Memur sendikaları ile hükümet tarafı,toplu sözleşme görüşmeleri sonucunda 2016 ve 2017 yıllarında memur ve memur emekli maaşlarına yapılacak zam oranında uzlaşmaya vardı..

Hükümet’le memur sendikaları arasında 20 gün süren toplu sözleşme görüşmeleri sırasında dövizin hızla yükselmesi, memur ve memur emeklilerinin maaşlarının dolar karşısında adeta erimesine yol açtı. Dolardaki hızlı artış sonucu en düşük dereceli memur masadan 39 dolar kayıpla kalktı. .Memur sendikaları ile hükümet tarafı,toplu sözleşme görüşmeleri sonucunda 2016 ve 2017 yıllarında memur ve memur emekli maaşlarına yapılacak zam oranında uzlaşmaya vardı..

Toplu sözleşme görüşmelerinin başladığı 3 Ağustos tarihinde, en düşük dereceli bir memur 2 bin 212 lira olan aylık geliriyle 795 dolar alabiliyordu. O tarihte Merkez Bankası’nın resmi efektif dolar kuru 2,7828 TL düzeyindeydi. Sözleşmenin imzalanıp masadan kalkıldığı gün, yani 22 Ağustos cumartesi günü dolar kuru 2,9253’e çıktı. Böylece aynı memurun maaşıyla alabileceği dolar tutarı 756 dolara geriledi. Böylece 20 günlük toplu sözleşme görüşmeleri sırasında en düşük dereceli memur maaşının dolar karşılığı 39 dolar eridi. Erimenin TL karşılığı ise 114 lirayı buldu.

Memura yapılan yüzde 6 artı 5’lik zamlar 2016’nın Ocak ve Temmuz aylarında maaşlara yansıtılacak. Dolayısıyla örneğin en düşük dereceli memurun bugün 2 bin 212 lira olan maaşı Ocak ayında yüzde 6 zamla 133 lira zamlanarak 2 bin 345 liraya yükselecek. Buna karşılık aynı maaşın dolar karşısındaki 114 liralık kaybı ise bugünden başlamış durumda. Üstelik görüşmeler sırasında dolar 3 lirayı gördüğünde erime 58 dolara, TL karşılığı da 175 liraya ulaşmıştı.

Memur ve memur emeklilerine maaşları dolarla değil, TL ile ödeniyor. Türkiye’de tüm harcamalar da TL ile yapılıyor. Yani hiç kimse TL maaşını önce dolara çevirip sonra harcama yapmıyor. Dolayısıyla, TL ile alınan maaşın dolar karşısında uğradığı erime, bu kesimin uğradığı gerçek kaybı ifade etmiyor. Ancak, dövizdeki her artış dolaylı yoldan memuru, emekliyi, işçiyi, asgari ücretliyi yani maaşıyla geçinen herkesi eninde sonunda vuruyor. Çünkü kurdaki artış, bir süre sonra iğneden ipliğe vatandaşın kullandığı tüm ürünlerin fiyatının zamlanmasına yol açıyor. Böyle olunca da vatandaş Türkiye’de TL ödediği ürüne dövizdeki artışa paralel olarak daha fazla para ödüyor. Dolayısıyla maaşın alım gücü, dolardaki bu artış nedeniyle geriliyor.

Dövizdeki yükselişin, iç siyasi belirsizlikler ve ABD Merkez Bankası FED’in faiz artırma ihtimali nedeniyle devam edeceği tahmin ediliyor. Dolayısıyla kurdaki artışın yıl sonuna kadar enflasyonu yükselteceği, yüksek enflasyonun 2016 yılında da devam edeceği hesap ediliyor. Henüz kur etkisinin yansımadığı yıllık tüketici enflasyonu yüzde 6,81 düzeyinde. Memur 2016’nın ilk 6 ayı için yüzde 6 zam aldı. İkinci 6aydaki yüzde 5 zamla birlikte oran yüzde 11,3’e çıkacak. İlk bakışta bu zammın memura enflasyonun üzerinde bir refah payı sağlayacağı düşünülebilir. Ancak, enflasyona ilişkin beklentiler, alınan bu zammın enflasyon karşısında eriyebileceğini, hatta enflasyon farkına ihtiyaç duyulabileceğini işaret ediyor.

Umarım,yaklaşık sayıları 5 milyon bulan  memur ve memur emeklileri erken seçimde oy kullanırken,yaşadıkları mali sıkıntıları göz önünde bulundurarak,özğür iradeleriyle,oy kullanarak isabetli bir seçim yaparak, barışcıl,mutlu ve huzurlu bir ülkede yaşama kavuşurlar..

Bu yüzden her memur ve memur emeklisinin bir vatandaşlık görevi olarak erken seçimde sandığa gitmesini,geleceğini oy kullanarak tayin etmesini öneriyorum..