Türk Eğitim-Sen İstanbul 9.Şube  Başkanı Enver Demir, ÖTV zamları ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada zam yerine güncelleme adını veren hükümetten memur maaşlarının da güncellenmesini istedi. 

Enver Demir'in yazılı açıklamasının tam metni aşağıda yer almaktadır:

Son 9 ayda memur maaşları dolar, euro, altın gibi yatırım araçları karşısında ortalama % 30 değer kaybetti ve örtülü bir devalüasyon yaşandı.

Özellikle dövizde yaşanan artışlar bahane edilerek, geçtiğimiz günlerde, elektriğe %9.58, doğalgaza ise %13 zam yapıldı. Ardından da bir zam dalgası daha…

Ama bunlar zam sayılmıyormuş, adı;’’güncelleme’’ imiş. ÖTV güncellemesi geldi, onu da gördük.

Akaryakıt zamlarını ise artık takip edemiyoruz. Zorunlu tüketim maddelerine dövizdeki artış bahanesiyle zam yapılırken, maaşlar yerinde sayıyor. Bu nedenle memurlar adına her gün bir öncekinden zor geçiyor.

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yaptığı eylül ayı asgari geçim endeksi sonuçlarına göre; Dört kişilik bir ailenin asgari geçim (yoksulluk) sınırı bir önceki aya göre 31 TL artarak 3.090 TL’den 3.121,86 liraya yükseldi.

Tek kişilik bir ailenin açlık sınırı 1.192,53 TL, yoksulluk sınırı da 1.558,41 TL oldu. Ailenin aylık ortalama gıda harcaması 721,83 TL; aylık kira gideri ise 504,41 TL olarak belirlendi. Eylül 2011 itibari ile ortalama 1.606,84 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının %44,92’sini kira ise %31,39’unu götürdü. Buna göre memur maaşının %76,31’i yalnızca gıda ve kiraya gitti. Yol parası, giyim, okul masrafları, telefon, elektrik, su için ise geride 380 TL kaldı.

Göründüğü gibi zorunlu tüketim masrafları enflasyondan çok daha hızlı artarken, memur maaşları hızla eriyor. Ekonomik kriz kapımıza dayandı ama yetkililer olaylara şaşı bakıyor.

Zamları ‘’güncelleyen’’ hükümetin memurlar başta olmak üzere tüm emekli ve çalışanların maaşlarını da acil ‘’güncellemesi’’ gerekir. Aksi takdirde ekonomik kriz, toplumsal olaylara neden olacak boyutlara doğru ilerlemektedir.