ADALET ve Kalkınma Partisi'nin 1'inci Olağanüstü Kongresi, Ankara Arena'da başladı. Kongrede, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tek aday olarak giriyor. MYK seçiminin yapılmayacağı kongre, Başbakan Erdoğan'ın da son kongresi.
Ahmet Davutoğlu, kongre salonunu eşi ve partinin genel başkan yardımcılarıyla birlikte gelerek, partilileri selamladı. Eşiyle birlikte sahneye çıkarak partilileri selamlayan Davutoğlu, ardından kendisi için ayrılan yere geçti. Davutoğlu, burada tebrikleri kabul etmeye başladı.

ERDOĞAN: BİLESİNİZ Kİ BU DA BİR FATİHA'DIR, BİR BAŞLANGIÇTIR
Seçilmiş Cumhurbaşkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti'nin 1'inci Olağanüstü Kongresi'nin yapıldığı Ankara Arena'ya geldi. Burada salon dışında bekleyen kalabalığa seslenen Erdoğan, Ahmet Davutoğlu'nun AK Parti Genel Başkanlığı için ortak aday olduğunu dile getirerek; "İnanıyorum ki bugünkü kongrede katılımın tümünün ittifakıyla Davutoğlu kardeşim çıkacaktır" dedi.

"MİSYON DEĞİŞİKLİĞİ DEĞİL, SADECE İSİM DEĞİŞİKLİĞİ"
Recep Tayyip Erdoğan, bir misyon değişikliği olmadığını kaydererek şunları söyledi; "Bizim bu konuşmamız bir misyon değişikliği değildir. Sadece bir isim değişikliğidir. Ve asla bir veda değildir. Bilesiniz ki bu da bir Fatiha'dır, bir başlangıçtır. Bunu böyle bilmenizi istiyorum. 81 vilayetten buraya gelen, bir şeyi ortaya koyuyorsunuz; biriz, iriyiz, diriyiz, beraberiz, kardeşiz, hep birlikte Türkiye'yiz. Misyonumuzdan hiçbir zaman feragat etmedik, taviz vermedik. 77 milyonu sevdik, kucakladık. Edirne'den Hakkari'ye, Sinop'tan Hatay'a hep birlikte ihya oldu, olmaya devam edecek. Hep tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet dedik, yine böyle yüreyeceğiz."

"CUMA GÜNÜ DE YENİ KABİNE GERÇEKLEŞMİŞ OLACAKTIR"
Erdoğan, salona geçerek kongreye başlanacağını dile getirerek; "İnşallah içimizden biri, kardeşimiz genel başkanlığa aday gösterdik. Ortak adayımız Ahmet Davutoğlu bey oldu. Ve inanıyorum ki bugünkü kongrede katılımın tümünün ittifakıyla Davutoğlu kardeşim çıkacaktır. Yarın Cumhurbaşkanlığıyla ilgili yemin törenini yaptıktan sonra, kendilerine inşallah kabineyi kurma görevini vereceğiz. Cuma günü de yeni kabine gerçekleşmiş olacaktır. Sizlerden ayrılmıyorum bunu bilmenizi istiyorum. Bugüne kadar genel başkan, başbakan olarak aranızdaydım, inşallah bundan sonra cumhurun başkanı olarak aranızda olacağım" diye konuştu.

Erdoğan, konuşmasının ardından otobüsün üzerine kalabalığı selamlayarak, kongrenin yapılacağı salona geçti.
Ardından salonda giren Erdoğan, salonda ayakta alkışlanarak karşılandı. Erdoğan, Davutoğlu'yla ve bazı partililerle el sıkışarak, özel olarak hazırlanmış platformdan kongreye katılanlara çiçek attı. Eşiyle birlikte partilileri selamlayan Erdoğan, Davutoğlu'yla yanyana oturarak, kongreyi izlemeye başladı. Kongrede açılış konuşmasını Süleyman Soylu yaptı.

SALONDAN RENKLİ KARELER
Kardeşlerim, misyonumuzdan hiçbir zaman feragat etmedik, taviz vermedik. Ama biz 77 milyonu sevdik, kucakladık. Ayırt etmeksizin kucakladık. 780 bin metrekarelik vatan topraklarımıza hizmet götürdük. Bu hizmeti götürmeye devam edeceğiz. Ta Edirne’den Hakkari’ye, Sinop’tan Hatay’a hep birlikte inşallah ihya oldu, inşa oldu, inşa olmaya devam edecek. Modern bir Türkiye’yi gerçekleştirdik, gerçekleştiriyoruz. Asla taviz vermek yok. Tek millet dedik, tek bayrak dedik, tek vatan dedik, tek devlet dedik. Yine böyle yürüyeceğiz. Sizleri çok daha fazla bekletmeden müsaadenizi alarak inşallah salona geçelim, bir an önce kongreyi başlatalım ve hayırlısıyla daha önce de ifade ettiğimiz gibi, içimizden biri, bu mücadelede beraber yürüdüğümüz kardeşimizi biliyorsunuz genel başkanlığa aday gösterdik.

YENİ KABİNE CUMA GÜNÜ
Ortak adayımız Dışişleri Bakanımız Ahmet Davutoğlu bey oldu. Ve inanıyorum ki bugünkü kongreden de katılımın tümünün de ittifakıyla Ahmet Davutoğlu kardeşim çıkacaktır ve süratle yarın cumhurbaşkanlığıyla ilgili yemin törenini yaptıktan sonra, devir teslim töreninden sonra, kendilerine kabineyi kurma görevini vereceğiz. Cuma da yeni kabine gerçekleşmiş olacaktır.

HAKKINIZI HELAL EDER MİSİNİZ?
Sizlerden ayrılmıyorum bunu bilmenizi istiyorum. Bundan sonra 10 Ağustos'ta seçmiş olduğunuz ilk cumhurun başkanı olarak aranızda olacağım. Bu kardeşinize haklarınızı helal eder misiniz? Ben de size haklarımı helal ediyorum.

"MİLLETİN ADAMI, MİLLETİN PARTİSİ İLE KUCAKLAŞIYOR"
Erdoğan'ın salona girmesi kürsüden "büyük an" olarak ilan edildi. Erdoğan'ın içeriye girdiği an, "milletin adamı, milletin partisi ile kucaklaşıyor" anonsu yapıldı.

"MUHAFAZAKAR DEMOKRAT"
Erdoğan eşi Emine Hanım'la birlikte salona girdiğinde yapılan anonslardan biri de "muhafazakar demokrat" oldu.
En çok kullanılan sıfat ise "yeni Türkiye'nin lideri" idi.

KARANFİL ATTILAR
Erdoğan ve eşi, salona girişlerinde kendileri için özel olarak hazırlanmış platformdan yürüyerek tüm salonu selamladılar.
Erdoğan ve eşi, platfomun etrafında hazır bekletilen kırmızı karanfilleri de partililere attılar.

DELEGELERDEN NOTLAR GELDİ
Erdoğan ve eşi platforma yürürken, gerek kendisine gerekse Emine Hanım'a, delegeler için ayrılmış bölümden çeşitli notlar iletildi. Erdoğan çifti de tüm notları aldı.

