Turan KOYUNCU/SİİRT, () - GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye ile İsrail ilişkilerinde yaşanan gelişmelere değinerek, "İsrail'e ne şart koştuysak o şartlar yerine getirilecek ve böylece tekrar bir diyalog ortamı başladı. Ama maalesef yaşananları görüyorsunuz, terör Türkiye'nin adım atmasını, Türkiye'nin kalkınmasını, Türkiye'nin birliğini kardeşliğini bozma adına görevini icra ediyor" dedi.
Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Siirt’e gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’i havaalanında Vali Mustafa Tutulmaz tarafından karşılandı. Siirt Valiliği'ni ziyaret eden Bakan Çelik, burada yaptığı açıklamada, Siirt’te hayvancılık ve tarım alanında yapılacak çalışmalar konusunda değerlendirmelerde bulanacaklarını söyledi.
Bakan Çelik, daha sonra Tillo İlçesi'ne geçerek türbeleri ziyaret etti ve Kaletül Üstat Tepesi’nde İlçe Kaymakamlığı tarafından yapılan çalışmaları inceledi. Tillo'nun ardından il merkezine dönen Çelik, burada düzenlenen iftar programına katıldı. İftarda Türkiye ile İsrail arasında yaşanan gelişmeler konusunda açıklamalarda bulanan Bakan Çelik, Ramazan ayı bayramı buruk, üzüntülü ve kederli geçirdiklerini söyledi. Çelik, şöyle konuştu:
"Maalesef yalnız ülkemize değil, bölgemizde ve İslam coğrafyasında şiddet, terör ve tahribatlar yapılıyor. Siirtliler olarak sizler daha iyi biliyorsunuz. Bölgede kan, kin var. Birilerinin artıkları, sofrada artıkları birileri için bulunmaz bir nimettir. Böyle bir dünya böyle bir şartlarda yaşıyoruz. Aç var açık var. Komşusu aç iken, tok yatan var. 34 ülkede ekmeğe, gıdaya ulaşmaya çalışan insanlar var. 80 ülkede suya ulaşmaya çalışan insanlar var. Şimdi Türkiye etrafındaki düşmanlıkları azaltmak için büyük bir mücadele veriyor. Rusya ile ilişkilerimiz iyi bir noktaya gidiyor. İsrail'e ne şart koştuysak o şartlar yerine getirecek ve böylece tekrar bir diyalog ortamı başladı. Ama maalesef yaşananları görüyorsunuz, terör Türkiye'nin adım atmasını, Türkiye'nin kalkınmasını, Türkiye'nin birliğini kardeşliğini bozma adına görevini icra ediyor. Siirtliler bize diyor ki, 21'inci yüz yıl bilgi çağı olacak dediler. 21'inci yüzyıl başladı. Çünkü 21'inci yüzyıl vahşet çağıydı. Dünya savaşları oldu birçok şeyler oldu. Ama 21'inci yüzyıl bilgi çağı olacaktı, terör çağı halinde şu anda devam ediyor. Suriyelilerin hali ortada. Akdeniz, al deniz haline geldi. İşte bu iftar sofrasında söylüyorum; Siirtli kardeşlerime söylüyorum, İslam dünyası kendisine bir bakmalı. Biz öyle bir dinin mensuplarıyız ki; dinimiz diyor ki, oku. Okuma oranlarına bakıyoruz, İslam ülkelerinde liselerde okuma oranları yüzde 16. Nereye gideceksiniz? Ortaçağa mı gideceğiniz? Biz kendimize çeki düzen vermek durumundayız. İslam'ın kendisi barış dili ama savaş olduğu coğrafya bizim coğrafya, İslam coğrafyası. Onun için çok ciddi bir şekilde tekrar bulunduğumuz noktayı gözden geçirmemiz gerekiyor. Tüm İslam coğrafyası olarak bakmamız gerekiyor. Türkiye'nin ekonomik bakımdan çok iyi noktada. Türkiye'yi batırmak, Türkiye'yi bölmek hatta zarar vermek isteyenler var. Ama çok şükür milletin ferasetiyle istedikleri emellere ulaşamayacaklar."

FOTOĞRAFLI