operasyonun tamamen Türkiye'nin kendi meşru müdafaası ve sınır illerine yapılan saldırıları ve sınır güvenliğini sağlamak için yapıldığını söyledi. Bakan Tüfenkçi, "Orada koalisyon güçleri ile beraber DEAŞ unsurlarının Türkiye'ye sızmasını, o yakın bölgelerden temizleyerek o belgeleri Türkiye için güvenli hale getirmek amacıyla yapılmıştır. Türkiye orada kalıcı olacak değildir. Suriye'nin toprak bütünlüğünü baştan beri savunuyoruz ve ona göre hareket ediyoruz" dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıkoğlu, milletvekilleri ile birlikte Elazığ'a gelerek PKK'lı teröristlerin bombalı saldırı düzenlediği ve 3 polis memurunun şehit olduğu 217 kişinin yaralandığı İl Emniyet Müdürlüğü binasında incelemelerde bulundu, hastanede tedavileri süren yaralılara 'Geçmiş olsun' ziyaretinde bulundu. İlk ziyaretini Elazığ Valiliği'ne yapan Tüfenkci, Emniyet'e yönelik terör saldırısını kınadığını belirterek, şöyle dedi:
"Özellikle bu saldırıdan sonra Elazığ halkının gösterdiği birlik ve beraberlikten ve teröre karşı tek yürek, tek ses olarak meydanları doldurmaları Türkiye'ye mesaj vermelerinden dolayı teşekkür ediyorum. Bu saldırı dolayısıyla hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Tabi sevindirici olan burada yaralılarımızın hızlı bir şekilde iyileşmeleri. Elazığ bölgede huzurlu ve güvenli şehirlerden birisi ve bu hain ve alçak saldırıyla bu huzuru bozmaya çalışanlar muvaffak olamayacaklar. Elazığ yine bölgede huzurlu bir şehir olduğunu sürdürecek, burada hesap yapanların hesaplarının başarıya ulaşmasına izin vermeyecek. Elazığlı hemşehrilerimiz kararlılar."
Bakan Tüfenkci, saldırıya uğrayan emniyet binasının yerinin de park olarak düzenlenmesi için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, daha sonra saldırıya uğrayan İl Emniyet Müdürlüğü binasında incelemelerde bulunup, son durum hakkında Vali Murat Zorluoğlu'ndan bilgi aldı. Tüfenkci, saldırıda yaralanan ve Fırat Üniversitesi Hastanesi'nde tedavileri süren yaralılara da geçmiş olsun ziyaretinde bulundu.
"TÜRKİYE, SURİYE'DE KALICI DEĞİL"
Hastanede çıkışı gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tüfenkci, Türkiye'nin Cerablus kentinde terör örgütlerine yönelik düzenlediği operasyonlara değinerek, şöyle dedi:
"Tabii Suriye'deki operasyon tamamen Türkiye'nin kendi meşru müdaafa sınırları içerisinde, sınır illerine yapılan saldırıları kendi sınırının güvenliğini sağlamak için yapılan harekattır. Orada koalisyon güçleri ile beraber DEAŞ unsurlarının Türkiye'ye sızmasını, o yakın bölgelerden temizleyerek o belgeleri Türkiye için güvenli hale getirmek amacıyla yapılmıştır. Türkiye orada kalıcı olacak değildir. Suriye'nin toprak bütünlüğünü baştan beri savunuyoruz ve ona göre hareket ediyoruz. Bu noktada koalisyon güçleri ile birlikte hareket ettiğimizi, koalisyon güçleri de açıklıyor. Biz sınırlarımıza nereden gelirse gelsin, DEAŞ olsun, YPG olsun veya bir başka terör örgütü olsun, eğer sınırlarımızın dibinde Türkiye aleyhine faaliyet gösteriyorlar ise teröre müsaade ediyorlar ise, barındırıyorlar ise, biz onları orada barındırmayız. Hiçbir ülkede barındırmaz. Fırat'ın batısındaki kırmızı çizgilerimizi biz defaten bütün dünyaya ilan ettik. Dolayısıyla orada faaliyet gösteren hangi güçler olursa olsun, bu noktaya dikkat etmesi gerekir. Türkiye sınırlarındaki terör unsurları temizledikten sonra tekrar kendi sınırları içerisinde güvenlik güçlerimiz faaliyetlerine devam edecektir."
"ABD'NİN TERÖRİST BAŞINI ACİL İADE ETMESİ GEREKİR"
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in Türkiye ziyaretinde yaptığı açıklamada değinen Tüfenkci, konuk bakanın açıklamalarına şaşırmadıklarını, bunların "Olması gereken ve beklenilen açıklamalar" olduğunu söyledi. Tüfenkçi, "Biden, yeni farkına vardıysa iade noktasında elini çabuk tutması lazım. ABD'nin ve bu terörist başını Türkiye'ye acil olarak iade etmeleri gerekir. Bu noktada dostane bir ülke olarak ABD'den bunu bekliyoruz" dedi.
Bakan Tüfenkci ve beraberindekiler Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Borsası'nı ziyaret ettikten sonra Şanlıurfa'nın Viranşehir İlçesi'nde PKK saldırısında şehit olan özel harekat polisi Ömer Sönmez'in ailesine taziyede bulundu.

FOTOĞRAFLI