KONGRE'DE İLGİNÇ ANONS: "SAYIN CUMHURBAŞKANI..."
AK Parti Kongresi'nin açılışı için Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu davet edilirken, kürsüden Erdoğan'a "Sayın Cumhurbaşkanı" diye hitap edildi.
Aynı şekilde, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Soylu'nun da Kongre açış konuşmasına başlarken Erdoğan'a, "Sayın Genel Başkan, Sayın Başbakan, Sayın Cumhurbaşkanım" olarak hitap etmesi dikkat çekti.

DİVAN BAŞKANI'NIN KONUŞMASINDA DA 'CUMHURBAŞKANI' VURGUSU
Divan Başkanı seçilen AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek de, yaptığı konuşmaya, "Sayın Cumhurbaşkanım" sözleriyle başladı.
Tarihi bir gün yaşandığını söyleyen İpek, "Dünyanın gözü burada" dedi.

EKRANDA "ONE MINUTE" DEDİ, KONGRE COŞTU
Kongre'de Recep Tayyip Erdoğan'ın hayatını anlatan yaklaşık yarım saatlik bir film gösterildi.
Erdoğan'ın okul hayatından, evliliğine, siyasi hayatının dönüm noktasına kadar pekçok bilginin verildiği filmin en çok alkış alan bölümü ise Davos'ta yaşanan "one minute' olayı oldu.
Tanıtım filminde erdoğan'ın Davos'taki one minute olayı gösterildiğinde, tüm kongre katılanları ayakta alkışladı.

"DARBE TEŞEBBÜSLERİNİ BERTARAF ETTİ"
Erdoğan'ın annesinin öldüğü dönemde, kendisine karşı darbe girişiminin başladığının yer aldığı filmde, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın ifadeye çağrıldığı olaya "narkoz planı" gazete manşetiyle yer verildi. Filmde, "Gezi olayları, 17 ve 25 Aralık darbe teşebbüsleri Erdoğan'ın liderliğiyle, bertaraf edildi" denildi.

"HİZMETİN USTASI, SESSİZ KİTLELERİN SESİ"
Tanıtım filminin sonunda Erdoğan için, "Sessiz yığınların kaptanı, hizmetin ustası, sessiz kitlelerin sesi, ilklerin mimarı, o milletin adamı" ifadeleri kullanıldı.

KÜRSÜYE "GENEL BAŞKANIMIZ VE BAŞBAKANIMIZ" DİYEREK DAVET EDİLDİ
Erdoğan, kongre konuşmasını yapmak üzere Divan Başkanı Haluk İpek tarafından "genel başkanımız ve başbakanımız" olarak anons edilerek kürsüye davet edildi.

VEDA KONUŞMASI
Belgesel sonrasında kürsüye 12'nci cumhurbaşkanlığına seçilen Recep Tayyip Erdoğan geldi.

Erdoğan, konuşmasında şunları söyledi:

Saygıdeğer divan, çok değerli kardeşlerim…
Geçmişte malum partimizin kuruluşunda bir küçük yavru bir altın bize göndermişti. Kızımız diyor ki benim altınım yok ama benim de sevgim var, kabul eder misiniz diyor. Yurt içinden ve yurt dışından kongremize katılan misafirler, sevgili yol arkadaşlarım, kader arkadaşlarım, genç kardeşlerim, değerli hanım kardeşlerim, değerli beyefendiler sizleri en kalbi duygularımla hasretle muhabbetle selamlıyorum. Allah’ın selamı rahmeti bereketi hepinize, hepimize olsun diyorum. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin birinci olağanüstü kongresinin milletimiz demokrasimiz için hayırlara vesile olmasını rabbimden niyaz ediyorum.

Tüm delegelerimize, Ak Parti mensuplarına, her bir kardeşime, hem Ankara’ya hem kongre salonumuza hoş geldiniz diyorum.

KADIN KOLLARINA TEBRİK
13 yaşındaki AK Parti teşkilatı kuşkusuz her türlü övgüyü ziyadesiyle hak ediyor. 14 Ağustos 2001’den bugüne kadar AK Parti’de görev almış, kurucularımızdan MKYK üyelerimize, başkan yardımcılarımızdan bakanlarımıza, milletvekillerimizden il ilçe başkanlarımıza, belediye başkanlarımızdan belediye meclis üyelerimize kadar tüm gönüldaşlarımızı selamlıyorum. Teşkilatımızda görev yapmış, bugün aramızda bulunmayan, ahirete irtihal etmiş kardeşlerimi rahmet yad ediyorum. mekanlarının cennet olmasını Allah’tan niyaz ediyorum. Elbette ki kadın kollarımızı bir kez daha özellikle selamlıyorum. Bu hareket hanım kardeşlerimizle güç kazandı, hanım kardeşlerimizin yüreklerini ortaya koymaları sayesinde bugünlere ulaştı. Bu kutsal davayı bir anne şefkatiyle, hanım zarafetiyle bir oya gibi işleyen hanım kardeşlerimize, bir kez daha şükranlarımı sunuyorum.

ÖZAL'DAN ERBAKAN'A
Sevgili gençler, AK Parti’nin bu AK teşkilatını alnı ak, yüreği ak, bahtı ak gençleri, sizleri bugün bir kez daha gönülden selamlıyorum. Sizlere her zaman inandım, güvendim. Gençler sizler bu milletin umudusunuz. Sizler yer yüzündeki tüm mazlumların umudusunuz. Sizler Sultan Alparslan’dan Osmangazi’ye Gazi Mustafa Kemal’den Adnan Menderes’e, Turgut Özal’dan Necmettin Erbakan’a kadar uzanan bir kutlu davanın kahraman neferlerisiniz. Yarınlarımız olan geleceğimiz olan umudumuz olan gençler istikbalin siyasetçileri. Yarının idarecileri, bugün sizleri çok farklı çok daha samimiyetle çok daha muhabbetle selamlıyorum.

POLİSE SELAM
Buradan sınır karakollarında gözünü değil gönlünü namlunun ucuna koyarak vatanının nöbetini tutan genç Mehmetleri, askerimizi, polisimizi özellikle selamlıyorum.

Dün yani 26 Ağustos’ta Malazgirt zaferimizin 943’ncü yılını idrak ettik. Yavuz Sultan Selim’in Osmanlı’nın kahraman neferlerini şehit ve gazilerimizi hürmetle yad ediyorum. Birinci Dünya Savaşı'nda şehit ve gazi olan ecdadımızı hürmetle yad ediyorum. Kıbrıs ve Kore şehitlerimizi, terörle mücadelede şehit olan polis asker ve şehitlerimizi aynı şekilde rahmetle anıyor vefat etmiş gazilerimize Allah’tan rahmet hayattaki gazilerimize uzun ve hayırlı ömürler niyaz ediyorum. Onların eli öpülesi annelerini babalarını, şehit ve gazilerimizin kutsal emanetlerini de buradan muhabbetle selamlıyorum.

