PKKyla mücadelede askerden sonra polis de İnsansız Hava Aracı olarak bilinen Heron sahibi oluyor.

Hükümetin, Balyoz tutuklusu 14 general ve amirali emekli etmek yerine TSK’nın istemi doğrultusunda görev sürelerini bir yıllığına uzatmış olması, terörle mücadelenin etkin yapılması için gerekli yasal düzenlemeyi kısa sürede hayata geçirme iradesine henüz sahip olmadığını ortaya koydu.

Terörle mücadelede kırsalda özel eğitimli polis özel harekât timlerini devreye sokmaya hazırlanan hükümetin, bu planının başarılı sonuçlar vermesi için fiilen TSK’ya bağlı olan Jandarma Genel Komutanlığı’nın (JGK) İçişleri Bakanlığı’na bağlanması ve profesyonel bir güç haline getirmesi gerekiyor.

JGK, kağıt üzerinde içişleri bakanlığına bağlı olmakla beraber mensuplarının terfi, sicil ve maaş gibi işlemleri TSK tarafından yapılıyor. Terfi ve sicilde TSK’ya bağlı olan JGK mensuplarının, terörle mücadelede öngörülen valinin koordinasyonuna ne ölçüde itibar edecekleri sorusu yeniden gündeme geldi. JGK’nın İçişleri Bakanlığı’na bağlanması daha uzun süre alacağı için, mevcut durumda terörle mücadelede polis ve jandarma arasındaki koordinasyonu sağlamaktan sorumlu tutulacak valilere siyasi irade desteği artırılacak.

İçişleri Bakanlığı’nın, özellikle terörün yoğun olduğu bölgelere, yetkilerinin farkında olan ve bu yetkilerini uygulamada kararlı olan, bölgede alana hakim ve askere de sözünü geçirecek nitelikteki valileri ataması bekleniyor. Bu amaçla yeni bir valiler kararnamesinin Ramazan Bayramı sonrasında, Eylül ayı ortalarında çıkartılması bekleniyor.

Orgeneral Özel’e de iş düşüyor

Bir yandan da, hükümetle uyumlu çalışması öngörülen yeni Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in, albay rütbesindeki il jandarma komutanları ile general rütbesindeki bölge jandarma komutanlarına, valilerin koordinasyonuna saygı göstermeleri için talimat vermesi gerekecek.