Gaziosmanpaşa Hastanesi Organ Nakli Merkezi ne zaman kuruldu? Polisin düzenlediği operasyonlarda  gündeme gelen bazı kişilerin sizin hastanız olduğu belirtiliyor.

Gaziosmanpaşa Hastanesi Organ Nakli Merkezi  ile ilgili bilgi verir misiniz, iddiaları nasıl değerlendiriyorsunuz?


Sedat Azak: Organ Nakli Merkezimiz 2007 sonunda kuruldu. Şimdiye kadar, 850 den fazla civarında nakil gerçekleştirdik. Hastanemiz, organ naklindeki yasa ve yönetmeliklere uygun hareket etmektedir. Çapraz nakillerin yasalaşmasında büyük katkısı olmuştur. Ve yinede böbrek hastalarında çıkar ilişkisinde olmadan akraba dışı, hastalardan da vericilerin olabilmesinin ve böylece insanların amaçladıkları nakil olma ihtiyaçlarını karşılamada İl Etik Kurullarının oluşmasında da hastanemiz katkıda bulunmuştur.

Parasal çıkarı olmadan böbreğini vermek isteyen kişiler. İllerindeki etik kurula başvurarak böbrek nakli imkânı sağlanmış oldu. Hastanemiz, 1000'e yakın böbrek hastasında kadavra hazırlıklarını yaparak, kadavradan nakil bağışı yapan insanların böbrek nakillerinde de en büyük merkezlerden biri olmuştur.

Hastanemiz böbrek merkezinin iyi çalışması aynı zamanda yoğun bakımda beyin ölümlerini tespit edip, bunları Sağlık Bakanlığına bildirmesiyle en iyi hastanelerden biri ödülünü almıştır.

Yine hastanemiz 2009 yılında İstanbul'daki tüm merkezlerin toplamından daha fazla nakil yapmıştır.

ORGAN NAKLİ  DEYİNCE GAZİOSMANPAŞA HASTANESİ AKLA GELİYOR

Organ Nakli denilince İstanbul'da Gaziosmanpaşa Hastanesi ile özdeşleştirilmeye doğru gidilmiştir. Hastanemizin bu başarısını çekemeyenler boş durmamış, Sağlık Bakanlığı'na ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına defalarca şikayet edilmiş, hastanemiz değişik aralıklarla sürekli teftiş edilmiştir.

Hastanemizin 2010 yılı dosyaları  Emniyet Müdürlüğü tarafından istenmiştir. Toplam 395 dosyadan 8 tanesini kendisinde tutmuş, diğerlerini tarafımıza iade etmiştir. Halen polisin yapmış olduğu operasyonda dosya üzerinde gizlilik kararı vardır. Belge ve bilgiye dayanmadan, bir takım bilgiler çarpıtılarak basına servis edilmiştir.
Bu iddialar nereden kaynaklanıyor?
Sedat Azak: Organ Mafyası  hastanemizin yanından bile geçemez. Organ nakli yapan insanlarla nakil için parasal hiçbir ilişkide bulunamayız. Bilgimiz dâhilinde herhangi bir personelimiz, hemşire ve doktorumuz herhangi bir ilişkiye giremez. Bunun en büyük güvencesi, Yönetim Kurulu ve biziz. Asla bu tarz ilişkilere müsaade etmeyiz. Şu ana kadar böbrek naklindeki yasal yönetmeliklere uymamız yanında bazı uygulamalarda titizliği daha da ileriye götürüyoruz. Bölgemizdeki Nüfus Müdürlüğü aracılığı ile müracaat eden kişilerin sadece nüfus cüzdanlarına değil, soy kütüklerine de bakıyoruz.
Kamuoyuna yansıyan iddiaya göre, hastalardan bazıları evrak sahteciliği yapmışlar.  Burada nasıl bir yol izlenmiş?
Sedat Azak: Yalnızca akrabalık ilişkisi kurulamadığı tespit edilen iki kişide sorun olduğunu bizde polisin soruşturma dosyasından öğrendik.
Dosya içeriğine de baktığımızda noteri bile yanıltmışlar. Bizi de küçük bir oyunla yanıltmışlar. Bunlar böbrek hastasıdır. Şahısların organ nakli için yaptıkları başvuru sırasında vermiş oldukları ifadenin doğruluğuna imzaları vardır.  Polis ifadelerinde de söyledikleri gibi hastanenin kendileriyle en küçük bir ilişkisi olmamıştır. Hiçbir şekilde parasal ilişki olmadığını kendileri de beyan etmişlerdir. Aynı zamanda bu kişiler hastanemizden ameliyat sonrası hizmet almaya devam ettiklerinde bize anlattıklarına göre, yöntemi onlara öğretene para vermişler, bu kişide aynı yöntemle başka bir hastanede nakil yaptıran bir böbrek hastasıdır

Görüldüğü kadarıyla bireysel evrak sahteciliği var .  Böbrek hastası bir insan her gün ölüme bir adım  daha yaklaşıyor.
Sedat Azak: Bu hasta halen dışarıdadır, polis operasyonunda geç tutuklanmış ve serbest bırakılmıştırç.. Nakil hastası çete ise neden çete dışarıdadır. Biz hastanemizde bu güne kadar takriben 1000'e yakın dosyayı geri çevirdik. Biz hastane olarak hiçbir zaman yasa ve yönetmenliklere aykırı bağışları kabul etmedik. İnsanlara doğru yolu gösteriyoruz.
Akrabası olmayanların doğru yolu İl Etik Kurullarına başvurmaktır.

Nakil hastalarına ne tavsiye edersiniz? Bu insanlar nasıl organ bulacak?

Sedat Azak: Böbrek nakli yaptıracağım diyenlere kanmayın, böyle bir şey yoktur. Para yardıma ihtiyacı olan insanlarda öncelikle Sosyal Yardımlaşma Vakfına ve belediyelere başvursun. Başka yerlerde uğraşmasın.  Hiçbir organımızı parayla satmayı uygun görmeyelim. Böyle bir anlayış içine girilmesin. Türkiye kanunları organ satmaya manidir, hem satan, ham alan için suçtur, kimse bu yönteme başvurmasın.
İhtiyacı olanlar gelsinler kadavradan kayıtlarını yapalım... Devlet kadavradan imkan sağlamaktadır.
Hastanemizde böbrek nakli çok deneyimli ellerde yürümektedir. Nakil sonrası da hastalarımızı  tatmin etmekteyiz.  Bu konuda nakil olmuş çocuk ve erişkinlere temas ederlerse memnuniyetlerini öğrenmiş olurlar.

Bir iddia daha vardı. Yapılan nakillerde devletten para alınması. Bu konuda ne diyeceksiniz?

Azak:Organ nakli zahmetli bir iştir. Çok ekiplidir. Burada ciddi bir kazanç yoktur. Buruda kazançtan ziyade güvenilirlik önemlidir.
Tamamıyla bir naklin maliyetini bilmeyen insanların rastgele kamuya bilgi vermesidir. Maliyetinin çok ötesinde ücret varsa zaten buna SGK müsaade etmez.  Bu tarz başlıklarla diyalize gelen kişilerin uzun yaşamını daha iyi sağlayan ve devlete maliyeti daha az olan böbrek yetmezliğinden altın bir standart olan böbrek naklini karalamaya hiç kimsenin gücü yetmez. Bunu yapanların inşallah bir gün nakle ihtiyaçları olmaz. Bunu temenni ediyorum. aydınSes/Özel