SİZLERİN ALLAH'INA KURBAN
Kongremizin hemen başında, tekraren ifade etmek arzusundayım. 10 Ağustos sürecinde işte bu teşkilat tarih yazdı. Sizlerin Allah’ına kurban. Siz dağ taş demediniz, kar kış demediniz. Durmak yok yola devam dediniz. Ve bütün zorluklara göğüs gererek çalıştınız. İşte bu teşkilat 10 Ağustos’ta tarih yazdı. Her bir vilayetimizde, belde ve köyümüzde aşkla çalıştı. Bunun neticesinde sizler sadece cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine tanıklık etmediniz, kendi ellerinizle inşa ettiniz. Önce 2007’deki halk oylamasında milletimizin yüzde 69 oy oranıyla evet demesini sağlayarak tarih yazdınız. Ardından 10 ağustos sürecinde çok çalışarka, milletin adayını, milletin adamını 12’nci cumhurbaşkanı, halk oyuyla gelmiş ilk cumhurbaşkanını sizler seçtiniz.

BİR TUR, İKİ TUR, ÜÇ TUR YOK
Şahsımı cumhurbaşkanı adayı olarak gösteren grubumuza, 10 Ağustos’a kadar gece gündüz çalışan her bir kardeşimize teşekkür ediyorum. Tarihimizde ilk kez cumhurbaşkanı halkın sandığa gitmesi suretiyle belirlendi. Artık bir tur, iki tur, üç dört yok. Hemen ilk turda sizler bu kardeşinizi cumhurbaşkanı seçtiniz. Bunun için çalıştınız. Bu süreci başarılı şekilde idare ettik. Adayların belirlenmesi, oylama, gelişen süreç tamamen yasalar çerçevesinde tecelli etti. İlk kez tecrübe edildiği halde hiçbir sorun çıkmadan, kaosa mahal verilmeden, belki de cumhuriyet tarihinin bu ilk sınavı bu kadar sorunsuz bu kadar kolay bir cumhurbaşkanlığı seçimi gerçekleşti. AK Parti unutmayın her zaman ilklerin partisi olmuştur.

77 MİLYONA TEŞEKKÜR
Parti olarak teşkilat olarak Türkiye’ye böyle bir reformu kazandırmanın gururunu hep birlikte yaşıyoruz. Nefes alıp verdiğimiz sürece de bu gururu hep birlikte yaşayacağız. Demokratik olgunluğunu bir kez daha gösteren, sandığa gidip oyunu kullanan, emeği ve katkısı olan aziz milletime, 77 milyonun her bir ferdine de sonsuz şükranlarımı sunuyorum.

GENEL BAŞKANLIK VAZİFESİNİ SİZLERE TESLİM EDİYORUM
Bugün bu olağanüstü kongreyle 13 yıldır gururla taşıdığım genel başkanlık vazifesini artık sizlere teslim ediyorum. 2001’de başlayan genel başkanlık vazifem 13 yıl 13 gün sonra bugün nihayete eriyor. Yarın saat 14:00’te TBMM’de mazbatamızı teslim alacak, Başbakanlık vazifesini de teslim ederek, yemin ederek 12’nci cumhurbaşkanlığı görevini üstlenmiş olacağız.

SADECE İSİMLER DEĞİŞİYOR
1 Temmuz’da adaylığımın açıklandığı toplantıda bunun bir nihayet olmadığını, bir son bir bitiş olmadığını, bunun yeni bir başlangıç olduğunu ifade etmiştim. Sonrasında yaptığımız toplantılarda mitinglerimizde 10 Ağustos akşamı AK Parti genel merkezi balkonunda, bu hususun altını çizmiştim. Bugün değişen unutmayın sadece şekildir. Bugün öz değişmiyor. Bugün partimizin yüklendiği misyon, davamızın ruhu hedef ve ideallerimiz değişmiyor. Bugün sadece ve sadece isimler değişiyor. Her zaman ifade ettim. AK Parti 13 yıllık bir parti olsa da aslında asırlar öncesinden başlamış kutlu bir yürüyüşün davanın mirasını omuzlarında taşıyan bir partidir. 1071’de Malazgir ovasında, sultan Alparslan’ın arkasında namaza duran, neferlerin hissiyatı neyse bizim de hissiyatımız işte odur.

KAHRAMAN MEHMETÇİĞİN TORUNLARIYIZ
Hicazın çöllerinde sıcağın altında, Sarıkamış’ta Allahu Ekber dağlarının ardında beyaz karların altında şehit olan bizim dedelerimizdir. Çanakkale’de yüreğiyle direnen zafer kazanan şehitler bizim dedelerimizdir. Bizler hep birlikte kurtuluş savaşımızda var olmak ya da olmamak, yok olmaz onuruyla yaşamak veya onuruyla şehit olmak arasında seçim yapan kahraman Mehmetçiğin torunlarıyız. Sanmayın ki 13 yıllık bir yoldan geliyoruz. Biz asırlardır yürüyoruz. Biz kökü mazide olan atiyiz. Biz kökü olmayan ruhu olmayan geçmişiyle irtibatlarıyla koparmış bir parti, böyle bir hareket asla değiliz.

BU HAREKETTE ERBAKAN'IN DA ALIN TERİ VARDIR
Bu harekette Gazi Mustafa Kemal in ufku vizyonu vardır. Menderes’in millet uğruna verilmiş canı vardır. Bu harekette şüpheniz olmasın Necmettin Erbakan’ın da alın teri vardır. Eski başbakanlarımızdan, cumhurbaşkanlarımızdan Turgut Özal’ın da emeği vardır. Bu hareket Ahmet Yesevi’den Mevlana’ya Hacı Bektaş Veli’den Fuzuli’ye, Nazım Hikmet’ten Necip Fazıl’a Mehmet Akif’ten Sezai Karakoç’a kadar o bereketli pınarlardan beslenmiş bir harekettir. Biz bu yola 13 yıl önce 100 yıl önce çıkmadık. İşte onun için isimlerin hiç ama hiç önemi yoktur. Hazreti Adem’den bugüne kadar nice insanlar geldiler. Kondular ve göçtüler. Mezarlıklarda ismi unutulmuş bedeni çürümüş, toprağa karışmış nice insanlar var. milyarlarca insan kayboldu ve gitti. Hazreti Adem ile başlayan iyinin ve kötünün mücadelesi devam etti. Hak ile batıl mücadelesi. İsimleri fanidir. Baki olan davadır. Dün bu büyük davanın sancaktarlığını başkaları yapıyor, mücadelesini başkaları veriyordu. Bugün bu sancağı biz gururla taşıyoruz. Yarın da bu dava sancağı düşmeyecek. İstiklalde de bu dava sahipsiz kalmayacak. Bugünün çocukları gençleri bizlerden devralacak ve onurla o sancağı taşıyacaklar.

