ANKARA, () - CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, IŞİD tarafından rehin alınan 101 gün sonra serbet bırakılan 49 Türk vatandaşının serbest bırakılma sürecine ilişkin Başbakan Ahmet Davutoğlu'na "Katar'dan sınır dışı edilen Müslüman Kardeşler (İhvan) yöneticilerinin Türkiye'ye kabul edilmesi IŞİD'le yapılan pazarlığın bir parçası mıdır? IŞİD mensupları (Arnavut kökenli İsviçre vatandaşı Çendrim Ramadani, Alman vatandaşı Benjamin Xu, Makedonyalı Muhammed Zakiri) neredir? Cumhurbaşkanının "Velev ki takas ettik" sözü doğru mudur, Türk rehinelerin salıverilmesi karşılığında IŞİD'e kaç kişi iade edildi? Başkonsolosluk personelimizin bırakılması bir operasyon sonucunda mı gerçekleşti, yoksa yapılan temas ve müzakereler mi etkili oldu?" diye sordu.

CHP'li Oran, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle Meclis'e sunduğu soru önergesinde, "Musul Başkonsolosluğu personelimizin tamamı 11 Haziran 2014 tarihinde IŞİD tarafından rehin alınmış, 20 Eylül 2014 tarihinde salıverilmişlerdir. Türk vatandaşlarının 101 gün sonra sağ salim biçimde yurda dönmüş olmaları sevindiricidir. Bu süreçle ilgili ise yanıtlanması gereken birçok soru bulunmaktadır" dedi.

"OPERASYON MU MÜZAKERE Mİ?"

Rehinelerin serbest bırakılması "Operasyon mu, müzakere mi?" diyen Oran, "Başkonsolosluk personelimizin bırakılması bir operasyon sonucunda mı gerçekleşti, yoksa yapılan temas ve müzakereler mi etkili oldu? Cumhurbaşkanı ile aranızda bu konuda oluşan çelişkinin gerekçesi nedir?" dedi.

"VELEV Mİ TAKAS MI?"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın rehinelerin serbest bırakılmasından sonra yaptığı açıklamalara değinen Oran, "IŞİD ile 62. Hükümet arasında bir dayanışma mı vardır? Herhangi bir şekilde IŞİD'e ayni, nakdi yardımda bulunuyor musunuz? Neden "IŞİD Terör örgütüdür" diyemiyorsunuz? Velev mi takas mı?" dedi.

"TÜRK REHİNELERİN SALIVERİLMESİ KARŞILIĞINDA IŞİD'E KAÇ KİŞİ İADE EDİLDİ?"

Türk rehineler için IŞİD'le pazarlık veya takas yapılıp yapılmadığını soran Oran, "Türk rehineler için IŞİD'le yakalanmış olan bazı teröristlerle takas mı yapıldı? Cumhurbaşkanının "Velev ki takas ettik" sözü doğru mudur, Türk rehinelerin salıverilmesi karşılığında IŞİD'e kaç kişi iade edildi? IŞİD'le yapılan takasta verilenlerin hepsi IŞİD mensubu mudur, verilen kişiler arasında IŞİD'in hedef yaptığı kişiler de var mıdır?" ifadelerine yer verdi.

"NİĞDE SALDIRGANLARI NEREDE?"

Niğde'nin Ulukışla ilçesinde Jandarmaya uzun namlulu silahlarla ateş eden zanlıların nerede olduğunu soran Oran, "Niğde'nin Ulukışla ilçesi Çifteköy Çelenler Deresi mevkiinde 20 Mart 2014'te yol kontrolü yapan Jandarmaya uzun namlulu silahlarla ateş ederek polis memuru Adem Çoban ve Astsubay Kıdemli Üstçavuş Adil Kozanoğlu'nu şehit eden, şoför Turan Yaşar'ı öldüren ve 5 askerin yaralanmasına neden olan IŞİD mensupları (Arnavut kökenli İsviçre vatandaşı Çendrim Ramadani, Alman vatandaşı Benjamin Xu, Makedonyalı Muhammed Zakiri) neredir? Askerimizi, polisimizi, vatandaşımızı şehit eden bu teröristlerin rehinelerle takas edilerek IŞİD'e iade edildiği iddiası doğru mudur?" diye sordu.

"İHVAN PAZARLIĞIN PARÇASI MI?"

Oran, Davutoğlu'na "Katar'dan sınır dışı edilen Müslüman Kardeşler (İhvan) yöneticilerinin Türkiye'ye kabul edilmesi IŞİD'le yapılan pazarlığın bir parçası mıdır?" diye sorarak şu ifadelere yer verdi: "Katar'dan sınır dışı edilen Müslüman Kardeşler (İhvan) yöneticilerinin Türkiye'ye kabul edilmesi IŞİD'le yapılan pazarlığın bir parçası mıdır? Türkiye artık koalisyona katılacak mı? Rehinelerimiz salıverildiğine göre IŞİD'e karşı ABD öncülüğünde oluşturulan koalisyona artık Türkiye de katılacak mı? Milli İstihbarat Müsteşarlığı "uyduyla takip ettik" açıklaması yaparken, IŞİD'den "görüntüleri biz verdik" açıklaması geldi. Bu açıklamalardan hangisi doğrudur?"

"HANİ TELEFONU ALMIŞLARDI?"

Telefon görüşmelerine ilişkin Oran, "Rehine olayı sonrasında Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başkonsolos Öztürk Yılmaz'daki uydu telefonuyla görüştüğünü açıklaması üzerine IŞİD teröristlerinin haberdar olduğu bu telefonu kendisinden aldığı duyurulmuştu. Başkonsolosla bu süreçten sonra nasıl görüşme yapılabildi, telefon sinyali nasıl izlenebildi, bu nasıl mümkün olmuştur?" diye sordu.