BAKAN EROĞLU: EN ÇOK ZARAR VAN'DA
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Erciş'te yapımı tamamlanan Morgedik Barajı'nın su tutma töreninin ardından Van İlim ve Kültür Vakfı'nı ziyaret etti. IŞİD'in Kobani gösterileri sırasında Vakıf tarafından yaptırılan Bediüzzaman Said Nursi Külliyesi'nin yakılması nedeniyle geçmiş olsun dileklerini ileten Eroğlu, bu tür olayların insanlıktan nasibini almayan insanlar tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.
Bölgede yaşanan olaylarda onlarca insanın hayatını kaybettiğini ve birçok iş yeri ve kamu binalarının zarar gördüğünü söyleyen Bakan Eroğlu, "Bunlar barıştan yanayız diyorlar ama alakası yok. Bunlar tamamen hain, din düşmanı, İslam düşmanı, vatan ve millet düşmanı insanlar. İnşallah vatandaşlarımız bunların farkındadır. Devletimiz bunların gereğini yapacak. Bu vandalların hepsi kesinlikle yakalanarak gereken cezaları verilecek. Bundan sonra böyle vandallık yapanlar, molotof atanlar hak ettiği cezayı alacak. Vatandaşlarımızın da zararları tazmin edilecek. Biz ilk etapta 10 milyon lira gönderdik. Tespitler devam ediyor" diye konuştu.
Çıkan olaylarda göstericilerin kamu düzeninin sarsılması için birçok kamu binası, okul, hizmet ehli olan din adamlarına, ilim kurumlarına, kendilerinden olmadığını saydıkları kişilere saldırdıklarını belirten Eroğlu, "Yaşanan olaylardan dolayı çok üzgünüz. İnşallah Allah bir kez daha bunlara fırsat vermez. Önce ıslah için dua ederiz. Islah olacaklarsa olsunlar, olmayacaklarsa Allah'ın laneti onların üzerinde olsun. Vatandaş huzur iklimine susamış. Çözüm sürecinde bunu gördük. Ama İslam düşmanı, Kürt düşmanı, Türk düşmanı olan milletler, ülkeler özellikle Türkiye üzerinde oyun oynamak istiyor. Çözüm sürecini nasıl baltalarız diye düşünüyorlar" dedi.
Bakan Eroğlu, daha sonra partisinin il danışma kurulu toplantısına katıldı. Burada konuşan Bakan Eroğlu, Türkiye'de yaşanan olayların yurt dışından planlandığını belirterek, Gezi olayları ve paralel yapıya değindi. Bakan Eroğlu, "Gezi olayları, Türkiye'nin önünü kesmek için Türkiye dışından planlanmış provokasyondur. Milleti 3-5 ağaçla kandırmaya çalıştılar. O zaman Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın dirayetiyle bu işin önü kesildi. Bunda başarılı olamayınca paralel yapıyı devreye soktular. Hükümete darbe teşebbüsü yapmaya gayret ettiler ama o da bitti. Şimdi Kobani'yi bahane ediyorlar. Kobani olayları, dışarıdan planlanmış, vandalların yaptığı bir harekettir. Yakalananların içinde yabancı istihbarat teşkilatlarının birimlerinin çalışanlarını göreceksiniz. Bunlar Türkiye'nin yükselişini engellemek için yapılan bir harekettir" diye konuştu.
KOBANİ EYLEMLERİNİN FATURASI: 137 MİLYON LİRA
Kobani gösterileri sırasında toplam 137 milyon liralık zarar olduğunu anlatan Bakan Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Vandallar 137 milyon liralık zarara neden oldular. Bunun 76 milyon lirası şahıslara yapıldı. Sırf kendi anlayışında olmladıkları için barış diye yaptıkları bu işte. En çok zarar da Van'da yaşandı. Nedense Van'da büyük bir plan yaptılar. Bunun sebepleri var. Çünkü Van direnen bir ilimiz. Burada, 32 milyon liralık zarar yaşandı. Bunun büyük bölümü kamuya ait birimler. Gençlere Kur'an-ı Kerim öğreten dernekler yakıldı, yıkıldı. Bu kabul edilemez. Bu alçaklık, densizlik, millet düşmanlığıdır. Kobani eylemleri sırasında yakıp yıkanlara soruyorum. Daha önce Suriye'de milyona yakın insan katlediliyordu. Onun için neden sesiniz çıkmadı. Kobani'de ne yaptık biz? Herkese kapıyı açtığımız gibi onlarada yüreğimizi açtık. Daha fazla ne yapabilirdik. Tabi onların hesapları başka. İnşallah onların hesapları tutmayacak."
Van'ın artık Büyükşehir olduğuna da dikkati çeken Bakan Eroğlu, "Artık Van'a çok büyük paralar geliyor. Hükümetimiz, parti ayrımı yapmadan bütün belediyelere nüfusları oranında pay gönderiyor. Bu paraların nerelere aktarıldığının hesabını sormalısınız. Bu paralar size geliyor kardeşlerim, teröristlere değil" dedi.
Bakan Eroğlu'nun yaptığı konuşmasının ardından toplantı basına kapalı devam etti. Bakan Eroğlu toplantının ardından Van'dan ayrıldı.

FOTOĞRAFLI