''BEN YOKSAM DAVA DA YOK DİYENLER...''
Bu kutlu hareket, mensuplarıyla şereflenmez. Bunun altını çiziyorum çok önemli. Mensuplarıyla şereflenmez. Tam tersine mensuplarına şeref verir. Şunu unutmayın… Gençler şunu unutmayın. Ben yoksam dava da yok diyenler, daha en baştan kaybetmiş olanlardır. Ben olmazsam dava ilerleyemez diyen, davanın ruhunu özünü anlayamamıştır. Bu dava ancak benim ismimle ayakta kalabilir, ancak benim ismimle şereflenebilir diyen kibir tuzağına düşmüştür. İstişareyi danışmayı ortak aklı dışlayan, bu kutlu davaya haksızlık etmiştir. Zira bu dava hiçbir zaman koltuk davası olmamıştır. Unutmayın size evet yüceler yücesinden bir talimatı hatırlatıyorum. “emrolunduğunuz gibi dosdoğru olun” iki, “tüm işlerinizde istişare ediniz”

ONLARI KİMSE HATIRLAMIYOR VE HATIRLAMAYACAK
Bu dava hiçbir zaman tarihin hiçbir döneminde, makam davası, rütbe paye davası olmamıştır. Bu dava şahsi hırsları kibri fitneyi ve nifakı kıskançlığı çelme takmayı başkasının kuyusunu kazmayı her zaman dışlamış bir davadır. Tarih davasına ihanet edenlerin nasıl onursuzca yok olup gittiğinin örnekleriyle doludur. Bizim dahi yakın tarihimiz davasına ihanet eden, kendisini seçen millete ihanet edip zillete düşen isimlere şahit olmuştur. İşte onları hiç kimse hatırlamıyor ve hatırlayamayacak. Onların iftiralarını kimse hatırlamıyor, hatırlamayacak. Okyanus ötesinden gelen telefonla istifa edenler, darbecilerin haberlerini inanları bugün kimse hatırlamıyor ve hatırlamayacak bunu böyle biliniz.

BAŞKALARININ OYUNCAĞI OLANLAR UNUTULDULAR
Safını cesaretten yana belirleyenler bugün şerefleriyle buradalar. Başkalarının oyuncağı olanlar ise çoktan unutuldular. Unutulmayan namzet adaylar da yok değil ha. Var. onlar da vakti saati geldiğinde o çöplüğün içerisinde yerlerini alacaklardır. Bu büyük dava nice isimler gördü. O isimlerin hepsi geldi geçti, ama dava burada. İsimler değişecek, hepimiz faniyiz.

 Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan, bugün Genel Başkanlık görevini, Ak Parti Merkez Yönetim Kurulu'nun bir sonraki Genel Başkan olarak belirlediği Ahmet Davutoğlu'na devredecek. 

KONGRE'NİN RENGİ: TURKUAZ
AK Parti Olağanüstü Kongresi'nin hakim rengi turkuaz. 
"Hep birlikte yeni Türkiye" sloganıyla düzenlenen Kongre'de Ankara Arena turkuaz renk hakimiyetiyle düzenlenmiş durumda.

SALON HINCA HINÇ DOLU
Daha kongre resmen başlamadan, sabah erken saatlerden itibaren AK Partililer Kongre salonunu doldurdu. Kongre'nin resmi açılışı yapılmadan tribünler tamamen doluydu.

ERDOĞAN VE DAVUTOĞLU'NUN DEV FOTOĞRAFLARI
Kongre salonu süslemesinde, Erdoğan'ın yanısıra bugünkü Kongre'de Genel Başkan seçilmesi beklenen Ahmet Davutoğlu'nun da dev fotoğrafları yer aldı.

Kongre salonunun en görünen yerlerinden birinde de, Davutoğlu ve Erdoğan'ın birlikte olduğu, üzerinde "yolunuz yolumuz" yazılı olan afiş yer aldı.

İşte Ahmet Davutoğlu için bestelenen şarkının sözleri

SALONDAKİ PANKARTLAR
Salon içinde ve dışında AK Parti seçim şarkıları çalınırken, partililer şarkılara eşlik etti ve sunucunun anonslarıyla koordineli şekilde tezahüratlarda bulundu.

"Hep Birlikte Yeni Türkiye" temasını taşıyan kongrenin yapılacağı salonda, "Hayallerimiz var sevdamız var", "Şimdi Türkiye zamanı", "Biz birlikte Türkiyeyiz", "Yeni hedefler yeni Türkiye", "Durmak yok yola devam", "Her şey Türkiye için, bu ışık sönmeyecek" pankartları yer alıyor.

GAZETECİLERE AKREDİTASYON UYGULANDI
Kongre'yi izleyecek gazeteciler için de özel basın kartları bastırıldı. AK Parti yönetimi, olağanüstü kongre için basına akreditasyon uygulaması da yaptı.

Olağanüstü Kongre için Zaman, Cihan Haber Ajansı, Bugün, Kanaltürk, Yurt, Evrensel, Birgün ve Sözcü'ye akreditasyon verilmedi. 

SALONA GİREMEYENLER İZDİHAMA NEDEN OLDU
Kongreye 3 bin kişi çağrıldı. Bunlar siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve sendikalar. Ayrıca 1020 otobüsle 40 bin kişi Ankara’ya getirildi. Salona giremeyen partililer dışarıda izdiham oluşturdu. Kurulan çadırlarda kongreyi izliyor.

ÜÇ AYRI FİLM YAYINLANACAK
Kongre boyunca dört ayrı film yayınlanacak.
Dev ekranlarla, kongre salonu dışında da yayınlanacak filmlerin başlıkları şöyle;

* Erdoğan'ın siyasi yolculuğu
* AK Parti'nin siyasi yolculuğu
* Genel Başkan adaylarının tanıtımı

"GENEL BAŞKAN ADAYLARI" DİYOR AMA...
Kongre programında, Genel Başkan "adayları" için de konuşma süresi ayrılmış. 
Kongre programında "adaylar" demesine rağmen, AK Parti Olağanüstü Kongresi'nde Davutoğlu dışında herhangi bir ismin aday olması da beklenmiyor.
Nitekim Kongre'nin yapıldığı Ankara Arena'da da Erdoğan'ın dışında AK Parti'den sadece Davutoğlu'nun fotoğrafları yer alıyor.

Gül'den AK Parti kongresine telgraf

YABANCI KONUKLARA RESEPSİYON
Kongre için çok sayıda yabancı konuk da davet edildi. Katılan konuklar için Ankara Arena'da, salonda oylama sürerken bir resepsiyon verilmesi de planlanıyor.

KONGRE'DE YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ
Gerek Kongre salonunun içinde, gerekse dışında çok yoğun güvenlik önlemi alınmış durumda.
Gazetecilerin bile ne delegelere ayrılmış salonun orta bölümüne, ne de seyircilere ayrılmış tribünlere geçişine izin verilmiyor. 
Delegeler, konuklar, gazeteciler ve izleyiciler farklı farklı kapılardan, birkaç aramadan geçirilerek salonun içine alınıyor.

TRİBÜN ARALARINA KORUMALAR ADETA "ETTEN DUVAR" ÖRDÜ
Konuklara ayrılan bölümde, tribün aralarında bile çok sayıda polis yer alıyor. Polisler, tribün aralarında adeta "etten duvar" örmüş durumda. 

