Nedim KOVAN/ ORDU, () - SAĞLIK Bakanı Recep Akdağ, Ordu'da yaptığı açıklamada, Türkiye’de hala doktor sayısının istenilen orana ulaşmadığını vurgulayarak, "Önümüzdeki 2-3 sene içerisinde doktor sayılarımız daha da artacak. Şu anda elimizden geldiği kadar mevcut doktor sayısını adaletli dağıtmak, her şehre dengeli dağıtmak hususunda da çok itina ediyoruz" dedi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ Ordu-Giresun Havalimanı’ndan karayoluyla Ordu Valiliği’ne giderek burada Vali İrfan Balkanlıoğlu’nu makamında ziyaret etti. Burada gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Recep Akdağ, Ordu’ya 800 yataklı şehir hastanesi yapacaklarını söyledi. Ordu ve Giresun’a ortak Ordu-Giresun Havalimanı yapıldığını, bölge halkının şimdi aynı şekilde iki ilin kullanımı için hava ambulansı talebi olduğunu da hatırlatan Akdağ, bu talebin mevcut uçuş rakamlarının incelenmesiyle değerlendirilebileceğini söyledi.
PALM YAĞI OLARAK BİZ KATKI VERİYORUZ
Palm yağı ile ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın çalışma yürüttüğünü, bu çalışmanın kamuoyu ile paylaşılacağını da anlatan Bakan Akdağ, “Palm yağı olarak biz katkı veriyoruz. Gıda Tarım Bakanlığımız çalışıyor. Komisyon oluşturdular, kamuoyunu onlar yakın bir zamanda aydınlatacaklardır” dedi.
Özel hastanelerde ödenen farkların azalmasıyla Kamu Hastaneleri üzerindeki yükün artmayacağını da belirten Bakan Akdağ, “Sayın Cumhurbaşkanımızın bize bir talimatı daha oldu. Kanserli hastaların tedavilerinden ilave ücret alınmıyor ama cerrahi işlemlerinden alınabiliyor şu anda. Sosyal Güvenliğin uygulaması böyle. ‘Bu hususu ortadan kaldırın’ dedi. Şimdi Çalışma Bakanlığı ile görüşüyoruz, belli bir mesafede aldık. Kanserli hastaların cerrahisi için fark alınmasıyla ilgili” diye konuştu.
TÜRKİYE'DE REJİM FALAN DEĞİŞMİYOR
Cumhurbaşkanlığı sistemine de vurgu yapan Bakan Recep Akdağ, bu sistemin Türkiye’yi uçuracağını ifade ederek, “Bize böyle yeni bir sistem lazım. Siz bakmayın ana muhalefet partisi başkanının ya da bazılarının söylediği gibi Türkiye’de rejim falan değişmiyor. Türkiye’de sadece işlerimizi kolaylaştıracak, vatandaşımızın, insanımızın ihtiyacını daha hızlı karşılanmasını sağlayacak, terörle mücadelemizi kolaylaştıracak, ekonomik gelişmemizi hızlandıracak yeni bir döneme giriyoruz” dedi.
10 SENEDİR MÜCADELE VERİYORUZ
Büyükşehirler başta olmak üzere Türkiye’ye şehir hastaneleri yapacaklarını, bunlardan birinin de 800 yataklı olarak Ordu’da olacağını, Türkiye’de halen istenilen oranda doktor sayısına ulaşılamadığını da kaydeden Bakan Akdağ şunları söyledi:
“Türkiye’nin bir gerçeğidir. Türkiye’de hala doktor sayımız istediğimiz orana ulaşmadı. Bunun için 10 senedir mücadele veriyoruz. Daha öncesinde Türkiye’de çeşitli meslek örgütleri, maalesef zaman zaman üniversiteler, YÖK, doktor sayısının artışına karşı çıkıyorlardı. Bunu ilk ortaya koyduğumuzda bize de büyük tepkiler oldu. ‘Türkiye’de doktor sayısı yetersiz, bu sayıyı artırmamız lazım’ diyen ilk sağlık bakanı benim. Çok inanılmaz tepkiler aldım o zaman. Sonradan o tepkileri gösterenlerde yanlışlarını anladılar. Şu anda 2017 yılında Türkiye Cumhuriyeti olarak Avrupa’nın, Dünya Sağlık Örgütü çatısı altındaki 53 ülkesinin içinde doktor sayısı nüfusuna göre en az olan ülke Türkiye’dir. Bir tek Bosna Hersek’te nüfusa göre bizden fazla doktor var. Doktor sayımız artıyor, Tıp Fakülteleri’ne yılda 4 bin, 4 bin 500 öğrenci alınıyordu şimdi 12 bin öğrenci alınıyor. Bir uzman doktorun yetişmesi 10-12 sene alıyor. Önümüzdeki 2-3 sene içerisinde doktor sayılarımız daha da artacak. Şu anda elimizden geldiği kadar mevcut doktor sayısını adaletli dağıtmak her şehre dengeli dağıtmak hususunda da çok itina ediyoruz.”
SİGARA VE TÜTÜNDEN UZAK KALINMALI
Bugün 4 Şubat Dünya Kanser Günü olduğunu da hatırlatan Bakan Recep Akdağ, sigara ve tütünden uzak kalınmasını da tavsiye ederek, “Kanserle ilgili çok şey söylenebilir. Kamuoyu açısından söyleyeceğimiz en önemli husus; sigaradan kendimizi, ailemizi, çocuğumuzu, toplumumuzu korumalıyız. Bugün dünyada bilinen kanser yapan, kanserojen maddeler arasında. Artık sigaranın, kesin tütünün ya da içindeki diğer maddelerin kanser etkisi olduğunu biliyoruz. Şişmanlık, hareketsizlik ve alkolde kanser yapan en önemli sebepler” diye konuştu.
Türkiye’nin sağlıkta dönüşümü için ikinci döneme ihtiyacı olduğunu da vurgulayan Bakan Akdağ, “İhtiyaçlarımız, hastalık yükümüz değişti. Eskiden anne ve bebek ölümleri, çocukların ishalleri, kızamık ölümleri gibi bulaşıcı tifo, sıtma, veremle uğraşıyorduk. Şimdi bunlar çok geride kaldı. Önümüzde yeni sıkıntılarımız var. Şişmanlık, hareketsizlik, kalp, şeker hastalıkları, kanserler gibi. Dolayısıyla ihtiyaçlarımız çok değişti” ifadelerini kullandı.
Bakan Recep Akdağ, daha sonra Büyükşehir Belediyesi ve Ak Parti İl Başkanlığı’nı ziyaret etti.

FOTOĞRAFLI