İKİ BAKAN BİLİM ŞENLİĞİ'NİN AÇILIŞINI YAPTI
Bursa Büyükşehir Belediyesi ve BEBKA tarafından Türk Hava Yolları’nın ana sponsorluğunda yapılan ve üç gün boyunca sürecek olan 5. Bilim Şenliği, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın iştirakiyle başladı.
TÜBİTAK, Uludağ Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, Milli eğitim Bakanlığı, Kuark &ijital, CLK Uludağ Elektrik, Eker, Emko ve Pırlant tarafından desteklenen 'Çevre ve Enerji' başlıklarının ana temasını oluşturduğu THY Bursa Bilim Şenliği’nde bilime gönül veren 7’den 70’e herkes Merinos'a geldi. 4 farklı kategoride 50 projenin adını finale yazdırmayı başardığı şenlikte, bin liradan 16 bin liraya kadar değişik ödüller verilecek. Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, burada yaptığı konuşmada. yıllar yılı Türkiye'de bilimin ışığında olmak ve bilim insanı yetiştirmek gibi bir hedefi ortaya koyanlar olduğunu ifade etti. Bakan Kılıç, “Yeni yeni Türkiye'de bilim adına yapılan çalışmaları görmek mümkün. 2002’den sonra Türkiye'de bir çok şey değişti. Bilimdeki ilerlemeler de farklı bir noktaya geldi. Bu konuda bizlerin de katma değer yapmamız lazım. Ar-Ge çalışmaları yapmamız lazım. Yani askerimizi, polisimizi, korucularımızın kullanmış olduğu aletleri kendimiz üretmemiz gerekiyor. Türkiye milli piyade tüfeğini üretmek istediğinde, ‘siz tüfeği üretmeyin, mermi yapın. Biz size tüfeği veririz’ dendi. Uçak fabrikası yapılacaktı. Ancak tencere fabrikasına çevirdiler. Bize 'Bunları siz yapamazsınız' diyorlar. Yaparız ve biz bunu yapacağız. Bu millete biz güveniyoruz. Hedeflerimize bu ülkenin gençleri ile bu ülkenin çocukları kendileri geliştirmesiyle ulaşacağız” dedi.
Geçtiğimiz yüz yılda sanayinin çok belirgin bir rol üstlendiğini ifade eden Bakan Ala ise, “Önümüzdeki yıl bilişim çağı olacak ve yeni keşiflerin yılı olacak. Üretim faktörleri arasında en başta bir şeyi erken piyasaya sürmek gelir. Kim olduğu önemli olmayan kişiler, ürettiği ürünleriyle dünyaya hükmediyor. Biz istiyoruz ki; bu ülkeye, şehrimize insanlar gelsin. Kendi zihinlerinde ne varsa onu ortaya koysun. Ama bunun en güzel adresi üniversitelerdir. Bunun için gerekli kaynakları da ayırıyoruz. Ama karşılığında özgür düşüncenin, hüzünlerin ortaya koyduğu eserleri de görmek istiyoruz. Bilim şenliğine gelenlerin yüzde 1’i gerçekten çalışsa ve Türkiye'de dünyada olmayan bir şeyi üretse ülkeyi havalandırır” diye konuştu.
TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK İKİNCİSİ
Buradan Türkiye'nin 2'nci büyük kapalı atletizm salonunun temel atma törenine katılan İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, sporun önemine değindi.
Törende konuşan Kılıç, “Bu tesis vatandaşlarımızın yararlanacağı güzel bir tesis olacak. Sporcu kardeşlerimizin kendileri yetiştirmeleri için büyük imkanlar sunduğu bu tesis ayrıca onlara, büyük sorumluluklar da yüklüyor. Türkiye'de başlatılmış olan değişim ve dönüşümün bu tesislerin büyük bir önemi var. 2002 yılından bugüne kadar inşa edilen spor tesisi sayısı, 2002 yılına kadar yapılmış tesislerin kat ve kat fazlasıdır. Milli Eğitim Bakanlığımızın bahçesinde olan spor salonları 17.00 olduğu zaman kapanıyor. Salon boş kalıyor. Ama imkan var. Artık okullardaki spor salonlarını da kullanacağız” dedi.
İçişleri Bakanı Efkan Ala ise, “Bizim işimiz hizmet. Hizmette sınır tanımıyoruz. Milletimizden aldığımız kaynakları yine milletimize hizmet olarak sunuyoruz. Elbette sorunlar olacaktır. Çözülemeyen sorun yoktur. Biz sorunları çözerek yola devam ediyoruz. Memleketimizde yaşayan herkesin ihtiyaçlarını karşılayacak bir politika izliyoruz. Bunu da belli bir program içerisinde yapıyoruz. İşte Bursa'da her alanda yüzümüzün akı olan yatırımları vatandaşımızın hizmetine sunuyoruz. Bursa'nın Türkiye'nin istikrarına kattığı değer bağlamında yatırımlar yapıyoruz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri ve bakanlar, butona basarak atletizm salonunun ilk temelini attı.

FOTOĞRAFLI