SÜREKLİ "SAĞLIKÇILAR" ANONS EDİLİYOR
Kongreyi izlemek isteyenler gece yarısından itibaren Ankara Arena'ya gelmeye başladılar.

Uzun bekleyiş, sıcakla da birleşince, sabahın ilk saatleriyle birlikte fenalaşmalar başladı. Kongre salonunda kürsüden sürekli sağlıkçılar anons edilip, rahatsızlananlara yönlendiriliyor.

TRT'DEN BİR İLK: ÖRÜMCEK KAMERA
TRT, AK Parti olağanüstü kongresini izlemek için bir de ilki gerçekleştiriyor;
Kongre için salonun tavanına "örümcek kamera" düzeneği kuruldu. 
Daha önce maçlarda kullanılan örümcek kamera ilk kez bir siyasi parti kongresinde kullanılmış olacak.

GÜRSEL TEKİN AK PARTİ KONGRESİ'NDE
AK Parti Kongresi için diğer siyasi partilere de davetiye gönderilmişti.
CHP bu davete Genel Sekreter düzeyinde yanıt verdi; AK Parti Kongresi'ne CHP'yi temsilen Genel Sekreter Gürsel Tekin katıldı.

Kuzey Irak Kürt Yönetimi Başbakan Neçirvan Barzani ile Irak Türkmen Cephesi Lideri Salihi de katıldı.

TEK İLE ÖZEL AYRIMCILIK YAPILDI
Daha önceki AK Parti kongrelerinde liderin gelmesinden önce kürsüden tek tek illerin adları sayılarak, bu illerden gelen izleyiciler selamlanırdı. Bu kongrede sadece coğrafi bölgeler sayılmakla yetinildi. 
Bu kongrede ise sadece tek bir ile "özel ayrımcılık" yapıldı. İllerden sadece, Genel Başkan adayı Ahmet Davutoğlu'nun seçim bölgesi olan Konya'ya özel ayrımcılık yapıldı. Konya'nın adı ayrıca anılarak, Konya'dan gelen izleyiciler özel olarak selamlandı.

KON TV'YE ÖZEL YER AYRILDI
Salonda Konya'nın yerel kanalı Kon TV'de ayrıcalıklıydı. Kon TV'ye, sürsünün tam karşısında, özel bir yer ayrılmış durumdaydı.

SALONA ÖNCE DAVUTOĞLU GELDİ
AK Parti'de tek genel başkan adayı Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu ile birlikte saat 10:00'dan bir kaç dakika önce salona giriş yaptı. Partililerin sevgi gösterilerine Davutoğlu, el sallayarak karşılık verdi.


"HİZMETİ DEVRALACAK OLAN..."
Davutoğlu Kongre'de sahneye ''hizmeti devralacak olan" sözleriyle anons edildi. 

Davutoğlu ve Sare Hanım kürsüde kongre salonunu selamladıktan sonra, kendilerine ayrılan bölüme geçtiler.

FOTOĞRAF YARIŞI
Davutoğlu ve eşi kendilerine ayrılan yere geçince, AK Partililer arasında Davutoğlu ile fotoğraf çektirme yarışı başladı.

ERDOĞAN'A MEKTUP YAZIP "BABAMI KOVAR MISINIZ" DİYEN KIZI DA SALONDA
Davutoğlu ve eşinin yanısıra, çocukları da salonda hazır bulundular. Küçükken Dışişleri Bakanlığı görevi nedeniyle çok seyahat etmesinden dolayı Başbakan Erdoğan'a mektup yazarak, "Babamı göremiyorum, lütfen kovar mısınız?" diyen Davutoğlu'nun küçük kızı Hacer Büke de salondaydı.

DAVUTOĞLU'NA TEBRİK
Davutoğlu salona girip yerine oturduğunda bakanlar ve partililer de yanına gelip tebrik etti.

VE ERDOĞAN SON KONGRESİ İÇİN ARENA'DA: "BU ASLA BİR VEDA DEĞİL"
AK Parti Genel Başkanı ve Türkiye'nin seçilmiş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son kongresi için Arena'ya eşiyle birlikte geldi. 
Erdoğan, Ankara Arena'da salona girmeden önce salon dışındakilere hitaben konuşma yaptı.

"ASLA VEDA DEĞİL"
Erdoğan konuşmasında genel başkanlıktan ayrılmasına rağmen, "Bu asla bir veda değildir" dedi.

Erdoğan, "Bilesiniz ki bu da bir Fatiha'dır. Yeni bir açılıştır. Yeni bir miladdır. Bunu böyle bilin" diye konuştu.

ERDOĞAN'DAN İLGİNÇ ÇIKIŞ: "CUMHURBAŞKANI" DEMEDİ, "CUMHUR'UN BAŞKANI" DEDİ
Recep Tayyip Erdoğan Kongre'ye gelişinde yaptığı konuşmada yarın devralacağı yeni görevinden "Cumhurbaşkanı" olarak bahsetmedi. "Cumhur'un başkanı" diyerek yeni görevini tarif etti. 
Erdoğan, "Bugüne kadar Genel Başkan, Başbakan sıfatıyla aranızdaydım. İnşallah bundan sonra 10 Ağustos'ta seçmiş olduğunuz ilk Cumhur'un Başkanı olarak görev yapacağım.." dedi.

"HERKESİ KUCAKLADIK"
Ayırdetmeksizin tüm Türkiye'yi kucakladıklarını anlatan Erdoğan, "modern bir Türkiye'yi gerçekleştirdik. Gerçekleştiriyoruz. Asla taviz vermek yok" diye konuştu. 
"İçimizden biri, bu mücadelede beraber yürüdüğümüz kardeşimizi Genel Başkanlığa aday gösterdik. Ortak adayımız, Konya Milletvekilimiz Ahmet Davutoğlu" dedi.

Erdoğan, "Ümidediyorum ki, Kongre'nin tümünün katlımıyla kardeşim Davutoğlu seçilecektir" diyerek, Davutoğlu'na destek verdi.

KONGRE'DE İLGİNÇ ANONS: "SAYIN CUMHURBAŞKANI..."
AK Parti Kongresi'nin açılışı için Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu davet edilirken, kürsüden Erdoğan'a "Sayın Cumhurbaşkanı" diye hitap edildi.
Aynı şekilde, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Soylu'nun da Kongre açış konuşmasına başlarken Erdoğan'a, "Sayın Genel Başkan, Sayın Başbakan, Sayın Cumhurbaşkanım" olarak hitap etmesi dikkat çekti.

DELEGE YOKLAMASI YAPILDI; 1245 DELEGE SALONDA
Kongre öncesinde delege yoklaması yapıldı. Süleyman Soylu, 1245 delegenin yoklamada imza verdiğini, kongre için yeter sayısının oluştuğunu söyledi ve Kongre'yi resmen açtı.

