TBMM, dün dizi yapımcılarını dinledi. Diziler dün Meclis Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu bünyesindeki Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinde Medyanın Rolü Alt Komisyonu'nun gündemindeydi. Toplantıya Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü'nün "İffet dizisi tecavüzü artırdı" sözleri damgasını vurdu.

AKP Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Karahan Uslu'nun başkanlığındaki alt komisyonun çağrısı üzerine Meclis'te gerçekleşen toplantıya Tims Prodüksiyon, D Yapım, Adam Film, Focus Film, Sis Yapım, Mint Prodüksiyon, BKM Organizasyon, Süreç Film, Ay Yapım, Erler Film, Avşar Film'in temsilcileriyle TESİYAP Genel Sekreteri Kamil Koç ve Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü katıldı.

Dizilerde kadınlarla ilgili konular işlenirken kendilerine başvurulmasını isteyen Güllü'nün, 'İffet dizisinin araba camındaki tecavüz sahnesi... Bununla ilgili sahne hayata geçtikten sonra kaç tane insanın aynı şekilde tecavüze uğradığını biliyor musunuz? Bunu ben biliyorum' demesi herkesi şaşırttı.

SETE DAVET ETTİLER

Komisyon Başkanı Uslu'nun, Muhteşem Yüzyıl dizisiyle ilgili 'Neden dizide sultan olacak kız çocuklar hep dans ediyor, ancak şehzadeler hep entelektüel ilmi dersler alıyor' deyince dizinin yapımcısı Tims Prodüksiyon'un Avukatı Oğuz Müftüoğlu, 'Diziler ticari faaliyettir. Ucube de olsa sanattır. Ancak Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun 35. maddesi ve devamında kamu yararı için topluma arzını engelleyebilirsiniz. Sizi setimize davet ediyoruz. Dizinin hangi koşullarda yapıldığını göreceksiniz' çağrısı yaptı.

'BİZ VAR ETMEDİK'

Müftüoğlu, tutucu kesimin hışmına uğradıklarını ifade ederek şunları söyledi:

"Pozantı'yı biz var etmedik. Suskunlar bizim dizimiz ama biz orada (miş) gibiyi gösteriyoruz. İnsanlar bizi eleştiriyorlar, Pozantı'da bu yaşanıyor. Neden eşcinsel haklarını koymadınız kanuna. Niye yadsıyorsunuz? Bir dizide iki genç adam yataktan çıktı diye memleket ayağa kalktı. "

Arap Baharı'nın nedeni Türk dizileri

Arka Sokaklar ve Akasya Durağı dizilerinin yapımcısı Erler Film'in Halkla İlişkiler Sorumlusu Nurcan Kuran, ise ilginç bir anekdot aktardı:

"Mısır'dan gelen misafir, Türker İnanoğlu'na 'Vallahi bu Arap Baharı'nın sebebi en çok sizin çektiğiniz diziler. Bakıyorlar ki, demokrasi var bu ülkede, konaklarda gayet hanımlar, beyler, her şey güllük gülistanlık...' dedi. Şaşırdık. Yunanlılar'ın dilinde Binbir Gece, Bakü'dekilerin dilinde Muhteşem Yüzyıl. Diziler bazında hem Türkiye'nin tanıtımına katkıda bulunduk hem de inanılmaz bir endüstri gelişti. "

Akşam