Uğur MART-Adnan ÇELEBİ/ NİĞDE, () - ULAŞTIRMA Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Avrupa ve Asya'yı boğazın altından tüplerle birbirine bağlayan Marmaray'ı Halkalı'ya kadar uzatma projesinin askıya alındığı iddialarının asılsız olduğunu açıkladı.
2'nci Konya Ovası Projesi (KOP) Bölgesel Kalkınma Sempozyumu, Niğde Üniversitesi'nde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın katılımıyla gerçekleşti. Bakan Yılmaz kente karayolu ile gelirken, Bakan Elvan helikopterle geldi.
TOZ BULUTUNUN İÇİNDE KALDILAR
Bakan Lütfi Elvan, Niğde Üniversitesi'nde Vali Necmeddin Kılıç, Ak Parti Niğde Milletvekili Alparslan Kavaklıoğlu, Belediye Başkanı Ak Partili Faruk Akdoğan, Rektör Prof. Dr. Adnan Görür ve protokol üyeleri tarafından karşılandı. Helikopterin inişi sırasında pistin yanında bulunan öğrenci yurdu inşaatındaki tozlar havalandı ve bakanı karşılamaya gelenler toz bulutu içerisinde kaldı. Protokol toz bulutundan kaçmaya başlarken, Vali Necmeddin Kılıç'ın şoförü ve korumaları ceketlerini açarak Kılıç'ı toz bulutundan korumaya çalıştı.
VANDALLAR, HAK ETTİKLERİ CEZAYI ALACAK
Karşılamanın ardından Bakan Elvan sempozyumun düzenlendiği üniversitenin konferans salonuna geçti. Burada konuşan bakanlar Lütfi Elvan, Cevdet Yılmaz, Vali Necmeddin Kılıç ve protokol üyeleri birlikte sempozyumun açılış kurdelesini kesti. Açılışına ardından bir konuşma yapan Bakan Elvan, Kobani eylemlerine değinerek şunları söyledi:
"Biz okullar, kütüphaneler, kültür merkezleri yaptırıyoruz ve onlar orta çağdan kalma yöntemlerle okulları, kütüphaneleri ve araçları yakıyorlar ateşe veriyorlar. Ancak hiç kimsenin endişesi olmasın. Bu vandallar bizi işimizden alıkoyamazlar. Sayın Başbakanımız geçtiğimiz gün iç güvenlik paketini açıkladı. Bu paket özgürlük ve güvenlik dengesi göz önünde tutularak hazırlandı. Kamu düzenini sağlamak olduğu gibi kişilik haklarını koruyan, özgürlükleri güvence altına alan, şiddet uygulayarak kişilik hak ve özgürlükleri üzerinde vesayet uygulamaya çalışanları engellemeye yönelik bir düzenlemedir. Bu tedbirler sayesinde kimse bu halkın huzurunu bozmaya cesaret edemeyecektir. Demokrasi karşıtı, kalkınma karşıtı, büyüme karşıtı, emek karşıtı bu vandallar ve onları talimatlandıran vesayet odakları hak ettikleri cezayı alacaklardır. Bu cezayı da onlara öncelikli olarak halk verecektir."
OTOYOL GÜZERGAHINI HABURA KADAR UZATACAĞIZ
Bölgedeki illerin önceki hükümetler döneminde yıllarca hizmet beklediğini, Ak Parti döneminde ise illerde ihtiyaç duyulan yatırımların yapıldığını kaydeden Elvan, ulaştırma yatırımlarının tarımdan sanayiye kadar tüm hizmet sektörlerini etkilediğini belirtti. 2002 yılında 15 bin kilometre bölünmüş yol hedefi konulduğunda buna kimsenin inanmadığını ancak gelinen noktada 17 bin 500 kilometre bölünmüş yol yaptıklarını belirten Elvan şöyle devam etti:
"Karayolunda bölünmüş yol yatırımlarına ilave olarak otoyol yatırımlarımız olacak. Türkiye için önem arz eden bir otoyol projemiz Ankara- Niğde otoyol projemizin ihalesine bu yıl çıkacağız. Kapıkule'den Mersin'e, Akdeniz'e kadar kesintisiz otoyola sahip olacağız. Bununla da yetinmeyeceğiz, bu mevcut otoyol güzergahını Habur'a kadar uzatacağız. Ulaşım ve iletişimin olmadığı bir yerde kalkınma olmaz. Hangi medeniyete bakarsanız bakın çok güçlü bir ulaşım alt yapısı olduğunu görüyoruz. Sanayi açısından da taşımacılık maliyetlerini aşağı çekerek rekabet gücümüzü artırıyoruz. O nedenle bu tür yatırımları sadece yol, köprü yatırımı olarak değil bir kalkınma, gelişme hamlesi olarak görmek gerekiyor."
HABERLER ASILSIZ
Avrupa ve Anadolu yakasını boğazın altından tüplerle birleştiren Marmaray'ı Halkalı'ya kadar uzatma projesinin askıya alındığı iddialarının hatırlatılması üzerine Elvan şöyle konuştu:
"Bugün bir haber var askıya alındı şeklinde özellikle Pendik, Halkalı arasındaki hat askıya alında haberleri doğru değildir. Orada yüklenici firma çalışmalarını biraz ağırlaştırmıştı bu konuda bakanlığımız gerekli uyarıları yaptı. Çalışmalarımız devam ediyor. Herhangi bir sebeple bu projemizin askıya alınması söz konusu olamaz. Sözleşmemiz 2015 yılı Haziran ayına kadar devam ediyor. Herhangi bir aksaklıkta da gerekli tedbirleri almaktan sakınmayacağız. Yüklenici firma verilen tarihe kadar gerçekleştirmeleri güç görünüyor. Sözleşme yükümlülüklerine göre bizde gereken neyse onu yapacağız. Bu sürecin hızlanması için gereken çabayı göstereceğiz."
Elvan, Devlet Demiryollarını özel sektöre açacaklarını, bunun için de çalışmaların devam ettiğini hatırlattı.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ise KOP'un önemine işaret ederek bunu ilerleyen yıllarda da sürdüreceklerini kaydetti.

FOTOĞRAFLI