SOYLU "CUMHURBAŞKANIM" DİYE HİTAP ETTİ
Soylu'nun açılış konuşmasında Erdoğan'a hitap ettiği bölümlerinde "Sayın Cumhurbaşkanım" ifadesini kullanması dikkat çekti. Soylu, "Darbeler entrikalar iktidarı ele geçirme yolu olmaktan çıkarılmıştır. Oyunun kuralının demokrasi olduğu tescil edilmiştir.Vesayet tasfiye edilmiştir. Ülkenin nasıl ve kim tarafından yönetileceğine sadece ve sadece millet karar vermektedir. Siyaset her alanı AK Parti de dahil olmak üzere, millet murakebesine açıktır" dedi.

"GAZİ MUSTAFA KEMAL'İN YAPMAK İSTEDİKLERİNİ YAPTIK..."
Soylu konuşmasında, "AK Parti, Gazi Mustafa Kemal Paşa, Adnan Menderes, Özal, Erbakan'ın yapmak istediklerini yerine getirmeye vesile olmutur bu büyük hareket" ifadesini kullandı.

"ERDOĞAN, MİLLET YOLUNDA ÇOK ÇİLE ÇEKTİ"
Erdoğan"ın "millet yolunda çok çile çektiğini" söyleyen Soylu, ''Mazide yaşadıklarımızı asla unutmadık. Milletin yoluna hep mayın döşediler" dedi.

Tüm engellere rağmen milletin Tayyip Erdoğan'ı "tarihi yapıcı" olarak öne çıkardığını söyleyen Süleyman Soylu,

"CUMHURBAŞKANLIĞINA ŞANLA ŞEREFLE UĞURLUYORUZ"
Soylu şöyle konuştu: "Genel Başkanımızı, Başkanımızı, Cumhurbakanımızı millletimizin kendisini seçerek tevdi ettiği Cumhurbaşkanlığı görevine şanla şerefle uğurluyoruz." 

DİVAN OLUŞTURULDU; BAŞKAN HALUK İPEK
AK Parti Kongresinde Divan da oluşturuldu. Divan'a başkan olarak Ankara Milletvekili ve Genel Sekreter Haluk İpek, Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili ve Grup Başkan vekili Belma Satır Üyeliklere ise, İstanbul Milletvekil Mehmet Doğan Kubat, Mardin Milletvekili Gönül Şahkulubey Kadın Kolları Başkanı Güldal Akşit, Gençlik Kolları Başkanı Zafer Çubukçu,İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu seçildi.

DİVAN BAŞKANI'NIN KONUŞMASI
Divan Başkanı seçilen AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek de, yaptığı konuşmaya, "Sayın Cumhurbaşkanım" sözleriyle başladı. 
Tarihi bir gün yaşandığını söyleyen İpek, "Dünyanın gözü burada" dedi.

EKRANDA "ONE MINUTE" DEDİ, KONGRE COŞTU
Kongre'de Recep Tayyip Erdoğan'ın hayatını anlatan yaklaşık yarım saatlik bir film gösterildi.
Erdoğan'ın okul hayatından, evliliğine, siyasi hayatının dönüm noktasına kadar pekçok bilginin verildiği filmin en çok alkış alan bölümü ise Davos'ta yaşanan "one minute' olayı oldu.
Tanıtım filminde erdoğan'ın Davos'taki one minute olayı gösterildiğinde, tüm kongre katılanları ayakta alkışladı.

"DARBE TEŞEBBÜSLERİNİ BERTARAF ETTİ"
Erdoğan'ın annesinin öldüğü dönemde, kendisine karşı darbe girişiminin başladığının yer aldığı filmde, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın ifadeye çağrıldığı olaya "narkoz planı" gazete manşetiyle yer verildi. Filmde, "Gezi olayları, 17 ve 25 Aralık darbe teşebbüsleri Erdoğan'ın liderliğiyle, bertaraf edildi" denildi.

"HİZMETİN USTASI, SESSİZ KİTLELERİN SESİ"
Tanıtım filminin sonunda Erdoğan için, "Sessiz yığınların kaptanı, hizmetin ustası, sessiz kitlelerin sesi, ilklerin mimarı, o milletin adamı" ifadeleri kullanıldı.

KÜRSÜYE "GENEL BAŞKANIMIZ VE BAŞBAKANIMIZ" DİYEREK DAVET EDİLDİ
Erdoğan, kongre konuşmasını yapmak üzere Divan Başkanı Haluk İpek tarafından "genel başkanımız ve başbakanımız" olarak anons edilerek kürsüye davet edildi.

"ALTINIM YOK AMA..."
Erdoğan, kürsüye çıktığında küçük bir kız da hemen arkasından yanına gitti. Erdoğan'a birşeyler söyledi ve ayrıldı.
Çocuğun ne söylediğin ise kürsüden bizzat Erdoğan açıkladı; "Partimizin kuruluşunda bir küçük yavru bir altın göndermişti.
Benim altınım yok ama benim de sevgim var. Kabul eder misiniz?"

KADINLARA VE GENÇLERE ÖZEL TEŞEKKÜR
Erdoğan konuşmasında AK Parti saflarında görev yapan kadın ve gençlere özel olarak teşekkür etti.
"Kutsal davayı, bir oya gibi, bir nakış gibi işleyen AK Parti kadın kollarının tüm mensuplarına sevgilerimi sunuyorum" diyen Erdoğan, AK Parti'nin gençlik kollarına da "AK Parti'nin Yüreği ak, bahtı ak gençleri" diyerek selamladı.

MUSTAFA KEMAL'LE BAŞLADI, ERBAKAN'LA BİTİRDİ
Erdoğan konuşmasında bazı liderlerin adını özellikle anması da dikkat çekti. Erdoğan, Mustafa Kemal Atatürk, Adnan Menderes, Turgut Özal ve Necmettin Erbakan'ı andı. 

ASKER VE POLİSE ÖZEL SELAM
Erdoğan'ın AK Parti'ye veda konuşması niteliğindeki konuşmasında, asker ve polise özel selam göndermesi dikkat çekti. Erdoğan, "Gözünü değil, gönlünü namlunun ucuna koyan genç Mehmetçileri, askerimizi polisimizi özellikle selamlıyorum" dedi.
Erdoğan, Birinci dünya Savaşı, Sarıkaş ve Çanakkale'de şehit olanları da andı.

YAVUZ SULTAN SELİM'İ ANDI
Erdoğan konuşmasında Osmanlı İmparatorluğu döneminde önemli bir dönüm noktası olan Çaldıran savaşına atıf yaptı. Çaldıran Savaşı'nın 500. yıldönümünün bu yıl olduğuna dikkat çeken Erdoğan, bu vesileyle Osmanlı İmparatorlarından Yavuz Sultan Selim'in adını özellikle andı.

"BİR TUR, İKİ TUR, ÜÇ TUR YOK..."
Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçimlerini 10 Ağustos'ta ilk turda kazanmasına da özel vurgu yaparak, "bir tur, iki tur, üç tur yok. Sizler bu kardeşinizi birinci turda seçtiniz" dedi. 
Cumhurbaşkanı'nın ilk kez halkoyuyla seçilmesine rağmen, seçimlerin olaysız ve kaosa yol açmadan gerçekleştirildiğine dikkat çeken Erdoğan, "unutmayın, AK Parti her zaman ilklerin partisi olmuştur" dedi.

