"ATATÜRK’ÜN KENDİSİ BİR KERE KEMALİST"
Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, basın toplantısının ardından partisinin gençlik kolları tarafından düzenlenen 'Yeni Türkiye Yeni Anayasa' konferansında konuştu.
Cumhuriyetin kuruluş felsefesinin, 27 Mayıs 1960 ihtilalini yapanlar tarafından değiştirildiğini ileri süren Şentop, "1961 Anayasa hazırladığı zaman başlığını 2’nci Cumhuriyet Anayasası olması önerilmiştir. Seçimle iktidara gelemeyecek siyasi bir düşünceyi, seçimi kazanamasa da iktidara taşıyacak, seçimi kaybetse de iktidarda tutacak bir formül" dedi. Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Anayasaya resmi bir ideoloji koyuyorsunuz, 2. Cumhuriyet projesidir. Atatürkçülük, Kemalizm filan değil. Atatürk’ün kendisi bir kere Kemalist, Atatürkçü değildir. Çünkü bunların hepsi 1982 Anayasası’nda koyulmuş şeylerdir. Mesela Atatürk milliyetçiliği. Mesela bunu anayasanın başlangıç kısmında öneriyorlar. Atatürk milliyetçiliği 11 Eylül 1980 tarihine kadar yok. Atatürk’ün kendisi Atatürk milliyetçisi değil. Sonradan çıkmış kavramlar. Hep bunlar darbe dönemlerinin ürünleri."
Bugünkü CHP'nin, eski CHP olmadığı görüşünü savunan Mustafa Şentop, "Çakma CHP’dir. 10 yıl boyunca tüm siyasi partiler kapatıldı. CHP de kapatıldı. Yani 12 Eylül 1980 senesi öncesi partileri kapalı kaldı. Eski isimle parti kurmak da yasaktı. Kapatmak partiyi öldürmek demek. Öldürmüş. Nasıl canlı ölürse gerçek kişi ölür, bir tüzel kişilik de kapatılınca ölür. Kanun çıkmış kanunla kapatılmış. Ölüyü diriltmek mümkün müdür?" dedi.

FOTOĞRAFLI