Oğuzhan KILIÇ/KÜTAHYA, () - ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik 2002 yılından önce Türk Lirasında bol sıfırların olduğunu söyleyerek "Parada o kadar çok sıfır vardı ki bir çay bir milyon liraydı. 9 çay 9 milyon liraydı. Biz şimdi Kütahya Sosyal Güvenlik Kurumu binasını 9 milyona, 9 çay parası karşılığında yaptık bitirdik" dedi.
Bakan Faruk Çelik, Ak Parti Kütahya il kongresindeki konuşmasında, "Kongreler başka partilere göre bir koltuk kapma yarışı arenası olabilir ama Ak Partililer için tazelenmek, yakıt ikmali, akünün yeniden şarj edilmesi yenilenme süreçleridir" dedi. Genel sağlık sigortası ile 7'den 70'e herkesin sağlık sigortası kapsamına alındığını ifade eden Faruk Çelik, iş sağlığı güvenliği ile ilgili de önemli bir yasayı Meclis'ten çıkartarak yasalaştırdıklarını belirtti.
Bu gelişmelere rağmen işverenin kazanma hırsı ve işçilerin de ihmali nedeniyle kazaların meydana geldiğini söyleyen bakan Çelik konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Son dönemde özellikle Soma'daki Ermenek'teki meydana gelen kazalar, İstanbul'daki asansör kazaları ne yazık ki yalnız çalışma hayatına değil Türkiye'ye ciddi gölge düşürdü. Bunların önlenmesiyle ilgili cezai müeyyide uygulamak istemiyorduk. Mevzuata uyulsun dedik ama ne yazık ki işverenin aşırı kazanma ihtirası, işçi kardeşimizin bazen gösterdiği tedbirsizlikler neticesinde mecbur kaldık müeyyideler getirmeye. Şu anda Mecliste yasa var. O yasada cezaları artırıcı düzenlemeler ne yazık ki getirmiş bulunuyoruz, bunların bir daha yaşanmaması için."
Özelleştirilen Seyitömer Linyit İşletmeleri'nde yaşanan sorunlara da değinen Faruk Çelik, "Buradan işverenlere sesleniyorum. Burası demokratik bir ülke. Bir işçinin hakkını, hukukunu gözetmeden kazanmaya göz dikerseniz o kazandığınız midenizde ateş olur" dedi.
YA ZEYTİNDEN YANA OLACAKSIN YA SİLAHTAN
Çözüm sürecine herkesin destek vermesini isteyen Faruk Çelik bir elde silah, diğer elde zeytin dalının olmaması gerektiğini söyledi. Terörden ülkenin çok çektiğini, askerin polisin şehit olduğunu belirten Çelik, "Her gelen şehit için burada kin oluştu kin. Aynı şekilde öldürülen teröristler oldu. Onlar da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak kayıtlı" diye konuştu.
Çelik silaha umut bağlayanlara seslendiğini belirtirken de "Bir elinde silah diğer elinde zeytin dalı tutacaksın. Böyle yok. Ya zeytinden yana olacaksın, ya silahtan" dedi.

FOTOĞRAFLI