"ALLAH'INA KURBAN, ERDOĞAN..."
Erdoğan konuşurken sözü sık sık, "Allah'ına kurban, Recep Tayyip Erdoğan" sloganlarıyla kesildi. Erdoğan bu sloganlara da "sizin Allah'ınıza kurban" diyerek yanıt verdi.

ERDOĞAN'DAN AK PARTİ'YE ÜÇ TAVSİYE
Erdoğan, veda konuşması niteliğindeki AK Parti kongre konuşmasında kurucusu olduğu partiye üç tavsiyede bulundu;
* Dosdoğu olun
* Tüm işlerinizde istiyare edin 
* Makam peşine düşmeyin.

AK PARTİ'DEN AYRILANLARA ÖZEL GÖNDERME
Erdoğan, son dönemde AK Parti'den istifa edenlere özel bir gönderme yaptığı konuşmasında, "bu dava, makam davası, rütbe, paye davası olmadı. Bu dava şahsi hırsları, kibri, fitne, kıskançlığı, nifakı çelme takmayı, başkasının kuyusunu kazmayı her zaman dışlamış bir harekettir.
tarih davasına ihanet etmişlerin nasıl yok olup gittiklerinin örnekleriyle doludur." dedi.

"OKYANUS ÖTESİNDEN GELEN TELEFONLARLA İSTİFA EDENLER..."
İsim vermeyen, ancak konuşmasında "okyanus ötesinden gelen telefonlarla istifa edenler" sözüyle Fethullah Gülen'e de gönderme yapan Erdoğan şöyle konuştu;
"Kendisini seçen milletine ihanet edip, zillete düşenlere şahit olmuştur. Onları kimse hatırlamıyor ve hatırlamayacak bunu böyle biliniz. Okyanus ötesinden gelen telefonlarla istifa edenleri bugün kimse hatırlamıyor ve hatırlamayacak."

"UNUTULMAYA NAMZETLER DE VAR"
Erdoğan'ın en ilginç sözleri ise, "unutulmaya namzet adaylar da yok değil" sözleri oldu.
Kendisinin Cumhurbaşkanı olmasının ardından, partiden ayrılabilecek olanlar bulunduğunu ima eden Erdoğan, "unutulmaya namzet adaylar da yok değil, var. onlar da vakti zamanı geldiğinde o çöplüğün içinde yer alacaklardır." dedi. 
Erdoğan'ın bu sözleri Kongre salonunda, Erdoğan sonrasında yeni yönetimden rahatsız olabilecek isimlere "uyarı" olarak yorumlandı.

"13 YIL, 13 GÜN SONRA...."
Erdoğan, AK Parti'ye veda ettiği konuşmasında, Genel Başkanlık görevini "13 yıl 13 gün" sürdürdüğünü de vurguladı. 
Erdoğan, "13 yıldır gururla taşıdığım AK Parti'nin genel başkanlık vazifesini sizlere teslim ediyorum. 14 Ağustos 2002'de başlayan Genel Başkanlık görevim, 
13 yıl 13 sonra, işte bugün nihayete eriyor." dedi.

"BU SON DEĞİL, YENİ BİR BAŞLANGIÇ"
Daha önceki konuşmalarında ifade ettiği, yeni görevinin "bir son değil, bir başlangıç olduğunu" da tekrarlayan Erdoğan, şöyle konuştu;
"Bugün değişen sadece şekildir. Bugün öz değişmiyor. Davamızın üstlendiği misyon, hedef ve ideallerimiz değişmiyor. Sadece ve sadece isimler değişiyor."

"BU HAREKETTE MUSTAFA KEMAL'İN UFKU, VİZYONU, HAYALLERİ VAR"
Erdoğan, AK Parti'nin 13 yıllık bir parti olmasına rağmen, kökleri geçmişe dayanan bir hareket olduğunu söyleyerek, şöyle konuştu;
"Biz kökü olmayan, ruhu olmayan, geçmişiyle irtibatlarını koparmış bir parti, böyle bir hareket asla değiliz. Bu harekette Abdülhamit Han'ın dirayeti, Fatih Sultan Mehmet'in Kahramanlığı, Osman Gazi'nin basireti, Nurettin Zengi'nin cesareti, Sultan Alparslan'ın imanı vardır. 

Bu harekette Gazi Mustafa Kemal'in ufku, vizyonu, hayalleri vardır. Bu harekette merhum Adnan Menderes'in millet uğranı verilmiş canı vardır. Bu harekette, hiç şüpheniz olmasın, eski Başbakanlarımızdan Prof Necmettin Erbakan'ın da alınteri vardır"

ERBAKAN'A ÖZEL ALKIŞ
Erdoğan konuşmasında pekçok isim andı. Ancak salon, özellikle Erbakan'ın adını andığında yoğun alkışlarla destek verdi.

"BU HAREKET MENSUPLARIYLA ŞEREFLENMEZ, MENSUPLARINA ŞEREF VERİR"
Erdoğan, Ak Parti hareketinin "kişiye bağlı hareket olmadığına özel vurgu yaparak, "ben olmazsam, dava ilerleyemez diyen, davanın özünü ruhunu anlayamamıştır" dedi.

ERDOĞAN'DAN YARGITAY'A ÇOK AĞIR TEPKİ
Erdoğan, Yargıtay kuruluş yıldönümü törenine Türkiye Barolar Birliği Başkanı (TTB) Metin Feyzioğlu'nu da davet edip, konuşmasına karar veren Yargıtay Başkanlar Kurulu'na ağır tepki gösterdi. 

Erdoğan ile Feyzioğlu arasında, Danıştay Kuruluş yıldönümü töreninde tartışma yaşanmış, Erdoğan o tartışmanın ardından Feyzioğlu'nun konuşturulacağı yargı organı toplantılarına katılmayacağı açıklamıştı. 

Eylül ayında yapılacak Yargıtay kuruluş yıldönümü töreninde TTB başkanı olarak Feyzioğlu'nun konuşma yapıp yapmayacağı tartışma konusu olmuş, bu konuda son noktayı Yargıtay Başkanlar Kurulu koymuştu. 

Başkanlar Kurulu, ifade özgürlüğü çerçevesinde Feyzioğlu'nun törende konuşma yapmasına karar vermişti.

ERDOĞAN SERT KONUŞTU
Erdoğan, Kongre'de yaptığı konuşmada bu konuya değinerek, "Yargıtay başkanlar kurulunun hem siyasete hem de halkın doğrudan seçtiği cumhurbaşkanına karşı son derece nezaketsiz tavırları eski Türkiye'nin alışkanlıkları" dedi.

"HUKUK SİSTEMİ BİR AVUÇ HAŞHAŞİNİN ŞANTAJINA MAHKUM EDİLEMEZ"
Erdoğan, paralel yapının yargıya etkisine değinerek, "hukuk sistemi bir avuç haşhaşinin şantajına mahkum edilemez. 
Pensilvanya hukuk sistemine emir veremez talimat veremez .
Bu ülkenin hukuk sistemi 
Hasan Sabbah benzeri tehlikeli meczupların oyuncağı asla olamaz" diye konuştu.

