'SEZERYAN ORANINI AŞAĞIYA ÇEKECEĞİZ'
Bakan Akdağ, Hilton SA Otel'de gerçekleşen İl Değerlendirme Toplantısı'nda Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Ak Parti Adana Milletvekilleri Necdet Ünüvar, Mehmet Şükrü Erdinç, CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Türkiye Halk Sağlığı Kurum Başkanı Prof.Dr. İrfan Şencan, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurum Başkanı Prof.Dr. Alper Cihan, ilçe kaymakamları, hastane müdürleri ve sorumluları ile bir araya geldi.
Basına kapalı olarak yaklaşık 5 saat süren toplantının ardından açıklamalarda bulunan Bakan Akdağ, Adana'ya yeni yapılan yeni hastaneler ve mevcut hastanelerde gerçekleşen yenileme çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
Konuşmasında Türkiye'deki sezeryan oranlarının yüksek olduğunu belirten Akdağ, bu konuda özel hastanelerle görüştüklerini aktardı. Özel hastaneleriden bir şey istediklerini dile getiren Bakan Akdağ, şöyle devam etti:
"Sezeryan oranlarımız çok yüksek. Türkiye'de özel hastanelerde her 4 doğumun 3'ü sezeryanla yapılıyor. Yani yüzde 75'i. Bu oran Adana'da yüzde 90'ın üstünde. Onun için özel hastanelerimizle görüştük. Bu oranı mutlaka aşağıya düşüreceğiz. Gereksiz sezeryanları önlemek için hem kadınlarımızı, hem çocuklarımızı oldukça hırpalayıcı işlemden, gereksiz yapılanlardan kurtarmak için bir eylem planı hazırlıyoruz".
AİLE HEKİMLİĞİ KADROLARI ARTTIRILACAK
Aile hekimliği kadrolarının arttırılacağını açıklayan Akdağ, "Aile hekimliği kadrolarımızı arttırıyoruz. Bu sadece Adana için değil, bütün Türkiye için ama bir süreç. Şunu istiyoruz; şu an Adana'da bir aile hekimi 3 bin 300 kişiye hizmet veriyor. Biz süreç içerisinde bu sayıyı 3 binin altına çekmek istiyoruz. Hizmetler daha kaliteli bir hale gelebilsin" dedi.
TÜM ŞEHİRLERDE OTOMATİK KLORLAMA CİHAZI
Bütün şehirdeki özellikle köylerdeki klorlama cihazlarının otomatik olmasını istediklerini vurgulayan Akdağ, şunları söyledi:
"Biliyorsunuz; çok yakın bir zamanda Kahmramanmaş'ın Elbistan İlçesi'nde çok ciddi bir şebeke suyu problemi oldu. Zaman zaman köylerde daha küçük ölçekli böyle salgınlar yaşanabiliyor. Aslında Ak Parti hükümetleri döneminde köylerin hepsine içme suyu getirdik. Ancak bu içme sularının otomatik sularla klorlanması lazım. Çok büyük para tutan bir şeyde değil. Sadece iyi organize edilip bunların satın alınması, hatta bir hizmet satın alınması yapılarak, bakımın da temin edilmesi lazım. Bunu da inşallah yapacağız."
İnşaatı devam eden şehir hastanesinin gelecek yıl bu zamanlar hizmete gireceğini duyuran Bakan Akdağ, toplantıda Adana’daki devlet hastaneleri ve ilçelerdeki sağlık hizmetleri ile ilgili de önemli kararlar alındığını açıkladı.
Gökhan KESKİNCİ/ADANA, ()

FOTOĞRAFLI