“NİYE ERZURUM’A EDİRNE’YE GELMİYORSUN, DİYE SORUN”
Erdoğan, paralel yapının tabanındaki mensuplarına gönül diliyle seslendiğini belirterek, “Lütfen kendilerini sorgulasınlar. Mensubu oldukları yapıyı sorgulasınlar. Pensilvanya’daki zata ilişkin gerçek soruları kendilerine sorsunlar. Hasan Sabah neden Pensilvanya’da; Türkiye’de değil. Gel Erzurum’a, İstanbul’a, Edirne’ye, Konya’ya; inzivaya çekilmekse intifaka girmekse heralde buralarda oralardan çok dana anlamlı olur” dedi.

"CUMHURBAŞKANI DA OLSAM..."
Erdoğan, kimsenin cumhurbaşkanlığı makamında kendisinin paralel yapıya karşı sessiz kalmasını beklememelerini de söyledi.

KONUŞMASININ SONUNU PARALELE AYIRDI;

"CHP VE MHP PARALELLE İŞBİRLİĞİ YAPIYOR
Konuşmasının son bölümünü paralel yapıyla mücadeleye ayıran Erdoğan, muhalefet partileri MHP ve CHP'yi de "paralel yapıyla işbirliği yapmakla" suçladı. 
"Paralel yapı, siyasi temsil yetkisine ve siyasi meşruiyete sahip olmadan, kamu gücüne sahip olmadan meşru demokratik siyaseti tahrip etmek istiyor" diyen Erdoğan, MHP ve CHP'nin de siyasi vesayet konusunda paralel yapıyla "aynı istikamete baktıklarını" söyledi.

SON İKİ SEÇİM, TASFİYE SEÇİMİ
Yapılan son iki seçimde paralel yapının tasfiye olduğunu söyleyen Erdoğan, "Paralel yapının ve destekçilerinin siyaseten tasfiyesi olmuştur. 
Yapılması gereken bu yapıyı hukuken de tasviye etmektir.

ZEKERİYA ÖZ DEMEDİ AMA...
Erdoğan, yine Zekeriya Öz'ün adını anmadan, kendisine sosyal medya aracılığıyla hakaret ettiğini hatırlattı. HSYK'ya ise buna ceza vermemesini eleştirdi. Erdoğan, "
HSYK da üçüncü derecede böyle bir farklı uygulama var. Bu ülkenin Başbakanı'nı kalkıp twitlerle tahkir eden kişiye soruşturma açmayarak güya kendisi farklı bir korumacılığın içine giren sorumlu değil, sorumsuzdur" dedi.

"DAVUTOĞLU EMANETÇİ DEĞİLDİR" DEDİ, DAVUTOĞLU'NUN NEDEN SEÇİLDİĞİNİ ANLATTI
Erdoğan'ın konuşmasındaki en önemli mesaj, kendisinden sonra Genel Başkanlığı devralacak Ahmet Davutoğlu konusunda oldu. 
Erdoğan'ın kilit cümlesi şu oldu;
"Davutoğlu emanetçi değildir...."

NEDEN SEÇİLDİ?
Erdoğan, kendisinden sonra AK Parti Genel Başkanlığı için Davutoğlu'nun seçilme nedenini de konuşmasında anlattı. 
Davutoğlu'nun taşıdığı şu özellikler nedeniyle AK Parti'nin başına geçeceğini anlattı;
-Paralel yapıyla mücadelede kararlılık
-Tecrübe
-Liyakat
-Dış politika konularına hakimiyet.

ERDOĞAN MEYDANLARDAN VAZGEÇMİYOR
Erdoğan'ın konuşmasında ilginç noktalardan biri de, Cumhurbaşkanı olduktan sonra da "meydanlardan vazgeçmeyeceği" mesajını vermesi oldu. 
Erdoğan konuşmasından son bölümünde şöyle dedi;
"Belki eskisi kadar olmayacak ama, yine görüşecek, yine muhabbet edeceğiz. Meydanlarda görüşeceğiz, 81 ilin belediyelerindede, valiliklerde görüşeceğiz."

"AK PARTİ BEŞİNCİ ÇOCUĞUM"
Emine Erdoğan ile olan evliliğinden dört çocuk sahibi olan Erdoğan, AK Parti için ise "beşinci çocuğum" ifadesini kullandı.
Vedanın kendisi için çok zor olduğunu söyleyen Erdoğan, tüm Ak Partililerden de helallik istedi. Kendi hakkını da helal etti.

"AŞKIMI SİZLERE EMANET EDİYORUM..."
Erdoğan'ın konuşmasındaki en vurucu nokta ise son cümlesiydi. Erdoğan, AK Parti'den "aşkım" olarak bahsetti.
Erdoğan, "Adalet ve Kalkınma Partisi'ni, yani aşkımı, sevdamı, tutkumu, kavgamı da önce Allah'a, sonra asizlere emanet ediyorum" dedi.

FORSU VEKİLLER HEDİYE ETTİ
Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasından sonra AK Parti'de farklı görevlerde bulunanlar adına, kendisine hediyeler verdi. 
Cumhurbaşkanlığı forsunu Erdoğan'a, AK Parti grubu adına milletvekilleri hediye etti.
Erdoğan'a AK Parti gençlik teşkilatı adına Gençlik kolları başkanı, AK Partili belediye başkanları adına 
İBB Başkanı Topbaş ve Ankara İBB Melih Gökçek, AK Parti İl Başkanları adına Antalya İl Başkanı Mustafa Köse, Milletvekilleri adına Adıyaman Milletvekili ve AK Parti Grup Başkan Vekili Aydın 
ile Denizli Milletvekili Nurcan Dalbudak, Genel merkez MYK ve MKYK adına ise Nükhet Hotar ve Mehmet Ali Şahin hediyeleri vediler.

EMİNE HANIM'A DA EŞLERDEN JEST
Emine Erdoğan'a da milletvekili eşleri jest yaptı.
Milletvekili eşlerinin organizasyonu ile alınan hediye Emine Erdoğan'a AK Parti Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli'nin eşi, Hatice Canikli tarafından verildi. 

SICAK SALON BEZDİRDİ
Ankara Arena kompleksi yaklaşık 20 bin kişiyi ağırlayabilecek şekilde kuruldu. Ancak AK Parti'nin kongresi için salona 30 bine yakın kişi gelince, salonun havalandırma sistemi iflas etti.
Sıcak nedeniyle bunalanlar, çareyi herkese dağıtılan Erdoğan'ın 32 sayfalık konuşmasını içeren kitapçıkları yelpaze gibi kullanarak, serinlemeye çalıştı.

AK Parti kongresinde sıcak bunalttı

1245 İMZA İLE TEK ADAY
AK Parti Kongresi'nde Genel Başkanlık için başvurusu süresi sona erdi. Kongre'de hazır bulunan tüm delegeler, 1245 delege, tek bir ismi aday gösterdi: Ahmet Davutoğlu